Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Česká jednadvacítka na Střeleckém ostrově vstoupila do kvalifikace na ME vítězstvím 2:0 nad Litvou

 
pátek, 6. září 2019, 22:44

Vzorně přichystaný stadion na Střeleckém ostrově v jihočeské metropoli hostil úvodní kvalifikační duel mezi Českou republikou a Litvou o postup na evropský šampionát jednadvacetiletých. Domácí měli herně navrch a zaslouženě zvítězili dvěma krásnými góly. Poslední desetiminutovku včetně nastaveného času strávil na hřišti také záložník Filip Havelka z ligového Dynama.

Po přípravě s Islandem, Mexikem, Ruskem a Slovenskem (vyjma remízy s Islandem samá vítězství) naskočil český výběr do kvalifikační skupiny, v níž bude mít po Litvě za soupeře ještě Řecko, San Marino, Chorvatsko a Skotsko. Před velmi solidní návštěvou v Českých Budějovicích – téměř čtyři tisícovky fandů na domácí půdě nezažila jednadvacítka několik let – si první zajímavou akci vypracovali litevští fotbalisté. S nůžkami Edgarase Utkuse ve 3. minutě si brankář Martin Jedlička poradil bez problémů. Aktivita se záhy přesunula na kopačky českých mladíků, z nichž se pokoušeli o zakončení Adam Hložek a Antonín Vaníček. Na protější straně zahrozil Deividas Šešplaukis.

Vedení zařídil v 16. minutě Antonín Vaníček z pražských Bohemians, jenž pálil do odkrytého prostoru po ukázkové kombinaci třech hráčů a nepřesné střele Šašinky. Hosté z Pobaltí mohli vyrovnat o sedm minut později, kdy Martin Jedlička v nouzi jen vyrazil před sebe bombu Edgarase Utkuse z trestného kopu, naštěstí se dostal k míči jeden z bránících hráčů a odpálil ho do bezpečí. V další fázi trochu polevilo tempo a teprve v závěru poločasu nastalo vzrušení, když všudybyl Edgars Utkus dva metry před šestnáctkou fauloval Denise Granečného. Jeho spoluhráč Ladislav Krejčí utěšenou ranou z trestného kopu prověřil gólmana Titase Krapikase. Velkou šanci měl také hlavičkující Benas Šatkus.

Druhý gól je uklidnil

Po změně stran se ocitl blízko k navýšení skóre Antonín Vaníček, jehož pokus po centru z levé strany zastavila pravá tyč. Pro jasnou penaltu si došel Ondřej Šašinka (Slovácko), jenž také v 68. minutě provedl úspěšnou exekuci, když nasměroval balon po zemi k levé tyči. Za dalších pět minut se mohli Češi radovat potřetí. Z levé strany běžel úplně sám Adam Hložek, ale místo včasné střely se nechal odzbrojit vybíhajícím brankářem. Podobná situace nastala v 82. minutě. Michal Sadílek hezky uvolnil střídajícího Patrika Žitného, znovu však měl navrch Titas Krapikas. Závěr byl trochu nervózní a belgický sudí Nicolas Laforge pilně rozdával žluté karty.

Na trávník vyběhl v 83. minutě také českobudějovický záložník Filip Havelka. „Kluci hráli výborně, bylo to v tempu. Pro mě bylo těžké naskočit do rozjetého zápasu. Byl jsem trošku zafoukanej, ale užil jsem si příjemný pocit nastoupit na hřišti Dynama za reprezentaci,“ uvedl hráč, který pravděpodobně dostane větší příležitost v přípravném utkání ve Francii již v úterý 10. září. „Z mužstva jsem cítil velké odhodlání, ale nebyl to jednoduchý zápas hlavně po psychické stránce. Začali jsme dobře, potom jsme individuálními chybami pouštěli soupeře do standardek, v nichž byla Litva nebezpečná. Uklidnil nás druhý gól, ale kluci jsou schopní podat lepší výkon,“ řekl kouč Karel Krejčí.

Česká republika U21 – Litva U21 2:0 (1:0)

Góly: 16. Vaníček, 68. Šašinka. Rozhodčí: Laforge – Monteny, Cremers (všichni Belgie). ŽK: 5:2 (52. Vaníček, 63. Matoušek, 64. Granečný, 71. Sadílek, 90. L. Krejčí – 54. Milašius, 85. Uzéla). Diváků: 3 823.

Česká republika: Jedlička – Holík, Chaluš, Plechatý, Granečný – L. Krejčí, Sadílek – Matoušek (89. Graiciar), Hložek (83. Havelka), Vaníček (74. Žitný) – Šašinka. Trenér Karel Krejčí.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle