Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vzdělávání trenérů Akademie pokračuje

 
středa, 20. února 2019, 18:06

Loni v září jsme poprvé psali o tehdy nově nastaveném programu interního vzdělávání trenérů v Akademii. Jak vypadá situace zhruba po půl roce, jsme se zeptali šéftrenéra přípravek Rostislava Helštýna.

V minulých dnech jsme na Složišti zaznamenali několik desítek trenérů, o jakou akci se tentokrát jednalo?
V rámci vzdělávání trenérů mládeže v AKA proběhlo v pondělí 11. 2. v pořadí druhé setkání s lektory He-Art programu Martinem Daňkem a tentokrát také s Jiřím Vorlickým. Několika svými postřehy a zkušenostmi přispěl také Petr Čajánek, výrazná hokejová osobnost. Ve zhruba tříhodinovém bloku jsme navázali na zářijový úvod a v praxi si osvojovali dovednosti pro práci s dětmi, zejména potom způsob komunikace k dětem. Možnost rozšířit si své trenérské know-how využilo celkem 36 trenérů, a to jak z řad trenérů Akademie, tak z dalších klubů jihočeského regionu – např. SKP ČB, Třeboň, Rudolfov, JFA. Na toto téma nás letos na jaře čeká ještě jedno setkání, kterým letošní „porci“, zakončíme. Příležitost společně se s námi vzdělávat budeme trenérům resp. okolním klubům nabízet i nadále, vidíme v tom smysl a zásadní krok pro naše spolupráce a v konečném důsledku hlavně pro děti, ať už trénují kdekoli.

Co je He – Art Program?
He - Art program rozvíjí osobnosti hráčů a trenérů (dovednosti, apel na vnitřní motivace) se speciálním zaměřením na zvyšování herního výkonu ve sportovních hrách. Vytváří prostředí pro přirozené učení, staví na prožitku a autentickém rozhodování. Pondělním tématem byly principy rozvoje součinností a rozvoje herních činností jednotlivce s apelem na zodpovědnost dětí za své herní chování a jednání.

Jak se Vám podařilo rozjet program interního vzdělávání trenérů Akademie obecně?
Cesta interního vzdělávání trenérů je jedna z priorit klubu a je součástí množství procesů, které v letošní sezóně od „plenek“ nastavujeme. Na poradách trenérů probíhá potřebná část předávání teoretických informací, v tréninkovém procesu je potom čas na praktické ukázky, které na teorii nasedají. Tento rok je o ladění se s trenéry na sebe, o otevírání se komunikaci, o učení se přijímat zpětnou vazbu, o spolupráci mezi sebou.
Na letošní nultý ročník vzdělávání nebo neformálních setkání, tak koncepčně navážeme v příští sezóně znovu dalšími „He-Arty“ nebo semináři o dětech, jejich světě, nebo tématy o tom, jak pracovat s talenty atd..

Prý máte i program pro rodiče?
Nedá se říci, že rovnou program (smích), ale součástí letoška je také intenzívnější spolupráce s rodiči. Ať už na klasických informativních schůzkách nebo i na neformálních setkáních, kdy si povídáme o filozofii, cílech, způsobech práce v Akademii. Například v pátek 8. 3. (17:00 - 19:00) budou mít rodiče příležitost navštívit seminář, či workshop, přímo určený jim, protože spolupráce s rodiči je pro nás stěžejní. Tématem budou děti, jejich vývoj, jejich svět, role a kompetence rodičů, trenérů, školy, klubu, rodiny. Na tuto akci, prostřednictvím které chceme smysl našeho společného snažení posilovat, budeme chtít dalšími besedami a semináři postupně navázat. Místo a bližší informace k 8. 3. budou rodičům trenéry včas upřesněny.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie