Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Memoriál Jiřího Zoubka st. v Pěčnově premiérově pro Vimperk

 
úterý, 25. června 2019, 09:49

V sobotu se konal na pažitu útulného stadiónku v Pěčnově již VIII. ročník fotbalového memoriálu starých gard v kopané hraný jako Memoriál Jiřího Zoubka st. – všestranného sportovce a fotbalového brankáře (mj. prachatických VTJ a Tatranu, Vitějovic, Lažišť a Pěčnova).

Pietní akce se zúčastnily vedle domácí jedenáctky i prachatický Tatran, lhenický SK a nově i „Old boys“ vimperského Šumavanu.

První duel celého klání sehráli domácí hráči s prachatickým Tatranem. V úvodním dějství měly očividně navrch Prachatice, které svou převahu vyjádřily i střelecky, když prozatímní stav byl 3:0. Po obrátce již Pěčnov částečně hru vyrovnal, dokonce se mu podařilo i Janem Psutkou stav zkorigovat. Na víc již, ale i vzhledem k několika zahozeným šancím, pěčnovští neměli. Hráči z okresního města, evidentně oplývající větší fotbalovou kvalitou, totiž vzápětí přidali i čtvrtý gól a první finalista byl znám. O čtyři vstřelené braky Prachatic se rovným dílem podělili Radek Švancar a Milan Vorlíček.

Ve druhém semifinále následně změřili síly lheničtí fotbalisté s týmem nováčka turnaje, Šumavanem Vimperk. V tomto duelu se projevila skutečnost. Vimperští měli ve svých řadách několik stále ještě aktivních hráčů z I. A a I. B třídy (v barvách Vimperku, Stach, nebo Čkyně) a tak již v prvním poločase bylo rozhodnuto, když skóre vyznělo v poměru 4:0 pro hráče z města nad řekou Volyňkou. Ve druhém dějství již pak favorit jen kontroloval vývoj utkání a soupeři nepovolil ani čestný úspěch. Závěrečný stav duelu, tak byl naprosto stejný, jako ten poločasový, 4:0.  Branky Šumavanu vsítili, dvakrát „stašský rychlík“ Pavel Záleský, opora vimperského „áčka“ Petr Vondrášek a prachatický odchovanec Marek Kotrlík.

V souboji o třetí místo se tak tentokrát sešli vítězové dvou předchozích ročníků turnaje, tj. Pěčnov a Lhenice. První poločas byl ještě poměrně vyrovnaný i na skóre (1:1), když za domácí byl úspěšný Jan Psutka a za „peckáře“ Josef Prenner. Ve druhém dějství domácí borci často chybovali a soupeř nekompromisně trestal. Další dvě branky Lhenic přidal opět Josef Prenner a čtvrtou připojil Pavel „Pafka“ Pořádek.

Finálem turnaj opravdu kvalitativně vygradoval a souboj prachatických a vimperských hráčů potěšil nejedno oko diváka. Stav prvního poločasu zajímavého souboje vyzněl těsně pro Šumavan, když se přece jen projevil evidentně nižší věkový průměr jeho hráčů. Jejich tlak ve druhé půli postupně sílil a tak nakonec stav utkání vytáhli vimperští hráči až na konečných 1:4. Úspěšnými střelci byli Pavel Záleský, Marek Kotrlík, Petr Vondrášek a Miroslav Vozobule, když výborně kryl záda celému týmu nestárnoucí Jiří Formánek. Jediným střelcem Prachatic byl Václav Šána.

Nejlepším střelcem Záleský, brankářem Chocholouš

Díky péči pořadatelů a štědrosti sponzorů byly po skončení celého turnaje předány zúčastněným oddílům i vybraným jednotlivcům pěkné ceny.

Nejlepším střelcem celé akce se stal Pavel Záleský z vítězného týmu se třemi brankami, coby „Top“ brankář byl oceněn „nezničitelný“ matador prachatického Tatranu Zdeněk Chocholouš a cenu „Mister Fit“ (pro nejstaršího účastníka) si odvezl do městečka známého zejména svými třešňovými sady Karel Lukeš.

Ač tentokrát počasí trošku organizátory i hráče samotné pozlobilo, přispěl určitě opět velkou měrou ke zdaru celého sportovního klání i jediný a již „tradiční“ arbitr turnaje. Tím byl Milan Kavulok, jenž měl všechna utkání zcela pod kontrolou, za což mu náleží velké uznání a poděkování.

Tradiční vzpomínková akce se po všech stránkách vydařila a tak zase v Pěčnově (kde se mj. soutěžně kopaná bohužel již několik let nehraje) na zeleném pažitu za rok Na shledanou.

TURNAJOVÉ VÝSLEDKY

I. semifinále 
SG FC Pěčnov – SG Tatran Prachatice 1:4 (0:3)
Branky: Jan Psutka – Radek Švancar 2, Milan Vorlíček 2.

II. semifinále
SG Šumavan Vimperk – SG SK Lhenice 4:0 (4:0)
Branky: Pavel Záleský 2, Marek Kotrlík, Petr Vondrášek.

O 3. místo
SG FC Pěčnov – SG SK Lhenice 1:4 (1:1)
Branky: Jan Psutka – Josef Prenner 3, Pavel Pořádek.

Finále
SG Tatran Prachatice – SG Šumavan Vimperk 1:4 (0:1)
Branky: Václav Šána – Pavel Záleský, Marek Kotrlík, Petr Vondrášek, Miroslav Vozobule.

Nejlepší střelec: Pavel Záleský (Vimperk) – 3 góly
Nejlepší brankář: Zdeněk Chocholouš (Prachatice)

Pořadatelé dále ocenili dva nejlepší hráče z každého týmu:
Vimperk – Vondrášek Petr, Turek Václav
Prachatice – Veselý Josef, Šána Václav
Lhenice – Muška Karel, Maxa Petr
Pěčnov – Mrázek Martin, Falář Stanislav    

Speciální cena tzv. „Mister Fit“ (cena pro nejstaršího hráče) - Karel Lukeš (SG Lhenice)

 
 
Napsal(a) Karel Pešek | Foto Jan Klein