Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Křtila se nová kniha o historii fotbalu v Budějcích. Zásadní novinkou je začátek kopané v roce 1900

 
pondělí, 27. února 2017, 19:51

S převratnou publikací přišli na trh novináři Michal Průcha a Zdeněk Zuntych, kteří sepsali kompletní historii fotbalu v Českých Budějovicích. Po několikaleté práci vydali knihu Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu. V prodeji je za 350 korun.

V knize je hned několik převratných novinek, o kterých věděli snad jen samotní pamětníci. „Věnujeme se tématům, jako jsou zapomenutá hřiště nebo zapomenuté kluby a v dalších kapitolách připomínáme významné události historie,“ vyjmenovává Zuntych několik tematických okruhů s tím, že nejdůležitější poznatek knihy je o samotném počátku fotbalu v největším jihočeském městě.

„Kořeny organizovaného fotbalu v době Rakousko-Uherské monarchie sahají na úplný začátek minulého století. Při přípravě na knize jsme odhalili v dobovém tisku, že k založení prvního fotbalového mužstva ve městě, Sportovního klubu Č. Budějovice, došlo již 2. března 1900. Tedy o plných pět let dříve, než se dosud uvádělo,“ doplnil Průcha.

Mezi zapomenutými hřišti či kluby jsou zmínky o působení mančaftů v Rožnově nebo o prvním českém hřišti u Dlouhého mostu. První oficiální hřiště vzniklo v roce 1913 a využívalo ho DFC Budweis. „Máme i první reportáž z fotbalu z roku 1906, kde chybí ve skvělé staročeštině jakékoliv jméno hráče. Máme záznamy různých valných hromad, slučování klubů…,“ vypráví Průcha.

V knize například najdete kopii smlouvy z roku 1994, kdy Karel Poborský přestoupil do Viktorie Žižkov. Nechybí ani statistický přehled hráčů, kteří hráli v Budějcích ligu a medailonky fotbalistů, kteří se na jihu Čech historicky zapsali mezi významné sportovce.

„Mapujeme komplexně budějcký fotbal a de facto kniha není samozřejmě jen o SK Dynamo, ale i o dalších klubech. Věřím, že kniha bude významnou publikací pro další generace. Doufám také, že si najde své místo u současných fanoušků budějckého fotbalu,“ upřesnil dále Průcha.

Kniha Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu vznikla za podpory mnoha partnerů a grantu města České Budějovice. Křtu, který se uskutečnil v prostorách energetické skupiny E.ON, se ujal vedoucí marketingu Radek Bílý: „Výsledek stojí za to. My jako E.ON máme doposud aktivity s dětským fotbalem úzce propojené přes projekt E.ON Rodinný fotbálek a chceme v tom pokračovat. Nicméně je důležité o historii mít přehled a proto jsem rád, že podobná publikace vznikla a mohli jsme se stát jejím partnerem. V současnosti jsme partnerem i klubu DFC Prag, jehož historie sahá do první republiky a i my se snažíme historické momenty podporovat.“

„Je to práce místy nevděčná, ale pro budoucnost bezesporu potřebná. Nebýt záznamů z novin a archivů, tak jsme knihu nikdy nedali dohromady,“ řekl Zdeněk Zuntych. „Nic takového doposud nevyšlo. Je ostuda, že krajské město, kde je tradice 117 let fotbalu, nemá o historii žádnou ucelenou publikaci,“ dodal Průcha s tím, že materiály pro tvorbu autoři sbírali pět let a poslední rok věnovali veškerý volný čas práci na knize. „Například rozmístění některých hracích ploch jsme dali dohromady až díky pamětníkům jako bývalý hráč Dynama Miloslav Šerý a mnoho dalších osobností.“

Kniha o kompletní budějcké fotbalové historii se prodává za 350 korun. Čtenáři Budějcké Drbny a Jihočeského fotbalu si ji mohou objednat na stránkách www.fotbalpodcernouvezi.cz či osobně zakoupit v knihkupectvích Duha v Plachého ulici a Beta na Lannově třídě.

Napsal(a) Michal Heřman/Budějcká Drbna | Foto Petr Vlasák