Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hrála se v Táboře 1. liga? Ano!

 
středa, 28. října 2020, 19:20

Už jen nemnoho pamětníků může osobně dosvědčit, že kladná odpověď na otázku z titulku je správná. Ale kdo 1. ligu u Jordánu hrál? Tamější Dukla (později pod názvem VTJ) válela úspěšně desítky let, ovšem ve druhé lize. Civilní oddíl DSK Tábor to dotáhl do Divize českého venkova, což bývala také druhá nejvyšší soutěž. Pod názvem Vodní stavby pak kopal III. ligu i ČFL. Ale 1. liga u Jordánu…? A přece se prvoligový fotbal na stadionu Míru hrál. Byť jen jeden jediný zápas. A to 5. října 1958.

Mohutné oslavy na Strahově

Vraťme se do té doby. Na pražském Strahově, na tamním stadionu Československé armády, se právě konají monumentální, dvoudenní oslavy Dne čs. armády. Praha sleduje kvalitně obsazený atletický mítink za účasti vojenských sportovců z Československa, Sovětského svazu, Maďarska, Bulharska a NDR. Dvanáct stovek pražských školáků předvede masové cvičení a gymnastické prvky. A tým 384 našich vojáků pak oslní patnáct tisíc diváků náročnou hromadnou skladbou s tyčemi.

Ovšem na Strahově má domácí prostředí prvoligová fotbalová Dukla Praha (na Julisku se přestěhuje až v roce 1960). A v 6. kole 1. fotbalové ligy 1958/1959 ji čeká armádní derby s Duklou Pardubice. Kde se bude tenhle mač hrát? Nabízí se možnost vyměnit si pořadatelství, na podzim odehrát derby v Pardubicích, na jaře pak v Praze na Strahově. Ale nejvyšší armádní místa ve spolupráci s vedením čs. fotbalu najdou jiné řešení.

Armádní derby bude v Táboře!

Z jihočeského Tábora se právě do Písku odstěhovala vojenská divize a u Jordánu vzniklo vyšší velitelství armády. Husitské město se stává významným posádkovým centrem. A protože na dveře klepe slavný Den čs. armády, dostává se Táboru zvláštní pocta – derby dvou prvoligových Dukel se odehraje právě tady.

Pro město nad Jordánem je to velká fotbalová sláva! Na stadion Míru, kde je doma tehdy nováček II. ligy Dukla Tábor, přijde a z různých míst jižních Čech dorazí 5. října na 1958 na osm tisíc natěšených fanoušků fotbalu.

„Domácí“ Dukla Praha se jim představí takto: Pavlis - Šafránek, Čadek, L. Novák, I. Urban, Masopust, Brumovský, Dvořák, Sůra, Borovička, Vacenovský. Na lavičku usedá trenér Karel Kolský.

Pardubický trenér Jiří Zástěra kontruje sestavou: Kaclík (jeho vnučkou je nedávná slovenská tenisová hvězda Dominika Cibulková) – Lála (historicky jedna z největších hráčských osobností Slavie), Daněk, Ošťádal (za dvě desetiletí bude vedoucím mužstva druholigové VTJ Tábor), K. Novák, Antala, Lichtnégl, Halmo (72. Vovorský), Šonka (historicky nejlepší střelec pardubické Dukly v 1. lize), Nepomucký, Morávek.

Vy, kteří se vyznáte ve fotbalové historii, co říkáte na tu plejádu slavných jmen? Plejádu tváří, které by jihočeský fotbalový fajnšmekr jinak neměl šanci vidět?

První půle pro hosty

Rozhodčí Galba ze Slovenska foukne do píšťalky a světe, div se! Pardubičtí (na snímku) si dost nečekaně vynucují převahu. Zadní řady pražské Dukly působí nejistě, dokonce ani jejich pilíř, věhlasný Ladislav Novák, se nevyvaruje chyb. Je tu 21. minuta a hostující Lichtnégl otvírá skóre – 0:1! Dukla ze Strahova nehraje dobře, její brankář Pavlis je často v permanenci a první půle konči za potlesku diváků hlavně pro překvapivě fotbalovější Duklu z města perníku…

Bouřka v kabině pražské Dukly? Kdo ví…

Rychlé vyrovnání – a dost…

Po přestávce běží 47. minuta a ostrostřelec Dukly Praha Milan Dvořák srovnává stav na 1:1. A teď přijde drtivý nápor favorita s řadou reprezentantů, věří táborské hlediště. Nápor přichází, avšak není drtivý. „Domácí“ sice mají mírnou převahu, ale brzdí je ale pomalá hra, špatné rozehrávky, před brankou gólmana Kaclíka pak nepřesná střelba… Druhý gól nepřichází, pardubická obrana je pevná, vynikající výkon podává Lála (ano, ten slávistický Jan Lála, který na MS v Chile o čtyři roky později vygumuje španělskou superhvězdu Genta).

Konec, plichta 1:1!

A je nakonec spravedlivá, daleko větší spokojenost však panuje na straně Dukly z východních Čech. Ta pražská, jasný favorit, „doma“ u Jordánu ztratila jeden bod…

A do análů přibývá už natrvalo zápis: 5. října 1958 se v Táboře, u Jordánu, hrál prvoligový fotbal.

Dukla Praha od té doby přežila spoustu různých peripetií a dnes je účastníkem druhé ligy.

Dukla Pardubice (původně Tankista Praha) zmizela v propadlišti dějin. V roce 1961 svou činnost ukončila a její místo – tehdy už ve II. lize – převzal jiný pardubický klub, s nímž se zanikající armádní celek sloučil. Byly to VCHZ Pardubice, které si přesně za deset let po „táborském“ armádním derby zahrály v sezoně 1968/1969 na rok také nejvyšší soutěž.

Ani VCHZ Pardubice už ovšem neexistují. Současný prvoligový FK Pardubice se alespoň hlásí k jejich tradicím.

Napsal(a) Aleš Pivoda | Foto archiv JF