Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Brankářskou školu Jihočeského fotbalu povede Michal Korbel

 
čtvrtek, 6. května 2021, 19:28

České Budějovice – Organizátoři letošního letního příměstského kempu chystají pro malé fotbalisty novinku. Těšit se mohou hlavně brankáři, protože právě jim se bude speciálně věnovat trenér gólmanů. Bude jím 34letý Michal Korbel, který nasbírané zkušenosti v akademiích ve Velké Británii chce předávat mladým brankářům v jižních Čechách.

Kde jste získával zkušenosti?
Pracoval jsem v Anglii jako trenér brankářů na plný úvazek. Šlo o mezinárodní fotbalovou akademii, kde byli hráči z celého světa. Hráli jsme proti profesionálním klubům z Anglie i ze Skotska.

Předpokládám, že jste sám chytával...
Jako maličký jsem začínal hrát v poli, ale už někdy ve starší přípravce jsem si stoupl do brány. Nechtělo se mi zrovna moc běhat, a proto jsem šel chytat.

Kde všude jste aktivně hrával?
Pocházím z Vysočiny a začínal jsem v Kamenici nad Lipou. V patnácti jsem se přestěhoval do Českých Budějovic a zkoušel jsem to v Dynamu. Pořádně jsem si ale zachytal až ve Čtyřech Dvorech a nakonec jsem skončil na Borku. Spíš jsem působil v nižších soutěžích. Fotbal mě bavil, nebyl jsem ale tak dobrý, abych se jím mohl živit profesionálně. Na internetu jsem si proto hledal videa brankářských tréninků a snil o tom, že bych jednou mohl trénovat. To se mi taky splnilo. Udělal jsem si trenérské licence a dostal se do Anglie.

Jaké trenérské licence jste vystudoval?
Mám UEFA B licenci a dále brankářské licence ze čtyř různých zemí, ze Skotska, Walesu, Kanady a z USA. Nejsem žádným sběratelem licencí, ale u nás mnoho možností získat licenci trenéra gólmanů není. Žádné kurzy v Čechách nejsou, jedinou možností je vystudovat právě UEFA B licenci se zaměřením trenér brankářů.

Jaké jste si z britských ostrovů přivezl zážitky?
Dělali jsme kemp pro děti z Thajska a jednou jsme se jeli podívat do Leicesteru na utkání Premier League. Při prohlídce stadionu jsem se potkal a vyfotil s Jamiem Vardym. Zážitky jsem měl i se setkání s lidmi, s nimiž jsem měl možnost pracovat. Mým šéfem byla legenda Sheffieldu Wednesday Chris Turner. Od něho jsem se hodně naučil. Jako pro kluka z Česka bylo pro mě obrovským zážitkem navštěvovat v Anglii zápasy. Chodil jsem na utkání Premier League, ale i na nižší soutěže. Třeba v Bradfordu, který hrál čtvrtou ligu, přišlo na úvodní duel sezony patnáct tisíc lidí.

Malým gólmanům se hodláte věnovat na letním příměstském kempu v rámci brankářské školy. Je šance, že by vašich služeb mohli brankáři využívat i v průběhu sezony?
Já mám představu, že třeba dvakrát týdně bych dělal tréninky pro brankáře v Budějovicích a jinak bych mohl jezdit trénovat přímo do jejich klubů v rámci Jihočeského kraje. Máme svůj tým, přivezli bychom s sebou potřebné pomůcky a připravili speciální trénink pro domácí brankáře. Dohodli jsme se, že to bude pod hlavičkou Jihočeského fotbalu, který pořádá akce pro mládež a tenhle nápad se mu zalíbil. Začneme už teď na jaře.

Co můžete brankářům nabídnout?
Mám znalosti a praktické zkušenosti, které nemá běžný trenér, jenž se věnuje hráčům v poli a sám nikdy nechytal. Věřím, že jsem schopen mladého brankáře posunout vpřed. Jsem schopen mu dát zpětnou vazbu a pracovat s ním při tréninku na odstranění chyb. Pro mladé kluky je rovněž důležitá pravidelnost tréninků a aby je to bavilo.

Jak vlastně trénují fotbaloví gólmani v Čechách?
V klubech na úrovni krajského přeboru mají brankáři speciální trénink maximálně jednou za měsíc a to je strašně málo. V Anglii to funguje tak, že nad rámec běžných tréninků si mladí gólmani najímají trenéra, který se věnuje speciálně jim, a rodiče neváhají si za takového trenéra připlatit. Mojí vizí je nabídnout klukům v naší brankářské škole pravidelný trénink, aby jejich talent nepřišel vniveč.

Věříte, že se děti po dlouhé koronavirové pauze k fotbalu zase vrátí?
Doufám, že ano, protože děti byly zvyklé na nějaký režim. Jsem přesvědčený, že tréninky je také formují a dávají jim disciplínu, kterou využijí i v běžném životě. Věřím, že děti budou nadšené, že se zase mohou hýbat.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto archiv M. Korbela