Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbalisté Příbrami a Slavie vyhráli závěrečné turnaje Ondrášovka Cupu

 
středa, 1. července 2020, 21:48

Příbram - Závěr letošního Ondrášovka Cupu, který je oficiálním Pohárem mládeže FAČR, obstaraly v Benešově finálové turnajům kategorií U8 a U11. Nejprve se odehrál turnaj nejmladší kategorie, v níž se z poháru pro vítěze radovali malí fotbalisté 1. FK Příbram, kteří za sebou nechali na dalších medailových pozicích slavné pražské kluby Slavii a Spartu. V kategorii U11, která seriál finálových turnajů uzavřela, dosáhla na jediný letošní titul v Ondrášovka Cup Slavia Praha před svým odvěkým rivalem Spartou a Pardubicemi.

Do turnaje vstoupilo 24 týmů rozdělených do čtyř základních skupin po šesti týmech, z nichž první dva postoupily do Zlaté, další dva do Stříbrné a poslední dva do Bronzové skupiny o konečné umístění. Do tabulky se pak počítá výsledek utkání s týmem, s nímž družstvo postupuje do závěrečných bojů. První den, kdy byly na programu utkání v základních skupinách, zvládly bez jakéhokoli zaváhání a bodové ztráty hned tři kluby – AC Sparta Praha (skupina A), 1. FK Příbram (skupina B) a SK Slavia Praha (skupina C).

Nebývá vždy pravidlem, že týmy, které suverénně vyhrají skupinu, nakonec získají i medaili. Tentokrát ale právě tři nejlepší družstva ze základních skupin obsadila všechny stupně na pódiu. Ve finálové skupině doslova zářila Příbram, která potvrdila svou dlouhodobou skvělou práci s mládeží. Příbram prohrála za celý turnaj jen jednou, když ve finálové skupině podlehla Spartě 2:3. Kluci z hornického města dávali svým soupeřům spoustu gólů a Slavii, která skončila na druhém místě, vyprovodili s výsledkem 10:2. Právě Slavia zdolala Spartu 5:1 a body ztratila už jen remízou se Zbrojovkou Brno. Sparta k prohře s červenobílým rivalem přidala ještě porážku s Pardubicemi, a tak Slavia skončila druhá a Sparta třetí.

V kategorii U11 se už od základních skupin schylovalo k souboji o zlato mezi oběma slavnými pražskými „S“, která prošla úvodní fází turnaje bez jakékoli bodové ztráty. Slavia měla zvýšenou motivaci, protože zatímco její pražský konkurent vyhrál v Ondrášovka Cupu tři kategorie, „sešívaní“ na svůj letošní triumf stále ještě čekali. Trpělivost se Slavii vyplatila a její tým U11 si udržel neporazitelnost i ve Zlaté skupině. Slavia vyhrála dramatický klíčový duel proti Spartě 2:1 a cestu za pohárem měla otevřenou. Sparta obsadila druhou a FK Pardubice třetí příčku.

Vítězství Slavie sledoval i reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý, jeho hráčská i trenérská kariéra je spojená právě s vršovickým klubem. „Lidem z Ondrášovky i FAČR a všem z celého projektu, kteří se o něj starají, patří velký dík. Děti jsou dychtivé hrát takové turnaje. Máme tady týmy, které postoupily z celé republiky a na jednom místě tak máme možnost vidět talenty, které jsou budoucností našeho fotbalu. Všechno začíná od rodičů, i když jejich ambice jsou někdy příliš velké. Hlavní je ale ten kluk. Jestli chce fotbal hrát a dává mu všechno, tak se může posunout dál. Poslední roky se náš fotbal nasměroval správným směrem. Chodím na fotbal se svým vnukem, a podle toho, co vidím, tak nemám o budoucnost našeho fotbalu strach,“ zhodnotil Ondrášovka Cup i stav českého mládežnického fotbalu kouč národního mužstva Jaroslav Šilhavý.

Po návštěvě v Hradci Králové se vydal do Benešova Matěj Chaluš. Stoper Slovanu Liberec a kapitán reprezentační jedenadvacítky se sice zotavuje po operaci třísel, ale v Benešově jako oficiální tvář Ondrášovka Cupu nemohl chybět. „Je tady hodně slyšet povzbuzování rodičů. Myslím, že kluci si na turnaji užívají skvělou atmosféru. Pro kluky je důležité, aby na sobě pořád makali a fotbal si hlavně užívali,“ shrnul své dojmy z turnaje talentovaný obránce.

Do Benešova zavítal i David Holoubek, který dlouhé roky trénoval mládežnické týmy Sparty i její áčko a momentálně vede reprezentační osmnáctku. „Ondrášovka Cupu se účastní přes 800 týmů, což je úžasné. Má to velký dopad a je skvělé, že se tady mohou objevit hráči pro ligu i reprezentační výběry. Vidím v současné době, že některým klukům, i když to zní jako klišé, chybí srdíčko, emoční vazba ke sportu. My je naučíme běhat, střílet, ale potřebujeme, aby uměli zápas prožívat, aby tam byli emoce. Z takových pak jsou výborní hráči.“

Verner Lička nastřílel za svou kariéru více než 100 ligových gólů a po skončení kariéry se stal i úspěšným trenérem. Dnes se soustředí hlavně na vzdělávání trenérů. „Vzdělání je zásadní. Jestli se má něco změnit v českém fotbalu, tak je důležité vzdělávat trenéry, aby viděli, kam se ubírá současný fotbal a jak by měl vypadat konečný produkt. Je důležité, abychom osobnost hráče, návyky a řešení situací podporovali už v mladém věku. Na prvním místě je rozvoj a výchova osobnosti hráče jako člověka. Trenér by měl zapracovávat do tréninku herní věci, aby hráč byl samostatný, uměl vzít na sebe odpovědnost, aby hrál fotbal, jak sám cítí. Žádný hráč nechce hrát fotbal podle trenéra, ale jak chce hrát on sám,“ zamyslel se nad vývojem mladých hráčů Verner Lička, který dění v Benešově sledoval s velkým zájmem.

Nejvíce vyhraných turnajů si v letošním Ondrášovka Cupu připsala AC Sparta Praha, která ovládla kategorie U9, U10 a U13. Zbývající tři prvenství si pak rozdělily tři kluby – FC Hradec Králové (U12), 1. FK Příbram (U8) a SK Slavia Praha (U11).

CELKOVÉ POŘADÍ KATEGORIE U8

1. 1. FK Příbram 18

2. SK Slavia Praha 16

3. AC Sparta Praha 15

4. FC Zbrojovka Brno 13

5. FK Pardubice 12

6. CU Bohemians Praha 4

7. FK Mladá Boleslav 2

8. FC Tempo Praha 1

Nejlepší hráč: Adam Belej - FC Zbrojovka Brno

Nejlepší střelec: Jiří Kousek - FK Pardubice

Nejlepší brankář: Antonín Kubička - SK Slavia Praha

CELKOVÉ POŘADÍ KATEGORIE U11

1. SK Slavia Praha 21

2. AC Sparta Praha 18

3. FK Pardubice 13

4. FC Zbrojovka Brno 12

5. FC Slovácko 6

6. FK Spartak Choceň 5

7. SK Solnice 4

8. FC Vítkovice 1919 3

Nejlepší hráč: Aleksa Ilinčič - SK Slavia Praha

Nejlepší střelec: Filip Zahálka - FK Ústí nad Labem

Nejlepší brankář: Richard Král - SK Benešov

Napsal(a) Jiří Nikodým | Foto Daniel Pekař