Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Přímý přenos: okresní III. třída Dívčice – Kamenná

 
sobota, 11. září 2021, 13:52

Borek a Dubenec. Co mají tyhle dva stadiony společného? Na obou se hrála třetí liga. Domácí azyl tu na čas našlo béčko Dynama Č. Budějovice. A druhé živé vysílání proběhne právě z Dubence. Klub z malé vísky na Českobudějovicku to kdysi dotáhl až do divize.

Ti starší si jistě vzpomenou. Fotbalové Dívčice patřily svého času k nejlepším v kraji. Hrála tu plejáda známých osobností. Třeba současný předseda OFS Č. Budějovice Libor Šolc. Trénovali tu Josef Popela, Miloslav Atexinger, Vladimír Ryneš st., Karel Franěk (současný sekretář OFS ČB) a Miroslav Váca dovedl tým k postupu do divize. Významnou osobností klubu byl dlouholetý funkcionář Jaroslav Janda st.

Dva roky v divizi

První hřiště v osadě Dubenec, která je součástí obce Dívčice, vzniklo v roce 1935, kdy na louce osazeny první branky. Po vzniku klubu 1. července 1961 (letos oslavil 60. výročí) jsou v letech 1962 až 1966 svépomocí postaveny kabiny se zázemím. V roce 1979 se staví nové, původní se přestaví na pokladnu a sklad. Další modernizace 1995/96 s podporou obce a tehdejšího starosty Pavla Vovse (položení drenáží).

Až do 1993/94 okresní soutěže. S příchodem nových hráčů vzestup až do KP (1994), který klub vyhrává (1996/97) s náskokem 24 bodů. V divizi dvě sezony. V roce 1999 fúze s SK ČB. Po odchodu tohoto týmu hraje Mír Dívčice od té doby III. třídu.

Sokol Kamenná má za klubové barvy žlutou a zelenou. Na požadavek mládeže byla 21. června 1964 založena TJ v Kamenné. U zrodu fotbalu pod názvem TJ Sokol stáli Zdeněk Dvořák, Josef Bašta a Václav Zikeš (první předseda). Fotbal se hrával již po roce 1948, ale pouze rekreačně.

Poprvé startoval v mistrovských soutěžích od 1964/65. Kvůli odchodu hráčů na vojnu nucená přestávka 1966-70. Ve III. třídě opět od 1971-96. Po reorganizaci soutěží přeřazen do IV. třídy, kde hraje až do roku 2020. V roce 1980 vybudováno svépomocí hřiště a rekonstrukce kabin. Největším úspěchem byla účast ve finálovém kole Poháru osvobození v r. 1979 a 3. místo za Rudolfovem a Boršovem.

Kamenná je v laufu

Posílené Kamenné patří aktuálně druhé místo a opírá se o řadu navrátilců (mj. Syrovátka s Vl. Baštou hráli KP za Rudolfov). Do III. třídy postoupila letos dodatečně místo Vrábče, která se přihlásila jako Křemže B do nejnižší soutěže. Dívčice v čele s kanonýrem Ježkem vyhrály jen jeden ze čtyř zápasů a okupují desátou příčku.

Na zápas v Dubenci se samotní aktéři velice těší, neboť není obvyklé, aby se z takovýchto soutěží vysílal přímý přenos. „Navíc se nám nyní daří a o to je to veselejší,“ říká k tomu šéf hostujícího Sokola Kamenná Jan Sýkora. Natěšení jsou i domácí fotbalisté. „Většina z nich tedy ano. Někteří se však trochu bojí, protože neví, co je čeká,“ uvádí předseda Míru Dívčice Pavel Voves. Více k zápasu čtěte zde.

Sobotní utkání s výkopem od 17 hodin řídí hlavní rozhodčí Josef Ovčáček, na čarách mu budou asistovat Miroslav Primus a Josef Stach, který „mával“ posledně na Borku.

 

Napsal(a) Michal Havelka, Michal Průcha | Foto TJ Mír Dívčice
 


 
Reklama