Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Legendární kouč Jiří Vlček převzal mladší dorost Malše Roudné

 
neděle, 22. července 2018, 11:00

Legendární trenér mládeže Jiří Vlček, zažívá rušné dny. Oslavil 70. narozeniny (narodil se 19. července 1948) a převzal mladší dorost Malše Roudné. Když mu předseda klubu Libor Šolc předával k životnímu jubileu dárkový koš a s úsměvem říkal: Jiní trenéři ho dostávají, když končí a vy ho máte při nástupu. Moc si toho vážíme, že jste mezi námi.“

Pro nováčka dorostenecké divize se stal obrovskou posilou realizačního týmu a pro talentované fotbalisty autoritou a motivátorem. Málokdo toho má tolik za sebou – prožil 38 let u mládeže v Dynamu České Budějovice, kde se stal mistrem ligy s mladším dorostenci v roce 1994, byl u vzniku areálu na Složišti a hlavně trénoval.  Jeho rukama prošlo mnoho hráčů, kteří hráli první ligu a prosadili se i za hranicemi. Za všechny jmenujme Jiřího Němce, pozdějšího kapirána národního týmu.Ale byli tu i David Lafata, Martin Vozábal, Roman Lengyel, Kamil Tobiáš, Tomáš Řehoř, Marek Endl nebo Martin Leština…

„Je to droga. Pořád mě to baví. Nikdy jsem s tím nechtěl končit a nikdy jsem nezažil syndrom vyhoření, jak se dnes často říká,“ svěřil se před časem Jiří Vlček, rodák ze Včelné u Českých Budějovic, v rozhovoru pro MF Dnes. „Navíc práce s mladými mě vždycky naplňovala, protože na nich vidíte největší pokroky, a navíc tady v Dynamu jste měl skoro vždy jistotu, že máte na tréninku sedmnáct lidí a nemusíte nikoho přemlouvat, aby přišel,“ dodal.

Tu jistotu bude mít nejspíš i v Malši Roudné, kde se mládeži už řadu let úspěšně věnují a kde kouč staršího dorostu Pavel Cepák své svěřence pořádně „vycepoval“. „Budu se nažit, abych Roudnýmu pomohl, práce s mládeží mě baví. Cepy má teď na starosti starší dorost, ale pracoval i s těmahle klukama. On je dobrý, je svůj. Mladší dorost, který teď povedu, postoupil do divize, tak mě Roudenský zlákali. Já osobně jsem taky ještě nechtěl zamířit do starého železa, tahle práce mě těší,“ prozradil Vlček Jihočeskému fotbalu.

Ovšem ještě předtím organizačně pomáhal Plánským, ale trénování je mu přece jenom blíž. Proto ho oslovilo pozvání Roudného. „Je tam příjemné prostředí i lidi. Nikdo si na nic nehraje,“ přiblížil svůj názor na zázemí u Malše.

„Předtím jsem se byl podívat asi na tři tréninky, pořádně začneme v pondělí. Zatím se scházíme jako švábi na pivo, kluci mají prázdniny, brigády, to se musí respektovat. Musíme trochu polevit, ne je hned utavit,“ překvapil Jiří Vlček, který byl vždy znám svými nekompromisními nároky na hráče i mimo hřiště. Svoje by mohl vyprávět třeba Roman Lengyel, když měl ještě přebytek vlasů.

„No, pravda je taky, že jsem od té doby trochu změknul,“ usmíval se Jirka Vlček. „Takový dril jaký byl zažitý v Dynamu, tady nejde použít.“ A nezůstal mu přesto jeho kousek pod kůží? „No, možná jo, přece jenom jsem v tomhle prostředí pracoval dlouho. Ale to zvládneme, každopádně kluci musí makat,“ slíbil předem svým hráčům nový trenér. „Hned ve středu si to rozdáme s patnáctkou Dynama, ta nás prověří,“ prozradil první soupeře letní přípravy Jiří Vlček.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych, Milan Šíma | Foto Milan Šíma