Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Snad se první ligy ještě dočkám, přeje si oslavenec Miloslav Šerý

 
úterý, 5. března 2019, 17:19

Miloslav Šerý je legendou jihočeského fotbalu. Celá jeho fotbalová kariéra je neodmyslitelně spjatá s českobudějovickým Dynamem. Černobílý dres nosil čtrnáct sezon, coby benjamínek si zahrál čtyři prvoligové zápasy na jaře 1948. Dlouholetou oporou byl v sestavě výběru krajské jedenáctky. V úterý 5. března 2019 slaví kulaté devadesáté narozeniny a od naší redakce si vyslechl: Přejeme Vám všechno nejlepší.

„To jste mi udělali radost,“ odvětil do telefonu dnes v poledne. „Dcera něco chystá, mně to řeknou na poslední chvíli,“ pravil k oslavě v rodinném kruhu.

Poslední roky mu prý utekly jako voda. „Přijde mi to nedávno, co jsem slavil osmdesátiny. Uteklo to velmi rychle,“ ohlíží se za uplynulým desetiletím. Zdraví mu i přes požehnaný věk slouží. „Úměrně věku,“ směje se. „Musím to zaklepat, ale naštěstí mě nic vážného netrápí,“ dodává oslavenec, který začínal s fotbalem v Ševětíně a v dorostu přestoupil do SK Č. Budějovice, kde hned slavil titul mistra Jihočeské župy. Na tréninky jezdil na kole.

Původně nastupoval v obraně, později jako střední záložník – centrhalv, jak se mu říkávalo. S Františky Thalerem a Zemanem vytvořil na začátku 60. let minulého století obávanou záložní trojici. Zahrál si na plynárně, byl u otevření hřiště u šroubárny v Havlindě (1957) a zrekonstruovaném Střeleckém ostrově (1969), kdy už válel za starou gardu. V černobílých barvách okusil první a druhou ligu, krajský přebor, s béčkem I. A třídu.

Fotbalem pořád žije. V posledních letech vynechal návštěvu Střeleckého ostrova jen málokdy. „Už se těším na první domácí zápas. Kluci mi výhrou ve Vlašimi udělali radost. Teď ještě něco dovést z Prostějova a doma porazit Brno,“ plánuje Šerý, jeden z posledních dvou pamětníků v historické sezoně 1947/48 mezi prvoligovou smetánkou. Na další účast v lize se pod Černou věží čekalo předlouhých 37 let.

S bývalým spoluhráčem Františkem Ondokem ze Zlivi, jemuž bylo vloni 93 let, se potkávají na tribuně při domácích zápasech Dynama či na srazech bývalých hráčů.

Miloslav Šerý (vlevo) zavítal s námi před třemi roky do Zlivi na devadesátiny Františka Ondoka, jemuž jsme přivezli narozeninový dort. Požehnaného věku se dnes dožívá i Šerý.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Ladislav Lhota, archiv JF