Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na jednu stranu velmi úspěšný a dle počtu příchozích trenérů požadovaný seminář. Na druhou stranu nechtěný…

 
úterý, 23. dubna 2019, 21:00

Ve Veselí nad Lužnicí proběhl minulé úterý seminář trenérů mládeže za účasti bývalých zaměstnanců FAČR Antonína Baráka, Jiřího Vorlického a Michala Prokeše. Celou organizaci však nakonec převzal na svá bedra jejich bývalý spolupracovník a kolega Tomáš Maruška, protože na činovníky klubu byl vyvinut nesmyslný tlak k jeho nekonání. O vyjádření a krátké shrnutí semináře jsme požádali Tomáše Marušku.

Tomáši, ve fotbalových kuloárech se mluví o zákazu tvého semináře. Je to pravda?
Proč se vracet k věcem, které byly. Ať si každý udělá svůj názor na danou věc a koukejme raději dopředu. Zabývat se minulostí, pokud to není nutné, je dle mého hloupost. Řešme raději, co bude. Myslím si, že žijeme ve svobodné zemi, že možnost vyjádření svého názoru je základní kámen naší ústavy. Pokud o seminář s těmito lidmi bude zájem, rád ho opět uspořádám kdekoliv po ČR a za to, jestli se na mě někdo zlobí, to ať se klidně zlobí.

Jaká témata na semináři byla a kolik trenérů se u vás sešlo?
Očekával jsem, že by mohlo přijít tak padesát trenérů. Nakonec se nás tam sešlo téměř sedmdesát a místnost byla úplně plná. Vážím si těch, kteří přišli. Jsou to lidé, kteří se věnují mládeži a chtějí vědět, jak s ní pracovat. Velmi si také vážím toho, že se semináře zúčastnil i starosta města Veselí nad Lužnicí a vydržel poslouchat až do pozdních večerních hodin. Řešili jsme jak a kde pro klub okresní úrovně získat finanční prostředky, jak rozvíjet herní a pohybové dovednosti, velká část semináře byla věnována komunikaci trenérů vůči hráčům a na závěr jsme otevřeli téma školního sportu a jeho důležitosti ve výchově dětí. A to nejen fotbalistů. Hlavně ale nechci zapomenout zmínit i to, že celý seminář byl proložen hudbou v podání Michala Prokeše a Tondy Baráka. Nebylo by od věci, kdyby vydali nějaké demo jejich kytarové souhry. Byli opět výborní.

Máte nějaké zpětné informace, jak se seminář líbil?
Mám, ale to je spíš otázka na ty, kteří tam byli. Více času příště by bylo zřejmě dobré věnovat komunikaci trenér versus hráč. Trochu to zjednoduším do podoby, například jak často na hráče mluvit, co a jak jim říkat, aby se nestávalo, že trenér jim danou věc může říkat stokrát a stejně to hráč zase udělá naopak. Tedy tvořit tréninky především do prožitku a nevědomého učení, než-li neustálým vysvětlováním a opravováním vytvářet okamžitou zpětnou hodnotící vazbu, díky které se pak hráči bojí cokoliv udělat. Ale vzhledem k tomu, že ke každému tématu byla řada otázek z praxe, asi je nutno těchto seminářů pro trenéry okresních úrovní dělat více, častěji. A budu se jen opakovat, ať se na mě případní zájemci klidně obrátí. Takovéto práci a předávání poznatků se budu dobrovolně rád věnovat kdykoliv.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto JF