Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Další trenéři získali nejvyšší mládežnickou trenérskou licenci

 
pátek, 11. ledna 2019, 08:33

Mgr. Petr Čížek, Jiří Gerstner, Jan Kolčava. Tak se jmenují čerství držitelé licence UEFA trenér mládeže, která je v českém mládežnickém fotbalu nejvyšší možná. Jak je to se vzděláváním trenérů Akademie, trenérskými licencemi obecně a co obnáší studium licence výše zmíněné se dočtete v následujícím článku.

Jednou z mnoha podmínek licenčního řízení pro získání statutu klubové národní akademie, kterých je od loňského července pouze deset v celé České republice, bylo i kvalitní personální obsazení trenérských postů s důrazem na odpovídající trenérskou licenci, trenérskou praxi a také na charakterové a morální vlastnosti jednotlivého uchazeče, včetně předpokladu pro jeho ochotu dalšího vzdělávání se. Tato podmínka má svůj pádný důvod, samotná trenérská praxe, její délka, praxe v práci s dětmi a mládeží, cit a empatie pro tuto práci, jsou nesmírně důležité, musí však jít ruku v ruce s dosaženým trenérským vzděláním a ochotě trenéra se i následně dále vzdělávat.

Fotbal, ostatně jako každý jiný sport, se neustále vyvíjí. Přicházejí nové trendy, metody a poznatky nejen samotného tréninkového procesu ale i z oblasti psychologie, kondice a dalších. Pro trenéra je tak kvalitní trenérské vzdělání, s vizí a chutí dále na sobě pracovat, velmi důležitou součástí jeho trenérské práce. Pokud trenér například nebude znát vývoj dětí jako takový, je pak délka trenérské praxe irelevantní. Může se pak třeba dopustit velkých chyb, takových, které pak již třeba nepůjdou odstranit.

V SK Dynamo ČB Akademie, z.s. se podmínka ohledně trenérského obsazení podařila splnit bezezbytku. K části stávajícího týmu trenérů přišli v létě trenéři z celé republiky s odpovídajícími licencemi, odpovídající praxí, chutí dále pracovat, a se stejnou vizí - co je, nebo co by měla klubová národní akademie být (protože přece jen jsou všechny akademie teprve na začátku). Velmi důležité také pro naši akademii bylo, a také to bylo cílem vedení Akademie při výběru, aby si náš nový trenérský tým sedl i lidsky, což se podařilo také velmi dobře, trenéři jsou jedna velká parta.

Trenérské obsazení v Akademii je tedy nastaveno tak, že všichni trenéři v přípravkách musí být držiteli nejméně UEFA B licence, vyjma šéftrenéra přípravek, který je držitelem nejvyšší mládežnické licence UEFA trenér mládeže. Asistenti u žákovských kategorii musí mít UEFA B licenci. Hlavní trenéři v žákovských kategoriích pak mají všichni nejvyšší mládežnickou licenci - "UEFA Trenér mládeže". V dorosteneckých kategoriích pak aktuálně máme všechny trenéry s nejvyšší licencí „UEFA Profi“, kromě trenéra U16 Slávy Rožbouda, který je držitelem UEFA A licence, ale licenci UEFA Profi aktuálně studuje. Všichni výše zmínění trenéři a asistenti se pak dále účastní našeho systému vnitřního vzdělávání trenérů, kdy absolvují pravidelné semináře, workshopy a stáže.

Nejnovějšími držiteli licence UEFA Trenér mládeže jsou výše zmínění Petr Čížek, Jirka Gerstner a Honza Kolčava. Za celou Akademii jim k tomuto úspěchu moc gratulujeme a do dalšího profesního života přejeme vše nejlepší. Na to, jak studium této licence probíhá a co vše obnáší jsme se zeptali jednoho z nich a to hlavního trenéra U13 Petra Čížka:

„Po dostudování licence UEFA A a po dvouleté praxi se trenér může rozhodnout, jakou chce jít dále cestou - jestli se do budoucna chce věnovat dospělému fotbalu, je ideální se přihlásit na UEFA Profi licenci zaměřenou na mužský profesionální fotbal. Pokud však chce jít cestou mládeže, je doporučeno přihlásit se na UEFA trenér mládeže - kde je studium zaměřeno pouze a jen na mládežnický fotbal do 19 let. Já jsem si vybral cestu mládeže. Na začátku toho všeho pak byly přijímací zkoušky. Těch se zúčastnilo něco okolo stovky trenérů. Již dopředu jsme však věděli, že přijata bude pouze čtvrtina uchazečů. Zkoušky vždy začínají vstupním testem, poté následuje druhý písemný test. Po napsání obou testů je menší přestávka a dochází k rozdělení. Ti, co v prvním testu měli dostatek bodů, postupují dále k ústní zkoušce. Ti, co měli v prvním testu nedostatek bodů, tak ti hned končí. Na ústní zkoušce se pak před komisí losují dvě otázky. Vždy se jedná spíše o praxi …např. připrav, namaluj a popiš cvičení atd… V této komisi jsou vždy věhlasná jména trenérů, u nás to byli například p. Lička, Plachý, Barák... Po ústních zkouškách se odjíždí domů a po několika dnech jsou zveřejněny výsledky, kdo ke studiu byl přijat. Jednoduché to rozhodně není, někteří trenéři (a to i z našeho regionu) se na studium této licence hlásí opakovaně a bezúspěšně.

Co se pak studia celé licence trenéra mládeže týká - tak vše trvalo zhruba jeden rok. Studium bylo rozděleno do 10týdenních bloků. Ve studiu se pak postupně rozebíral přípravkový, žákovský a nakonec i dorostenecký fotbal. V každém bloku pak probíhal test z předešlé probrané látky a navíc po probrání přípravkového fotbalu probíhaly 1. semestrální zkoušky (ústní před komisí). Dubnový blok byl vymezen pro stáže ať už v nás v ČR či v zahraničí. Pro nás to bylo v klubu Red Bull Salzburg. V každém bloku se pak plynule prolínala praxe s teorií. Finále celé licence pak probíhalo formou závěrečných zkoušek v podobě ústní zkoušky a následně obhajobou závěrečné práce. Licence byla dlouhá, náročná, ale obohacující. Jedním z největších přínosů pro mě měla především stáž v zahraničí. Velmi přínosné také bylo setkávání se v rámci studia s trenéry z jiných klubů a naše společné debaty na různá témata týkajících se například tréninkového procesu nebo koncepce výchovy mládeže."

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie
 


 
Reklama