Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Václav Mrkvička obléká na Strakonicku rozhodcovský úbor, s kariérou hráče se ale ještě nerozloučil

 
pátek, 21. října 2022, 18:16

Strakonice - V první lize odehrál Václav Mrkvička za Dynamo České Budějovice dvě sezóny a během nich zaznamenal čtyři góly. Druhou ligu si kromě Dynama zahrál také za Tatran Prachatice. To už je ale historie stará více než patnáct let. Václav Mrkvička je od loňska členem výkonného výboru OFS Strakonice a kývnul na nabídku stát se předsedou Komise rozhodčích.

Od letošního jara se bývalý fotbalista, jehož popisem práce bylo dávat góly, prohání po hřišti s píšťalkou a kartami v kapse. „Na jaře jsem odpískal jen pár zápasů, od podzimu už ale pískám pravidelně každý týden. Je nás zkrátka málo,“ vysvětluje Mrkvička, proč se rozhodl obléci rozhodcovský úbor. Fotbal hrál celý život a doplnit rozhodcovský stav mu přišlo přirozené.

Jako hráč Václav Mrkvička konflikty s rozhodčími se svou klidnou povahou nemíval, že ale jednou sám bude zápasy pískat, to ho dřív nikdy nenapadlo. Časy se ale mění. „Za svou výhodu považuji to, že jsem hrál fotbal na nejvyšší úrovni a dokážu předvídat, co kdo na hřišti udělá. O to se píská lépe,“ říká Mrkvička.

Hráči ho respektují, v tom bývalý fotbalista s ligovými zkušenostmi problém nevidí. „S mnoha hráči tady na Strakonicku se osobně znám, což je další výhoda,“ myslí si Václav Mrkvička, který zkušenosti v nové funkci teprve sbírá. Mezi jeho kamarády patří řada zkušených rozhodčích i delegátů a nováček mezi sudími tak má kam se obrátit pro radu. Žádné vyhrocené situace Mrkvička zatím řešit nemusel. „Pískám okresní přebor a třetí třídu a tam to probíhá v klidu. To víte, že si občas někdo otevře ústa, jak se říká. Ale to je normální, to znám, vždyť jsem sám hrál,“ usmívá se.

Ještě na jaře dělal Václav Mrkvička funkcionáře v TJ Osek, jelikož ale dojíždí za prací do sousedního Německa a navíc začal pracovat pro okresní fotbalový svaz, své funkce v klubu se v létě vzdal. To, že se Osek nyní nachází na předposlední příčce, Mrkvičku překvapuje. Jak by ne, před pár lety zažil jako hráč historický úspěch, kdy Osek skončil v krajském přeboru druhý za Jindřichovým Hradcem. „Současné postavení mužstva v krajském přeboru mě trápí. Prohrát se dá, ale dostávat takové příděly je ostuda. Takhle neprohrávají ani poslední Prachatice. Každý hráč si musí sáhnout do svědomí, jestli dává fotbalu všechno, co může,“ zamýšlí se nyní už bývalý funkcionář Oseku nad neutěšenou situací v klubu.

Strakonického rodáka, který významnou část své kariéry prožil i v Prachaticích, nemůže těšit, že právě Strakonice a Prachatice se v současnosti pohybují pouze ve spodních patrech krajského přeboru. Vždyť Václav Mrkvička pamatuje, když se v obou okresních městech hrály republikové soutěže. „Po pádu Prachatic z druhé ligy se tým prakticky rozpadl. Potom Tatran sestoupil i ze třetí ligy. Problém vidím v pohodlnosti dnešní generace hráčů, kteří nemají ambice, jaké jsme měli my. S tím pak souvisí i to, že upadá zájem sponzorů,“ myslí si Mrkvička.

Bývalý kanonýr v současné době zápasy píská jako rozhodčí, kopačky na hřebík ale ještě definitivně pověsit nehodlá. „Ještě bych si chtěl zahrát, zatím ale nevím v jakém klubu. Je ale jisté, že už nestíhám moc trénovat, takže hráčskou kariéru bych rád zakončil v soutěži na okresní úrovni,“ představuje si Václav Mrkvička.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle