Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sedmdesátník Jan Čapek je činovníkem OFS České Budějovice už 35 roků

 
sobota, 25. března 2023, 13:42

České Budějovice – V lednu oslavil významné životní jubileum, sedmdesáté narozeniny, Jan Čapek, dlouholetý předseda Disciplinární komise OFS České Budějovice. Gratulace a dary obdržel od členů výkonného výboru při březnové schůzi výkonného výboru.

Předsedou disciplinárky je už dvacet let a členem komise ještě o patnáct roků déle. Do komise ho před lety přivedl na Valné hromadě okresního svazu kamarád Miroslav Kusbach, který v té době disciplinární komisi vedl. Po patnácti letech ho pak Jan Čapek ve funkci vystřídal.

Poprvé se stal funkcionářem okresního svazu, který sídlí na českobudějovickém náměstí, v roce 1988. Tehdy mu šéfoval Werner Janich. „Když jsem začínal, seděl jsem v komisi s panem Trnkou z Nemanic a s panem Blažkem. To byl bývalý dynamák a oba byli takoví fotbaloví doyeni,“ vzpomíná na své začátky ve funkci čerstvý oslavenec.

Na okresní disciplinárce řešili spoustu kuriózních případů. Došlo i na případ, kdy incident dvou protihráčů, při němž došlo ke zranění jednoho z nich, řešila dokonce i policie. „Nakonec se dohodli na mimosoudním urovnání, pokud si vzpomínám. Podobné případy už jsou dnes ale výjimkou, emoce se hodně zklidnily,“ říká Čapek.

Čerstvě sedmdesátiletý nadšený funkcionář toho zažil s fotbalem hodně. Osmnáct let byl vedoucím dorosteneckého mužstva Dynama, s nímž procestoval celou republiku. Dynamu vděčí za mnoho krásných chvil, které s dorostenci prožil. „Dlouhé, ale krásné, byly cesty autobusem domů po vyhraných zápasech, ať už na Spartě, na Slavii, nebo v Ostravě, kde měli též výbornou mládež. Tam se nevyhrávalo každý den,“ popisuje Čapek zážitky s ligovými dorostenci Dynama, které postupně vedli František Samec, jenž ho do Dynama přivedl, Jiří Vlček, Petr Skála, Zdeněk Procházka, Miroslav Soukup či Pavel Tobiáš.

Jan Čapek pochopitelně fotbal i sám hrál. Začínal v Rudolfově, později se přesunul do českobudějovické Lokomotivy, se kterou si zahrál krajský přebor. S aktivním fotbalem ale musel kvůli zdravotním problémům ve třiceti skončit. „Na podzim roku 1983 jsem podstoupil operace a od té doby jsem se vydal na funkcionářskou dráhu,“ potvrzuje, že si jako první vyzkoušel roli vedoucího mužstva na Rudolfově a Lokomotivě ČB.

Dnes je aktivním důchodcem, kromě dobrovolné práce na okresním svazu si přivydělává jako údržbář na rudolfovském internátě střední a vyšší odborné školy cestovního ruchu. A nechybí ani na fotbalových zápasech. Pravidelně chodí na Dynamo a občas se zajde podívat i na Složiště, kde hraje béčko Dynama a dorost. Na fotbal zajde i doma na Rudolfově.

„Do práce na školní internát to mám z domova zhruba dvacet metrů. Dostanu se aspoň mezi lidi, a to mi pomáhá udržovat se v dobré kondici,“ pochvaluje si spokojený jubilant.  

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Michal Průcha