Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písečtí trenéři dorosteneckých kategorií se ohlíží za podzimní částí

 
sobota, 5. ledna 2019, 19:30

Téměř na vlas stejně si na podzim vedly oba dorosty FC Písek. Devatenáctka skončila po podzimu v České lize na 11. místě s 19 body. O bod více se stejným umístěním bral dorost U17.

Česká liga dorostu U19

Hodnocení trenéra Tomáše Smrčiny:

Jak zhodnotíte podzimní část české ligy staršího dorostu?
Podzim bych za sebe rozdělil na dvě části. V prvních čtyřech kolech bylo znát, že pro většinu kluků je přechod z divize do vyšší soutěže poměrně skok. Zároveň, že když hrají proti klukům, kteří jsou o rok nebo dva starší, tak máme problém se jim vyrovnat silově a zkušenostmi. To se projevilo v pasážích zápasu, kdy se zápas lámal. Soupeři proti nám nastupují v základní sestavě s minimálně 8-9 dorazovými ročníky. My hrajeme maximálně se třemi a to se i v prvních zápasech silově projevilo. Kluci se s tím poměrně rychle vyrovnali a troufnu si tvrdit, že do konce podzimu jsme odehráli velmi slušné zápasy. V tomhle vidíme i perspektivu do dalšího ročníku. Navíc do sestavy výborně zapadli dva hráči ročníku 2002, kteří se stali součástí základní sestavy.

Jakou hrou jste se chtěli prezentovat? A dařilo se vám to v zápasech?
V zápasech jsme se snažili držet míč na zemi, s konstruktivní rozehrávkou už od obránců a chceme i od beků, aby byli hodně aktivní směrem dopředu. V prvních kolech jsme hráli v hlubším bloku a spoléhali se hlavně na rychlý přechod do útoku. Postupem času a adaptací kluků na vyšší soutěž jsme posunuli presink i blíž k bráně soupeře. Troufli jsme si to i na Slávii Praha, i když s určitými omezeními a s bojovností, kterou kluci přidali, to byl zápas, za který se nemusíme stydět.
To co nám v některých zápasech chybělo po silové stránce, nahradili kluci bojovností a fotbalovou chytrostí. Rychle už v tréninkách řešili situace po ztrátě nebo zisku míče tak, jak si to představujeme následně i v zápase.  Organizace hry v obraně se projevila i na méně inkasovaných gólech v průběhu druhé poloviny podzimu. V zápasech s Meteorem nebo Slávií jsme naopak zvládali výborně přechod do útoku.

Jak vidíte jarní část?
Pokud se nám budou vyhýbat zranění a kluci si vezmou za své některé další věci třeba uvnitř kabiny nebo na tréninku, věřím, že na jaře budeme ještě silnější.


Česká liga dorostu U17

Hodnocení trenéra Petra Bílého:

Jak zhodnotíte podzimní část české ligy staršího dorostu?
U celého týmu byl vidět určitý progres, jehož základ byl založen kvalitním tréninkovým procesem. U mužstva se vyprofilovala herní tvář, určité návyky a automatismy, na kterých jsme v tréninkovém procesu pracovali. Podle statistik jsme ve většině utkání vypadali velmi zajímavě, ale chybělo tomu gólové vyústění. Dokázali jsme si z herní převahy vypracovat řadu brankových příležitostí, které jsme nedokázali proměnit. V některých fázích utkání mi možná chyběla větší kreativita a odvaha ve hře 1x1 tak abychom dokázali překonat obraný blok soupeře, kdy soupeři ve většině případů hráli z bloku (snad krom Příbrami, Slávie, Dynama) a pomáhali si fotbal zjednodušovat rychlými útoky do naší otevřené obrany. Kluci si ke konci podzimní části adaptovali na tempo, kterým se chceme prezentovat v zápasech. Dopouštěli se méně zbytečných ztrát a byli zodpovědnější. Kluci pochopili naší filozofii a jako jeden muž táhnou za jeden provaz. Někdy se objeví jedinec, který si uleví, ale už i on ví, že pokud svůj postoj nezmění, sám sebe neobohatí a tým ho nepřijme. Charakter a morální vlastnosti jsou ve vrcholovém sportu více než talent.

Jakou hrou jste se chtěli prezentovat? A dařilo se vám to v zápasech?
Vycházíme z hesla. Všichni hráči útočí a všichni brání. Chceme hrát aktivně a útočně, rychle a přesně. Snažíme se o rozehrávku od brankáře a od středových obránců s vysokým postavením krajních obránců a zapojení středových hráčů do kombinace. Praktikovali jsme rozestavení 4-1-4-1.
Pokud se kluci chtějí dále rozvíjet, musejí být na sebe ještě více nároční jak v tréninkovém tak zápasovém procesu, aby se uplatnili dále u nás v klubu nebo dokonce ve vrcholovém fotbale. Kluci musejí pochopit, že náročnost a tlak je ta správná cesta, kterou jsme se vydali.
V tréninkovém procesu jsme se zaměřili na rozvoj individuální techniky a dovedností ve hře spojené. Náročnost na tlak v časoprostoru, nastavujeme složité a nestálé podmínky. Kondici rozvíjíme herní formou, rozvoj silových, rychlostních, koordinačních schopností + kognitivní mapy. Kompenzační cvičení a hry jsou také součástí tréninkového procesu.

Jak bude probíhat zimní přípravné období?
V zimním tréninkovém období budeme využívat halu, plavecký stadion, posilovnu a UMT. V přípravných utkáních se chceme konfrontovat, jak dospělým tak dorosteneckým fotbalem.

Jaké cíle máte do jarní části?
Chceme pokračovat v tom, co jsme si nastavili, jak v tréninkovém, tak zápasovém procesu. Postupné odbourávání individuálních chyb hráčů a zdokonalení jejich předností.

Napsal(a) FC Písek | Foto Jan Škrle