Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DSK Tábor poprvé mistrem Jihočeské župy

 
sobota, 9. října 2021, 16:44

Ještě neuplynulo deset let od založení fotbalového klubu DSK Tábor (vznikl 6. března 1921), a už se v sezoně 1930 „husité v kopačkách“ stali mistry I. třídy Jihočeské župy. A byl to triumf popravdě blyštivý, vždyť v soutěži ztratili jeden jediný bodík remízou 3:3 ve Strakonicích. Jinak DSK Tábor vítězil, jak se říká, na všech frontách.

Bylo to pro jihočeský fotbal docela překvapení, protože v předchozím ročníku skončil DSK Tábor v I. třídě až pátý. Pojďme si projít znamenité tažení Táborských nejvyšší soutěží jižních Čech ve zmíněné sezoně.

Na každý tým čekalo devět utkání a DSK do I. třídy vstoupil těsnou výhrou 2:1 doma nad Volyní. Výjezd do Písku na hřiště tamního Slavoje skončil „tenisovým“ vítězstvím 6:2. Pak k Jordánu dorazil Stadion ČB, ale neměl nárok – domácí ho vyprovodili výsledkem 4:1. Sousedské derby v Soběslavi mělo svou atmosféru a Tábor ho zvládl. Vyhrál 2:0.

Frontální útok na titul

A když pak DSK doma rozstřílel Třeboň 5:0, musely jižní Čechy vzít na vědomí, že může docela vážně zaútočit na mistrovský titul. Což v příštím kole potvrdil vítězstvím 2:0 nad úřadujícím jihočeským premiantem SK České Budějovice.

Ze Strakonic pak Táborští přivezli bod za už zmíněnou remízu 3:3 a k mistrovskému titulu potom s přehledem dokráčeli vítězstvím 2:0 nad Meteorem ČB a kanonádou 5:1, kterou deklasovali SK Písek na jeho hřišti u Otavy.

Ohromující bilance

Bilance nového jihočeského šampióna byla ohromující. Celkem zisk 17 bodů z 18 možných. DSK nastřílel 31 branek, inkasoval pouze osmkrát. Doma skóroval patnáctkrát, dostal pouze dvě branky! Venku mířili táborští střelci přesně dokonce šestnáctkrát, gólman DSK kapituloval jen šestkrát. A český jih si kladl otázku – co se to stalo s dosud spíše průměrným táborským mužstvem?

Všech devět mistrovských utkání sehráli v červeném dresu DSK Tábor Plocek, Říha, Beran, Laszák, Chmelíček, Knotek, Voráček, Blažek, Hála a Dolejš. Šestkrát nastoupil Florián, dvakrát Samec. Po jednom startu v 1. třídě přidali Vlach a Vopálenský.

Klubovým kanonýrem se stal podle očekávání osvědčený snajpr Blažek s 11 přesnými trefami, Hála poslal za záda soupeřových gólmanů 9 míčů, Dolejš 7 a Voráček 4.

Zahrál si i o mistra Čech

Zisk titulu jihočeského mistra přinesl DSK Tábor vítanou příležitost zúčastnit se vyřazovacího turnaje župních mistrů o titul mistra Čech. Do něj vstoupili Jihočeši doma dobře, přehráli Mladoboleslavský SK (jednoho ze tří předchůdců dnešního prvoligového FK Mladá Boleslav) poměrem 4:2. A to hattrickem Hály. Jeden gól přidal Blažek.

V odvetě ovšem Táborští ve městě automobilů padli s budoucím finalistou mistrovství po boji čestně poměrem 2:5 (skórovali opět Hála a Blažek), čímž byli z amatérského mistrovství vyřazeni.

I tak se ale stala sezóna 1929/1930 prvním velkým mezníkem v historii DSK Tábor.

Napsal(a) Aleš Pivoda | Foto archiv JF