Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

PhDr. Radek Pícha: Sílu testujeme několikrát ročně

 
sobota, 29. prosince 2018, 15:41

V minulém, premiérovém dílu naší rubriky Fyzio, která se zaměřuje na zdravotní problematiku hráčů, jsme rozebrali testování flexibility. Dnes se fyzioterapeut Akademie PhDr. Radek Pícha zaměří na testování síly.

Pro kvalitní sportovní výkon je nezbytná silová připravenost sportovce. U fotbalisty nás nezajímá pouze síla v oblasti dolních končetin, ale i síla horních končetin, která je propojena přes trupové svalstvo. Pokud nejsou svaly v oblasti středu těla „CORE“ dostatečně silné, vznikají svalové dysbalance, přetížení a zranění.

Jelikož většina klubů nemá možnost absolvovat silové testy pomocí přístrojů (které jsou např. na FTVS) provádíme orientační silové testy.

Hráči v Akademii jsou podrobováni testování síly a flexibility 4x ročně. V této frekvenci testujeme hráče také v rychlostních a vytrvalostních schopnostech. Tyto parametry jsou lépe měřitelné a jejich validita je vyšší než u silových testů, které nám vypovídají spíše orientačně.

Tento materiál může posloužit k orientačnímu testování síly u sportovce v závislosti na věku. Tabulky jsou uspořádány od věkové kategorie U12.

1) Testování - Skok daleký z místa

2) Testování - Šplh na tyči (5m)

3) Testování - Vznosy na žebřinách

4) Testování - Shyby nadhmatem

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie