Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FC MAS Táborsko dbá na rozvoj dětí ve sportovních třídách

 
pátek, 16. dubna 2021, 12:18

FC MAS Táborsko, fotbalový klub se statusem SCM (sportovního centra mládeže), bude mít v následujícím školním roce 2021/22 obsazeny všechny sportovní třídy v rámci žákovských kategorií na Základní škole Zborovská v Táboře. Do „eska“ šesté a páté třídy míří nadějný ročník 2010. Tímto krokem budou mít fotbalisté Táborska obsazeny všechny třídy od 5. do 9. ročníku.

Ke konci března čítá seznam hráčů žákovských ročníků více než padesát hráčů, kteří dojíždí do školy a za tréninky z blízkého i vzdáleného okolí Tábora.

Při přechodu do žákovské kategorie střídá na postu hlavního trenéra ročníku 2010 Jana Větrovského Richard Florián. Jako trenér a zároveň učitel tělocviku na ZŠ Zborovská bude nadále dohlížet na rozvoj hráčů tohoto ročníku, který po zásluze obsadil 2. místo na Ondrášovka Cupu v ročníku 2019/20.

Jan Větrovský se spolu se svými asistenty Tomášem Kotrbou, Františkem Jíravou a Tomášem Pražákem přesouvá k přípravkám FCT, které bude mít na starosti jako hlavní trenér přípravek.

Sportovní třídy, které jsou důkazem úspěšné spolupráce klubu a ZŠ Zborovská pod vedením ředitele Petra Vašíčka. Posunují hráče po všech stránkách: fotbalové, sportovní i lidské o velký kus dopředu. Je to velký závazek a tlak na vedení FCT, který zajišťuje kvalitní a licencované trenéry pro všechny ročníky. Každý hráč absolvuje kromě 2 hodin tělesné výchovy i povinnou třetí hodinu v bazénu. Ta má hlavně regenerační a kompenzační charakter.

Kromě třech odpoledních tréninkových jednotek zaměřených pouze na fotbalovou stránku (probíhají hned po skončení vyučování) se kluci účastní dvou ranních tréninkových jednotek. Hodiny tělocviku a dopolední tréninky jsou cíleně zaměřené hlavně na kompenzační cvičení.

Hráči FCT se pod vedením hlavního trenéra SpSM Radka Voneše a dalších trenérů zlepšují nejen v různých sportech jako je gymnastika, atletika, ostatní míčové sporty, ale zdokonalují se také díky úpolovým, jiným silovým a obratnostním cvičením. Kontrolou úspěšnosti tohoto programu jsou nejen víkendová utkání žákovské ligy, ale například i osmé místo ročníku 2007 v Ondrášovka Cupu v ročníku 2019/20.

Podle hlavního trenéra SPSM Radka Voneše je důležitým bodem sportovní třídy i výchova správného životního stylu: „Hráči se učí, jak se správně stravovat, jak pečovat o svoje tělo atd. Snahou FC MAS Táborsko je vychovávat silné a úspěšné jedince, kteří umí správně přistupovat ke svým povinnostem a zadaným úkolům.“

Dopolední tréninkové jednotky nejsou na úkor vyučovacích hodin. Hráči absolvují všechny hodiny ve stejném rozsahu daném pro určitý ročník stejně jako jejich spolužáci z ostatních tříd. „Vyhovuje mi, že mužů skloubit školu s fotbalem. Navíc jsou spolužáci zároveň moji spoluhráči a kamarádi v jednom,“ prozradil hráč U14 Adam Kolba (8. třída).

Podle rodičů Jakuba Hájka (U14, 8. třída), který již třetím rokem navštěvuje ZŠ Zborovská a každý den dojíždí přes 30 km z Votic, se jejich syn hodně osamostatnil, je zodpovědnější a dostal tak příležitost se rozvíjet a naučit se překonávat překážky běžného života.

„Z naší strany od začátku převládá celková spokojenost. Díky tomu, že hned po vyučování jde Jakub na trénink, nám odpadlo každodenní odpolední dojíždění na tréninky. Jakub má dostatek času na plnění školních povinností a také na své volnočasové aktivity. Myslím si, že sportovní třídy fungují skvěle díky velké podpoře vedení, učitelů i fotbalového klubu, se kterým škola úzce spolupracuje,“ řekla maminka Lucie Hájková.

Odkaz na ZŠ Zborovská - Sportovní třídy - Škola - Základní škola Tábor, Zborovská 2696 (zde).

Napsal(a) Luboš Dvořák