Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Karel Syrovátka: Máme tu velmi dobré podmínky pro výchovu hráčů

 
pátek, 5. ledna 2018, 22:31

Hlavní trenér mládeže FC Písek Karel Syrovátka odpovídal v zimní přestávce sezony 2017/2018 na otázky týkající se budoucích i současných fotbalových nadějí klubu od Otavy. O jejich začátcích, podmínkách pro trénování i možnosti obléci reprezentační dres.

Klasická otázka na úvod. Co můžete říct k uplynulému půlroku, tedy k podzimní sezoně mládežnických celků FC Písek?
Když se za podzimem ohlédnu, myslím si, že to nebyl vůbec špatný půlrok. Objevily se nové věci, na kterých budeme chtít dále pracovat a neustále je zlepšovat a tím pádem se posouvat neustále dál. V mládežnických kategoriích nekoukáme na tabulky, ale prvotně se snažíme rozvíjet individuální technické, taktické a fyzické dovednosti hráčů a zlepšovat herní projev celého týmu, na což se chceme v následujícím období ještě více zaměřit. Věřím, že se nám to daří a jdeme správnou cestou. Potvrzením toho mohou být i nabídky od nejlepších českých klubů pro některé z našich mládežnických fotbalistů. U dorosteneckých kategorií se pak snažíme připravit kluky na přechod do dospělého fotbalu, což je náročné, ale i v tomto se snažíme posouvat dál a budeme podnikat určité změny, abychom byli úspěšnější.

V jakých kategoriích se začíná na tabulku koukat?
Samozřejmě u mužů, ale v mládežnickém fotbale se to týká hlavně soutěží, kde se hraje o postupy a sestupy - tedy u kategorie U19. U dorosteneckých kategorií už se koukat musí, je potřeba na hráče vytvářet i určitý tlak, který je posune dál nejen po stránce fotbalové. Ale u nižších věkových kategorií se snažíme zaměřovat primárně na rozvoj hráčů. Jsou to však spojené nádoby. Když vše budeme dělat dobře, budeme vyhrávat, tak se to pak projeví i v tabulce.

Vždy na začátku podzimní sezony se konají nábory. Jaký je aktuálně zájem o fotbal?
Zájem je veliký. Letos jsou opět silné ročníky. Kluků máme dost. V každé přípravkové kategorii máme pětadvacet i třicet dětí, což je super. Je dobře, že zájemci o fotbal k nám chodí v takto nízkém věku. Snažíme se děti rozvíjet v nejmladších kategoriích nejen po stránce fotbalové, ale především všestranně. V tréninkových jednotkách jsou nejdůležitější prvky rozvoje pohybových činností, které patří k dané věkové kategorii.

Ovlivňuje účast na náborech velmi široká sportovní nabídka, která v Písku je?
Určitě ne. Naopak si myslím, že je to dobře. V období, kdy se začíná se sportem, je důležité, aby převládala všestrannost - nikoli striktně pouze fotbal.

Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším mládežnickým týmem je výrazný. Jak se liší trénování v jednotlivých kategoriích?
Každé období je jiné. Trenéři se v každé kategorii zaměřují na rozvoj určitých věcí. V přípravce jde především o již zmíněnou všestrannost a o to, aby děti sport bavil, aby si k němu vytvořili pozitivní vztah. Chceme, abychom po celou dobu udrželi u hráčů chuť fotbal hrát. U žáků už je to více o fotbale jako takovém a dorostenci na to navazují již specifičností v některých činnostech nejen individuálních, ale i taktických. Nejsme však pouze na hřišti. Děláme i ve starších kategoriích například gymnastiku, posilování, atletiku, chodíme plavat, hrajeme různé míčové sporty, v zimním období se snažíme podle možností zapojit i bruslení a lední hokej. Všestrannost je základ.

A co spojení FC Písek a reprezentace?
Máme zástupce, kteří prošli píseckým klubem a dostali se do reprezentace. Máme tu velmi dobré podmínky, abychom mohli vychovávat hráče, kteří následně obléknou mládežnický reprezentační dres nebo se přesunou do nejlepších českých klubů, jakými jsou Sparta, Slavia nebo Plzeň.

Tým U 14 před koncem roku absolvoval přípravné zápasy proti reprezentačnímu výběru dívek do sedmnácti let. Neuvažuje se o dívčích týmech také v FC Písek?
Máme několik holek v přípravkových kategoriích, ale čistě dívčí mužstvo zatím nemáme. Musím však říct, že i o takové možnosti přemýšlíme.

Dříve jste působil jako trenér také u dospělých. Jak se liší dospělí od mládeže?
Záleží, o jakou jde úroveň. Čím nižší úroveň dospělého fotbalu je, tím víc je tým ovlivněn časovými podmínkami, které určuje hlavně zaměstnání hráčů. V profesionálních soutěžích je to samozřejmě jiné. Malí kluci, kteří hrají za FC Písek, chodí do sportovních tříd a mají uzpůsobené podmínky. Moc mě baví, že na tréninky chodí s nadšením, věnují se tomu a chtějí se posouvat dál.

V FC Písek jste rok a půl. Pozorujete posuny - ať už v podmínkách pro trénování či u jednotlivých hráčů?
Snažím se navázat na výbornou práci Pepy Šáchy, který tady do té doby působil. Dále se snažíme vylepšovat zázemí, podmínky i tréninkový proces. S hráči pracujeme, máme kondičního trenéra, využíváme služby fyzioterapeutky, klukům pomáháme i se správným stravováním a regeneračním procesem. Máme spoustu nových myšlenek, které se nám doufám již v polovině ledna podaří realizovat.

Jak trénuje mládež v zimním období?
V přechodném období chodíme do haly a do bazénu. Kluci nemají úplně volno. Oni by to nevydrželi. Baví je to a jsou rádi, že se mohou proběhnout a vyzkoušet si další činnosti. V hale děláme všechny možné míčové sporty, gymnastiku, pracujeme na rozvoji koordinace, rychlosti a síly. Klasická příprava na jarní část sezony pak začne podle stáří věkových kategorií od půlky ledna.

Vaše přání či cíl pro jarní část sezony 2017/2018?
Se začátkem přípravy 15. ledna 2018 bychom chtěli uvést do chodu nový jednotný koncepční plán, který nyní s trenéry řešíme. Dlouhodobým předsevzetím je pak pomáhat klukům v rozvoji a v možném postupu do nejlepších klubů a případně také do již zmíněné reprezentace.

Napsal(a) (pbr)