Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Léta letí, od titulu dorostenců Igly Č. Budějovice uplyne 50 let

 
středa, 9. února 2022, 09:24

České Budějovice - Asi málokdo si vloni v srpnu uvědomil, že uplynulo už padesát let od chvíle, kdy na tomto stadionu (přesněji na tom starém s dřevěnou tribunkou, za níž byla střelnice) odehrál svá první dvě utkání nováček dorostenecké ligy, tým TJ Igla České Budějovice.

Obě utkání s týmy Čakovic a Neratovic skončila pro „domácí“ vítězně se shodným výsledkem 2:0. Určitě si mnozí říkali, že to je tradičním nováčkovským elánem. Ale on ten elán vydržel nejen na podzim, ale i na jaře, tedy po celou sezonu. K velkému překvapení všech tenhle nováček za sebou nechal favorizované týmy Slavie Praha, Bohemians Praha či Jablonce, Liberce nebo Hradce Králové, a po posledním 26. kole skončil na prvním místě.

A tak se jako vítěz skupiny B dorostenecké ligy jel do Ústí nad Orlicí poměřit se Sklo Unionem Teplice a Baníkem Ostrava, vítězi dalších dvou skupin dorostenecké ligy, na turnaj o mistra České republiky.

Vítězná vlna dorostenců Igly ale neskončila ani tady. Výhra nad Baníkem 2:1 a remíza s Teplicemi 1:1 znamenaly zisk titulu mistrů České republiky! Šok pro oba soupeře vystřídaly obavy funkcionářů Českého fotbalového svazu ze zápasů neznámé Igly se zkušeným Slovanem Bratislava, mistrem Slovenské republiky, se kterým se měla Igla popasovat o titul federální. Obávali se až nedůstojného průběhu obou zápasů, obávali se blamáže.

A tak se v polovině června 1972 dorostenci Igly opět objevili na Střeleckém ostrově. Euforie pokračovala. Domácí válcovali na začátku druhého poločasu věhlasný Slovan 3:0! Euforie ale nakonec vydržela jen do 60. minuty.

Konečnou remízu 3:3 by před zápasem asi každý určitě bral všemi deseti a považoval ji za úspěšný výsledek, protože by to nebyla žádná ostuda. Ale po průběhu utkání to domácí vnímali jako obrovské zklamání.

Ostudu Igla neudělala ani v odvetě na Tehelném poli, hřišti Slovanu Bratislava. Prohrála sice jen 1:0, ale prohrála, takže federální titul, ke kterému bylo tak blízko, nakonec nezískala.

Co říkáte, nezaslouží si kulaté výročí tohoto nebývalého úspěchu nejen českobudějovického, ale i celého jihočeského fotbalu důstojně připomenout?

Bývalí dorostenci k výročí získání mistrovského titulu dávají dohromady několik aktivit, např. vzpomínkovou knihu, malou výstavu, či jubilejní odznak.

A proto chtějí požádat vás, čtenáře portálu Jihočeský fotbal, o pomoc. Nemáte doma nějakou fotografii, výstřižek z novin ze sezony 1971/72 s vazbou na působení Igly v dorostenecké lize, kterou byste byli ochotni zapůjčit? Nemáte někdo z tohoto období zajímavou vzpomínku ze zápasů Igly, či na dění okolo, která by mohla v připravované publikaci obohatit text?

Pokud máte a chcete bývalým dorostencům TJ Igla Č. Budějovice pomoci, ozvěte se, prosím, co nejdříve na mailovou adresu jirikrauskopf@seznam.cz.

Děkuji Mgr. Jiří Krauskopf

Napsal(a) Jiří Krauskopf | Foto archiv Igly
 


 
Reklama