Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ve Veselí pořádají mládežnický seminář s významnými hosty

 
sobota, 13. dubna 2019, 11:18

V úterý 16. 4. 2019 proběhne ve Veselí nad Lužnicí od 17:30 hodin velmi zajímavý seminář pro trenéry a funkcionáře mládežnického fotbalu na úrovni okresních a krajských soutěžích s velkými osobnostmi českého mládežnického fotbalu. Na bližší informace jsme se zeptali organizátora semináře Tomáše Marušku.

Tomáši, co se na semináři trenéři dozvědí, jaký je jeho hlavní cíl a co tě k jeho uspořádání vedlo?
To, co mě k uspořádání semináře vede, je velmi jednoduché. Aby se každý ve svém oboru, ve své zálibě, koníčku, vášni, posouval dál, je nutné se stále vzdělávat a hlavně mít možnost o daném tématu s někým mluvit. Ve Veselí jsem se nyní začal více s trenéry mládeže bavit o trénincích. Rád bych všem v našem klubu, kteří o to budou mít zájem, nabídl intenzivnější interní vzdělávání. No a tento seminář může být jeden z prvních základních pilířů naší vzájemné spolupráce. Všichni, kteří zde trénujeme, máme tu své děti a děláme to především pro ně. Strašně si vážím toho, že mí bývalí kolegové jsou ochotni se na tom podílet a jsou schopni se potkat z celé České republiky právě u nás ve Veselí. No a proč jejich znalosti nenabídnout všem, kteří o ně mají zájem? Proto je i otevřený pro každého dalšího z blízkých i vzdálenějších klubů jižních Čech! Jste všichni srdečně zváni.

Na jaké konkrétní témata bude seminář zaměřen?
Na ty, které budou přítomné trenéry zajímat, a na kterou věkovou kategorii se budou ptát. Já jsem se ve čtvrtek vrátil z šestidenní stáže jedné nejlepších italských akademií Atalanta Bergamo, kde jsem byl právě s Jirkou Vorlickým. Měl jsem možnost vidět a poznat základní pilíře a principy jejich akademie. I to může být tématem úterního semináře, pokud to bude trenéry zajímat a můžeme společně debatovat, proč jejich hráči jsou technicky velmi dobře vybaveni, proč jsou schopni se neustále pokoušet řešit těžké herní situace individuální dovedností, proč při méně trénincích v týdenním tréninkovém cyklu jsou stejně fyzicky lépe připraveni než řada našich atd. A to vše s ohledem úrovně hráčů okresní a krajské úrovně! Zkrátka jak pracovat s dětmi v našich malých klubech. Tonda Barák bude hovořit o školním sportu, Jirka Vorlický a Michal Prokeš jak pracovali s dětmi v klubech okresní úrovně a vychovali nejen mnoho vrcholových hráčů, ale mnoho těch, kteří u fotbalu rádi zůstali a hrají jej s radostí dál. Rozhodně třeba můžeme narazit i na téma, jak si připravit podmínky pro trénink mládeže v klubu okresní a krajské úrovně tak, abychom byli sami spokojeni a tréninky nás trenéry bavily. Sám se na to velmi těším.

Bude se toto setkání v budoucnu ještě u vás opakovat?
Na to nedokážu odpověď. Netuším, jestli takové osobnosti mládežnického fotbalu, jako Antonína Baráka, Michala Prokeše a Jiřího Vorlického, ještě někdy ve Veselí, nebo vůbec v jižních Čechách takto pohromadě uvidíme. Osobně budu velmi rád, pokud ano, ale opravdu nevím. O to víc si toho važme a využijme toho.

Napsal(a) Michal Průcha