Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Petr Benát: Londýn byl velkou inspirací

 
středa, 4. března 2020, 10:48

České Budějovice – Minulý týden strávila dvanáctka a třináctka Akademie SK Dynamo ČB společně v Londýně, kde se utkala se stejně starými vrstevníky z předních londýnských klubů. Po návratu jsme o hodnocení požádali účastníky této akce sportovního ředitele Akademie Petra Benáta a šéftrenéra žákovských kategorií a hlavního trenéra kategorie U12 Mgr. Petra Čížka.

Petr Benát:

Věřím, že pro všechny účastníky byla cesta do Anglie neskutečným zážitkem. Konfrontace s týmy jako Wolverhampton, Fulham a především pak Chelsea byla pro naše hráče přínosná a jistě jim bude sloužit jako motivace do další kariéry. My ostatní jsme měli možnost detailněji poznat zázemí akademií a pohovořit s jejich vedením a trenéry o způsobu jejich práce s mládeží. Tyto nabyté zkušenosti a vědomosti jsou pro nás k nezaplacení a jsou pro nás velmi inspirující do naší další práce. Jsme rádi, že kluci měli možnost během tohoto týdne si nejen zahrát proti top týmům, ale že také zbyl čas i na pamětihodnosti britské metropole Londýna. Třešničkou na dortu pak bylo setkání s legendárním Petrem Čechem, který se všem ochotně věnoval.

Chtěl bych na tomto místě jménem celé Akademie poděkovat všem sponzorům, kteří celou akci spolufinancovali a kterými jsou firmy Popron Systems, Auta Borek, Temati Bohemia, OSAM Trade, Autoservis Plojhar, Maxim Financial, PKD s.r.o. Dačice, FA Transforwarding, p. Michal Hruška, p. Marek Dvořák, dále všem rodičům, kteří svým dětem umožnili prožít tento báječný týden. Velké poděkování patří také i všem trenérům za organizaci a vedení dětí v průběhu celého pobytu. V neposlední řadě také nemůžeme zapomenout na řidiče Pavla Říhu a Radka Týmala, kteří se o nás perfektně starali obě cesty.

Mgr. Petr Čížek:

Kategorie U12: První soupeř Wolverhampton Wanderers nám ukázal, jak může být po systémové a silové stránce tým v kategorii U12 připraven. Wolves nás až na prvních pár minut vůbec k ničemu nepustili. Ve druhém zápasu s Fulhamem, který jsme sice po zásluze vyhráli, nás ale soupeř předčil především po technické stránce a to doslova o parník. Tak, jak někteří hráči v této kategorii pracovali s míčem, jsem snad ještě v českých poměrech neviděl. Ovšem naše síla v menším prostoru se ukázala v náš prospěch. A poslední zápas s Chelsea? To byl zápas plný chyb a nepřesností z naší strany. Postupně třetinu po třetině jsme se dostávali do zápasu, a věřím, že ke konci jsme již pro Chelsea byli vyrovnaným soupeřem.

Kategorie U13: Wolves: Do utkání jsme sice nevstoupili dobře, ale naši sílu jak v rychlosti, tak i technických dovednostech jsme ukázali až ve druhém poločasu, bohužel na otočení výsledku to již nestačilo.
Fulham: Zpětně můžeme hrdě říci, že jsme si výhru po zásluze zasloužili. V tomto utkání jsme soupeře předčili ve všech činnostech, co do fotbalu patří.
Chelsea: tak to byla ukázka fotbalu z jiné planety. Hráči byli ve všem mnohem rychlejší a šikovnější než náš tým. Pracovali rychleji s míčem, technicky se jednalo o vrchol pyramidy. Fotbalovou vyspělostí je o mnohem starší kategorií.

A co nám Anglie ukázala? Nevěřím, že pracujeme na trénincích hůře než soupeři v Anglii. Dokonce se domnívám, že dnešní podmínky, které nám Akademie nabízí, jsou z velké části srovnatelné se soupeři z Londýna. Ovšem, v čem vidím velký rozdíl, je bezesporu úroveň soutěží a konfrontace s dalšími týmy. Dnešní úroveň tuzemských soutěží pro U12 a U13 je postavena na kvantitě a nikoli na kvalitě. Většinu zápasů odehrajete v nižším tempu s mnohem méně technicky a fyzicky vyspělým soupeřem. V očích každého pak váš výkon vypadá jako výborný. Poté se ale rozjedete do světa a srovnání stejných věkových kategorii je úplně jinde ve všech ohledech. Především pak v rychlosti práce s míčem, taktickém pojetí hry, technice, prostě ve všem.

Abych ale nebyl úplně ve všem skeptický, zápasy a vůbec celý pobyt v tréninkových centrech zmíněných klubů, možnost poznat jak pracují, nám ukázal, že naše cesta, kterou v Akademii jdeme, je správná, i když bude ještě hodně dlouhá. Pro mě osobně to bylo velmi inspirující a moc jsem si to užil. O našich klucích ani nemluvě, pro ně to byl ohromný zážitek, zahrát si proti takovým týmům.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie
 


 
Reklama