Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Někdejší král ligových střelců Luboš Pecka už zase střílí góly za mateřský klub

 
sobota, 8. října 2022, 12:32

Lažiště - Po dlouhých deseti sezónách strávených v Rakousku se do klubu, kde s fotbalem začínal, vrátil ostřílený borec s prvoligovými zkušenostmi Luboš Pecka. Ano, král ligových střelců ze sezóny 2006/07 ukončil dlouholeté zahraniční angažmá a před začátkem podzimu zamířil do mateřského FK Lažiště.

„Co mě přimělo k návratu domů? Stáří,“ zasměje se Jihočech, který v úspěšné ligové sezóně nastřílel v dresu Mladé Boleslavi šestnáct gólů a řekl si o pozvánku do reprezentace, kde byl proti Walesu náhradníkem. „Na svůj věk už jsem toho měl dost, navíc mě bolela záda a už jsem nemohl tolik trénovat,“ dodává Pecka, jenž po deseti sezonách ukončil štaci na rakouských trávnících a během kariéry nastupoval za jihočeské kluby Prachatice, Dynamo ČB, farmu ve Strakonicích a Táborsko.

Nabídku dostal z Roudného, kde bydlí, i z několika klubů v blízkém okolí, zkušený fotbalista se ale rozhodl pro Lažiště. Jiná varianta pro něj neexistovala. „V Lažištích jsem začal, je to moje srdeční záležitost, a proto tam i skončím,“ má zcela jasno Luboš Pecka.

Lažiště se před začátkem loňské sezóny sloučily s Tatranem Prachatice, letos se ale v Lažištích rozhodli hrát opět pod vlastní hlavičkou. „Myslím, že především pro místní fanoušky je lepší, že se klub obnovil a hraje opět pod svým názvem. Věřím, že lidí z vesnice bude chodit na fotbal ještě víc, než chodilo na béčko Prachatic,“ fandí ikona klubu nápadu místních fotbalistů znovu se osamostatnit a vystupovat pod názvem FK Lažiště.

Klub hraje nejnižší okresní soutěž na Prachaticku a v desetičlenné tabulce mu aktuálně patří třetí příčka. „První zápas jsme sice prohráli, ale pak už jsme v dalších utkáních bodovali. Teď jsme vyhráli podruhé v řadě, takže jsme spokojení,“ říká někdejší kanonýr, který v dosavadních pěti odehraných zápasech nastřílel už čtyři góly.

Lažišťskou partu si Pecka chválí. Zhruba polovinu hráčů mužstva zná z dřívějška, s těmi mladšími se již stihl také seznámit. „Je znát, že ti mladí kluci teprve začínají, jinak jsou ale v pohodě. S tréninky je to slabší, já třeba na ně kvůli práci nestíhám jezdit vůbec, a tak chodím běhat akorát doma nebo si zakopu s klukem. Na zápas ale vždycky dáme zhruba těch patnáct lidí dohromady,“ vypráví zkušený fotbalista.

Luboš Pecka je rád, že fotbal baví i jeho děti. Právě zmiňovaný syn zdědil střelecké vlohy po tátovi a dává góly v mladším dorostu Roudného, dcera zase hraje v ženském týmu Dynama a také je spokojená.  

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle