Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Béčko „ševců“ a jeho slavné dny

 
čtvrtek, 18. listopadu 2021, 17:54

V ročníku 2007/2008 se na Soukeníku v Sezimově Ústí poprvé hrála ČFL. Jako nováček si Spartak zajistil v konečné tabulce znamenité druhé místo za vítěznou a postupující Spartou Praha B. Ale pozor! Ještě lépe si v téže sezóně vedlo „bengo“, neboli B-tým Spartaku v 1. A třídě! Ten totiž svou soutěž vyhrál před rivalem z Táborska, Spartakem Soběslav, doslova o parník. Tedy – o osm bodů!

Tady je pohled na soupisku B-týmu Sezimova Ústí: brankáři Křehlík a Vobinuška, obránci Chrt, Pěknice, Tomeček, Samec, záložníci K. Chotovinský, Sedlák, Herma, Kolář, Botorek, Říha a dorostenec Nenička, útočníci Stejskal, Hňup, Petřík a Veverka. Trenér Herma a vedoucí mužstva Bedri.

Památné tažení 1. A třídou

Bylo to památné tažení 1. A třídou. Konec sezóny však tak docela nevyšel. O postupu „ševcovského“ béčka do krajského přeboru bylo už tři týdny předem rozhodnuto, ovšem Soukeník prahnul po závěrečném oslavném vítězství v posledním zápase.

Pivo na stadionu teklo proudem a neplatilo se za něj, fungoval rozhlas, což nebylo při zápasech béčka zvykem, otevřeny byly VIP prostory klubu. Prostě – sláva…

Závěr „pokazila“ Lokotka

Na Soukeník dorazila Lokomotiva ČB. A její borci se rozhodli ty oslavy spartakovcům poněkud pokazit. Samozřejmě, po sportovní stránce. A taky se jim to dařilo. Už ve 3. minutě chybovali „ševci“ ve středu pole, do šance se dostal hostující Jakeš a gólman Křehlík neměl nárok – 0:1. V 17. minutě rozhodčí, možná kvůli té slavnostní atmosféře, odpustil Sezimovu Ústí penaltu za faul Švece na Čapka. To se hosté hodně hněvali… Domácí potom vyrovnali právě z penalty ve 28. minutě, když rukou ve vápně zahrál Kubíček a pokutový kop proměnil pendl z A-týmu Vesecký – 1:1. To byl mocný impuls pro „ševce“, z tlaku pak napálil Jelen míč pouze do tyče.

Po změně stran hosté docela „zlobili“, ale ani Mikšátko, ani Anderle ze svých šancí gól nedali. A závěr už patřil spartakovcům. Třebaže dohrávali o deseti, bez dalšího pendla Kvasničky, vyloučeného po druhé ŽK. Nadějné příležitosti ke strhnutí výhry na domácí stranu však ani Nenička, ani Jelen, ani Samec proměnit nedokázali. Takže konec – pouze 1:1.

Taková malá kaňka na skvělé sezóně…

A tady je sestava B-týmu Spartaku v tomto utkání: Křehlík – Chotovinský (46. Tomeček), Chrt, Vesecký, Švec – Pěknice, Jelen, Herma (70. Samec), Kvasnička – Nenička, Stejskal (77. Breda).

Závěrečné vítězství v rámci oslav se tedy nedostavilo, ale i tak mohl výkonný ředitel klubu Tomáš Samec sezónu hodnotit takto: „Umístění i výkony B-mužstva byly milým překvapením. Tým s převahou odchovanců v sestavě se dokázal probojovat mezi krajskou elitu, když si postup zajistil s předstihem před koncem sezóny.“

Za rok v KP osmé místo

V další, už přeborové sezóně 2008/2009, si nováček KP ze Soukeníku vedl velmi solidně. Jak se říká – bez bázně a hany… Mužstvo vedl trenér Škarda s asistenty Jelenem a Doležalem.

Největší pozornost na Táborsku samozřejmě poutalo očekávané podzimní i jarní prestižní derby Spartaku B s FK Tábor.

Nejprve se hrálo na Soukeníku a diváci zaznamenali, že proti lídrovi přeboru z Tábora „ševci“ nasadili hned šest pendlů z A-týmu – nastoupili Veselý, Kordík, Vesecký, Mašek, Michňa, Zelenka. Gól ale nepadl a rivalové se rozešli s plichtou 0:0.

Třetiligoví pendlové nepomohli

Jarní mač pak patřil domácím. Ze Soukeníku přijelo na Svépomoc opět šest třetiligových pendlů, ale nepomohlo to. Tábor se ujal vedení gólem Bozděcha. Za hosty sice vyrovnal Kordík z přímého kopu, ovšem hlavička Kučery, na kterou gólman Křehlík nedosáhl, stanovila konečný výsledek – 2:1.

Nováček ze Soukeníku obsadil v KP konečné osmé místo. Výkonný ředitel klubu Tomáš Samec hodnotil: „Působení našeho rezervního celku v KP bylo sympatické. Tým měl především na podzim jedno z nejmladších mužstev v soutěži a dokázal obsadit střed tabulky.“

FK Tábor skončil v tabulce nakonec druhý. Společně s vítěznou Malší Roudné šli nahoru i „vodníci“. Dodatečného postupu se dočkali po odstoupení Prachatic z divize.

O tři roky později, v létě 2012, se historie obou „nesmiřitelných“ rivalů uzavřela. I přesto, že si skalní fandové jednoho či druhého klubu něco podobného vůbec neuměli představit. „Ševci“ ze Soukeníku i „vodníci“ ze Svépomoci takříkajíc odešli do fotbalových análů. A jejich spojením se na scéně objevil nový, silný klub FC MAS Táborsko.

Napsal(a) Aleš Pivoda | Foto Jan Škrle