Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dívčí fotbal v akademii je na vzestupu

 
úterý, 5. února 2019, 11:22

V našem regionu hraje fotbal v různých přípravkových a žákovských kategoriích poměrně dost dívek. Nejinak tomu je i v SK Dynamo Akademie. Někdy na přelomu roku 2016/ 2017 přišlo vedení klubu s nápadem pokusit se založit čistě dynamácký dívčí tým. Poprvé v historii Dynama. Jaká je situace s dívkami v Akademii dnes, jsme se zeptali trenéra dívčího týmu Martina Dvořáka.

Martine, můžete popsat čtenářům okolnosti okolo vzniku týmu dívek a Vaše první krůčky?

Začátkem roku 2017 mě prostřednictvím Elišky Jášové, bývalé ligové fotbalistky a současné asistentky v přípravkových kategoriích Dynama a také spolupracovnice při okresních výběrech dívek, oslovilo vedení Dynama, zda bych neměl zájem dát dohromady a následně vést čistě dívčí tým. Původně to byl úkol pro samotnou Elišku, ale ta se ho nakonec nemohla zhostit, neboť odcházela na mateřskou dovolenou.
Nabídku jsem rád přijal a hned jsme se pustili do práce. Nějaké kontakty na dívky hrající fotbal jsme měli již z okresních výběrů a také jsme bezprostředně zorganizovali dva nábory nových hráček. Hned na ten první nám přišlo neuvěřitelných 17 dívek! První rok všechny dívky trénovaly jak na Dynamu, tak ještě i ve svých mateřských klubech, za které hrály společně s kluky i zápasy. To bylo jak pro ně, tak pro jejich rodiče obrovsky náročné, a chci jim i touto cestou moc poděkovat a patří jim můj obdiv. Například jedna z našich hráček, Kateřina Pavlíčková, jezdí na tréninky dvakrát týdně z Písku sama vlakem, další tři vozí rodiče až z Táborska.
Postupem času, jak rostla jejich výkonnost, začali jsme holky přihlašovat na různé turnaje po celé republice, přihlásili jsme je také i na naši zimní Wolf ligu. Druhým rokem všechny dívky skončily ve svých mateřských klubech, kde doposud hrály společně s kluky, a přestoupily do Dynama.

Tím se dostáváme k další otázce a to jsou mistrovská utkání.

Muselo to přijít, holky šly výkonnostně nahoru, vyzkoušely si přátelské zápasy a turnaje, fotbalem se bavily a chtěly. Samy chtěly hrát mistráky. Tak jsme se po konzultacích s vedením a s odborníky na dívčí fotbal rozhodli přihlásit je do druhé ligy starších žákyň. No, a teď máme za sebou první polovinu soutěže, přechod jsme zvládli výborně, držíme se ve středu tabulky, holky to baví a vidím, jak fotbalově rostou. Na začátku sezóny k nám do týmu navíc v roli asistenta přišla Diana Benátová, skvělá trenérka, navíc doposud aktivní hráčka. Je mi velkou oporou, holky ji hodně berou. Jsem moc rád, že jsme spolu v jednom trenérském týmu. I díky ní jsme tam, kde jsme. Další obrovské pozitivum našeho týmu, které bych chtěl vyzdvihnout je, že naše holky jsou navíc obrovská parta kamarádek, drží hodně spolu, podporují se, hecují se. Několik téměř ztracených zápasů se nám tímto podařilo otočit.

A co plánujete do budoucna?

Je to jednoduché, některé z dívek nám nyní budou z důvodu věku končit v kategorii starších žákyň a budou přecházet do dorostu, takže bychom určitě chtěli založit a do soutěže přihlásit i dorostenecký tým. Nějaké dívky máme již jak pro dorost, tak i z řad těch mladších v hledáčku, a určitě budeme dál dělat další nábory. Takže jestli tento článek čte (smích) i nějaká dívka, která by za Dynamo Akademii chtěla hrát, tak ať přijde, rádi ji uvítáme v našich řadách. Takže když to shrnu, v nejbližší budoucnosti chceme stabilizovat hráčskou základnu, mít dorost, žákyně. Vedení Akademie je tomuto nakloněno, podmínky máme v našem tréninkovém centru špičkové ve všech ohledech, takže věřím, že se nám to podaří.

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie
 


 
Reklama