Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vlastní gól, velký obrat, strach o výsledek. Juniorka Dynama přemohla Jablonec 4:3

 
pondělí, 30. července 2018, 17:18

Přes úmorné vedro se hrál na Složišti ve 2. kole Juniorské ligy zajímavý fotbal, který soupeři okořenili dohromady sedmi góly. Jako první se trefil nešťastně do vlastní branky domácí Marek Kalousek a hosté brzy přidali druhou trefu, jenže černobílí stihli do poločasu vyrovnat a po změně stran šli do dvougólového trháku. Nakonec se báli o výsledek, když hosté z tlaku korigovali. Tři body ale nakonec zůstaly na českém jihu.

Po porážce 1:5 v Hradci Králové nasadili Českobudějovičtí do domácí premiéry kvinteto pendlů z druholigového áčka – Michala Řezáče, Daniela Fišla, Martina Šplíchala, Romana Wermkeho, Patrika Švantnera – a jejich přítomnost byla jaksepatří znát. „Musím je pochválit za přístup a velkou pomoc. Co si dovolí Martin Šplíchal nebo Roman Wermke v situacích jeden na jednoho, to je úžasné. Ale musím říct, že i naši kluci hráli dobře. Bylo to dobré propojení áčka s juniorkou, navíc příjemná atmosféra, fandili nám žáci, takže pěkné odpoledne,“ usmíval se trenér Jaromír Plocek.

Na začátku utkání neměl mnoho důvodů k úsměvu, byť si jeho svěřenci počínali aktivněji, než poněkud zakřiknutý soupeř. Dokázali ho zatlačit, nutili se do střelby, přičemž autory nejzdárnějších pokusů byli Roman Wermke a Marek Kalousek, ale po vcelku nevinném útoku Jablonce a centru z levé strany se Marek Kalousek ve 26. minutě velmi nešťastně hlavou trefil do vlastní branky. Aby se navršil smůly pořádný kopec, o sedm minut později v rychlém protiútoku se před brankářem Petrem Olivou prosadil vysoký Vojtěch Horáček.

Pěkné akce i hrůzostrašné chyby

Jihočeši však nesložili zbraně. Na to měli v sestavě dost zkušených borců. A jeden z nich, Roman Wermke, již ve 33. minutě zblízka na dva pokusy snížil ztrátu a zavelel ke zteči. Za další tři minuty jej napodobil Rostislav Tomek, jenž vyrovnal po nádherné akci, kterou po pravé straně potáhl Martin Šplíchal. Po obrátce zkoušeli domácí navázat na svůj ofenzivní apetit, ale výborný jablonecký brankář Adam Richter odvrátil všechny pokusy včetně nebezpečné dálkové střely Michala Řezáče.

Nestačil však zmařit dílo budějovického celku v 58. minutě, přestože si rukou sáhl na míč vyslaný do sítě z kopačky Romana Wermkeho. Perfektně při této akci zapracoval Patrik Švantner. V 75. minutě si Rostislav Tomek došel pro penaltový zákrok, načež se bezchybně zhostil úlohy exekutora. Hned poté přepustil své místo na hřišti Janu Kubatovi, kapitánskou pásku od něho převzal Jakub Rauscher.

Ani hosté se nemínili vzdát a svůj rostoucí tlak přetavili v 88. minutě na korigující gól. Víc nestihli přes značnou snahu. „Kdekdo kritizuje juniorskou soutěž, ale myslím, že dneska to byl krásný fotbal. Z obou stran jsme viděli pěkné akce, ale i hrůzostrašné chyby v obranách. Kluci jsou mladí, pořád se učí. Nemůžeme jim vytknout vůbec nic,“ dodal Jaromír Plocek.  

SK Dynamo Č. Budějovice – FK Jablonec 4:3 (2:2)

Góly: 36. a 58. Wermke, 39. a 75. z penalty Tomek – 26. Kalousek vlastní, 33. Horáček, 88. Dostál. Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka. Bez karet. Diváků: 150.

SK Dynamo: Oliva – M. Řezáč, Kočí, Fišl, Kalousek – Šplíchal, Collin (34. Rauscher), Tomek (76. Kubata), Lindák (70. Matoušek), Wermke (81. Krejčí) – Švantner. Trenéři Petr Skála a Jaromír Plocek. 

 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota