Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Českobudějovičtí slávisté oslaví v červnu devadesáté narozeniny

 
sobota, 6. května 2023, 11:35

České Budějovice – Letos je tomu 90 let od založení organizovaného fotbalu u Malého jezu. Klubové jubileum oslaví slávisté v rámci Memoriálu Antonína Hynka. Turnaj starých pánu proběhne 24. června 2023. Během bohaté historie vystupoval klub pod různými názvy, vrcholem činnosti byla dvouletá účast v krajském přeboru v polovině 60. let minulého století.

V roce 1933 se nepohodli páni výboři v Lineckém SK, klubu z Lineckého předměstí Č. Budějovic, z roztržky vzešly dva nové. Ti, co odešli, založili Spartu, zbylí přejmenovali klub na Slavii.

Zakládajícími členy byli Pavlík, Hofhanzl Bedřich a Leopold, Švácha Vilém a Václav, Diedek, Hofbauer Čeněk a Jan, Čtvrtník František a Leopold, Novotný, Bouda, Veber, Duda, Brejžek, Hrkal, Johánek a Levý.

Klub si brzy vybudoval vlastní hřiště na pronajatém pozemku Měšťanského pivovaru, dnešního Samsonu, u Malého jezu, kde sídlí dodnes. Otevřeno bylo 10. září 1933 přátelským zápasem s Klikovem. Slavia se stala členem Jihočeské fotbalové župy téhož roku v listopadu.

O mistrovské body se zde poprvé hrálo až 24. 3. 1935 - derby se Spartou. Tehdy měla Slavia dva týmy mužů a družstvo žáků. Hřiště bylo německými úřady v září 1942 zabráno, rozoráno a Bulhar na něm pěstoval zeleninu. Činnost ovšem neustávala. Po dohodě se Sportovním klubem Rožnov se pokračovalo na jejich hřišti.

Po skončení války se slávisté vrátili k „Maláku“, plány na nové hřiště vypracoval člen klubu, stavitel Tengler. Správa Měšťanského pivovaru, na jehož pozemku se fotbal hrál, vyšla slávistům ochotně vstříc. V únoru 1949 nadešel definitivní zánik Sparty a dočasný konec Slavie. Tělovýchovný referát krajského národního výboru obdržel 23. února 1949 sdělení: „Oznamujeme vám, že na společné schůzi zástupců  S.K. Slavia a S.K. Sparta Č. Budějovice dne 14. února 1949 v restauraci „U města Krumlova“ bylo odhlasováno sloučiti oba odbory kopané v jeden oddíl pod názvem T.J. Sokol II. Č. Budějovice. Bude hráti veškeré zápasy na hřišti bývalého S.K. Slavia.“

Po epizodě v Sokole II vstoupil klub do závodní sokolské jednoty Koh-i-noor a působil pod názvem ZSJ Sokol KIN (1949), pak DSO Tatran KIN (1953), TJ Tatran (1956) a od roku 1959 jako TJ Koh-i-noor, konečně alespoň na delší dobu pod tímto názvem.

Sportovním vrcholem byla dvouletá účast v krajském přeboru mužů v letech 1964–66. Předcházely tomu dva po sobě jdoucí postupy. V ročníku 1962/63 se pod vedením trenéra Josefa Dvořáka st. stal  Koh-i-noor okresním přeborníkem a v následujícím ročníku vyhrál i krajskou 1. třídu. V kalendářním roce 1963 sehráli muži 39 utkání, z toho 22 mistrovských, 13 přátelských a 4 pohárová. Nastříleli 146 branek a obdrželi pouze 52, kanonýrem se stal s neuvěřitelným počtem 65 gólů Ladislav Bouda, který také jako jediný odehrál všechny zápasy. V této době bylo zásluhou Jiřího Pavlíčka utvořeno druhé družstvo mužů, které vstoupilo do okresní III. třídy.

Současně se klub stále věnuje žákům a dorostu. Po sloučení týmů dospělých se Sportovním klubem policie odehrál sezonu 1992/93 pod názvem SKP KIN. K původnímu názvu SK Slavia Č. Budějovice se vrátil v létě 1993.

„Všem, kteří se na naší 90leté bohaté historii podíleli, patří obrovský dík,“ vzkazují fotbalisté v sešívaných dresech od Malého jezu.

Napsal(a) Redakce | Foto archiv SK Slavia ČB
 


 
Reklama