Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bývalý rozhodčí Jiří Stiegler slaví osmdesátiny

 
sobota, 22. ledna 2022, 17:30

Strakonice - Kulaté osmdesáté narozeniny oslaví v neděli 23. ledna 2022 bývalý fotbalový rozhodčí, trenér i funkcionář Jiří Stiegler.

Největší jihočeská rozhodcovská osobnost samozřejmě fotbal také aktivně hrála. S fotbalem začínal Jiří Stiegler ve strakonickém Fezku, kde na sebe upozornil jako výborný gólman.

Po vojně v Písku přestoupil do Pardubic, kde se podílel na postupu týmu do první ligy. Jeho další rozlet v kariéře zabrzdilo zranění ramene a Jiří Stiegler se tak v šestadvaceti letech vrátil do rodných Strakonic. Za místní Zbrojovku, která hrála krajský přebor, nastupoval v útoku.

I kvůli zranění se však brzy vydal na dráhu rozhodčího a v této roli prožil Stiegler svá nejlepší fotbalová léta. Ještě předtím, v roce 1972, začal pracovat na okresním výboru ČSTV ve Strakonicích jako referent pro sporty.

Prvoligovým sudím se Jiří Stiegler stal v roce 1980. Za jedenáct let odřídil 145 ligových utkání. Pískal také evropská pohárová utkání a řídil i dva mezistátní zápasy.

V roce 1987 se stal strakonický rodák nositelem odznaku, po jakém touží každý rozhodčí. Odznaku FIFA.

Jiří Stiegler rád vzpomíná na kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v roce 1990. Na stadionu Hampden Park v Glasgowě nastoupilo Skotsko proti Francii a domácí mužstvo hnalo dopředu svými hlasivkami přes osmdesát tisíc diváků.

Naposledy foukl do píšťalky paradoxně na stadionu v Edenu, na kterém začínal. Bylo 3. prosince 1990 a Slavia porazila v derby sousední klokany 1:0. To bylo Jiřímu Stiglerovi osmačtyřicet a žádný jiný mistrovský zápas už od té doby nepískal.

S fotbalem ale ještě zdaleka nekončil. Po rozdělení Československa byl strakonický rodák jmenován do komise rozhodčích, které předsedal. V roce 2001 přijal nabídku Dynama České Budějovice stát se ředitelem klubu a v této funkci oslavil s černobílými v následujícím roce návrat do první ligy.

O rok později své účinkování na Střeleckém ostrově ukončil (2003) a stal se opět delegátem ČMFS. Za přínos fotbalu získal Jiří Stiegler v roce 2012 cenu Václava Jíry, kterou uděluje Fotbalová asociace České republiky.

K přání pevného zdraví jubilantovi se připojuje rovněž redakce Jihočeského fotbalu.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama