Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Seminář jihočeských rozhodcovských nadějí v Písku

 
pátek, 25. května 2018, 12:34

Další z řady seminářů v rámci vzdělávání rozhodčích Jihočeského KFS hostil minulý týden Písek. Sešlo se zde čtyřiadvacet vybraných perspektivních rozhodčích z krajských soutěží, aby se celý den věnovali zdokonalování svých dovedností.

Seminář měl základnu již tradičně v areálu FC Písek, který poskytuje spolu s přilehlým Hotelem OtavArena, veškeré potřebné venkovní i vnitřní zařízení a vybavení. Od hracích ploch, možnosti regenerace, kvalitně vybavené učebny, až po stravování, ev. ubytování, v místě.

V listopadu, když končil minulý díl Vzdělávacího program pro mladé perspektivní rozhodčí z Jihočeského KFS (VPR), sliboval předseda komise rozhodčích Milan Makovička, že na jaře se sejdou znovu, aby své dovednosti mohli dále rozvíjet. A tak se i stalo – minulé pondělí se sešlo čtyřiadvacet rozhodcovských nadějí, aby se připravovali pro vedením národních instruktorů rozhodčích na svoji nelehkou práci. A přestože se nejedná o profesionální rozhodčí, a mnozí z pozvaných si museli vzít v zaměstnání dovolenou, v devět ráno byli všichni pozvaní na místě a připraveni vyrazit na stadion.  

Dopoledne je čekalo na hrací ploše posuzování ofsajdových situací s okamžitou zpětnou vazbou od instruktorů, ale navíc i na obrazovce počítače – a ten se opravdu nemýlí. Mohli si tak ověřovat, zda to co signalizují praporkem (nebo nesignalizují), odpovídá skutečnosti nebo zda je jejich oko a rozlišovací schopnosti neklamou. Při praktických cvičeních opět zdatně pomáhali jako figuranti mladí fotbalisté jihočeské Regionální akademie FAČR.

Při odpoledních analýzách herních situací na učebně byl jako vždy kladen daleko větší důraz na schopnost vidět důležitý detail v promítaném klipu, a na argumentační schopnosti frekventantů, než na to, zda řešení, ke kterému došli po jednom zhlédnutí situace, je správné či nikoliv. Ostatně správné řešení instruktoři frekventantům vždy po odborné diskusi nabídli.   

Když seminář skončil, zapojila se ještě část z frekventantů, tentokrát jako figuranti, do náborové akce „Pískej – mávej – rozhoduj“, která v pondělí 14. května měla v Písku své další pokračování.

Napsal(a) fotbal.cz
 


 
Reklama