Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Olešník ztratil body s Hlubokou. Jindřichův Hradec se přiblížil zisku titulu

 
neděle, 14. května 2023, 15:35

Jihočeský kraj – 26. kolo krajského přeboru začalo pátečním šlágrem Olešník – Hluboká. Domácí věřili, že v závěrečném kole budou mít u Vajgaru ještě o co hrát, po porážce 0:3 už jsou šance Olešníku na zisk krajského titulu opravdu minimální. Vedoucí Jindřichův Hradec ale hraje s Osekem až dnes odpoledne od 16 hodin. Trhové Sviny v této sezóně v duelech se Semicemi neinkasovaly ani jeden gól a i v sobotní odvetě si připsaly tři body za výhru 5:0. Celkem jich dal Spartak Semicím ve dvou utkáních osm. V dalších sobotních zápasech se dařilo hostům. Týn nad Vltavou vyhrál v Protivíně 3:0 a stejným výsledkem uspěla Třeboň v Dražicích. Výsledkem 0:3 skončilo i nedělní utkání Jankov - Prachatice. Tatran díky výhře vykřesal jiskru naděje na záchranu v krajském přeboru. Jindřichův Hradec s Osekem prohrával, nakonec ale prokázal své kvality a po výhře 3:1 má zisk krajského titulu na dosah. V nedělních podvečerních utkáních zdolalo Milevsko béčko Táborska a Strakonice nezvládly domácí zápas s Rudolfovem.

Čtrnáct kol neporažený Olešníku věřil, že v závěrečném kole bude v Jindřichově Hradci u Vajgaru ještě o co hrát, po páteční prohře s Hlubokou už jsou ale jeho šance na zisk krajského titulu skutečně minimální. Derby rozhodl svým hattrickem kanonýr Tomáš Pecka, který se po příchodu na Hlubokou konečně střelecky chytil a měl rozhodující podíl na zisku tří bodů. V prvním poločase byl dvakrát úspěšný ze značky pokutového kopu, třetí gól přidal v 83. minutě. Olešník dobýval hlubockou obranu marně, v ofenzivě se mu tentokrát nedařilo. „Hráči plnili všechny taktické pokyny a snažili jsme se eliminovat kvalitu soupeře,“ byl za výhru rád trenér Hluboké Radim Kokeš.

Hráči Semic nenavázali na středeční výkon proti Hluboké a v Trhových Svinech utrpěli debakl 0:5. Hostům chyběly bojovnost a týmový duch a Spartak tak vcelku pohodlně dokráčel k vysokému vítězství. Domácí si rychle vypracovali dvoubrankový náskok, když se z dorážek prosadili v 15. minutě Gažák a o tři minuty později Kurali. Spartak byl produktivní a těsně před koncem poločasu zamířil z velkého vápna přesně k tyči Hruška. Podobný průběh nabídl také druhý poločas, ve kterém se do střelecké listiny zapsali ještě  trhovosvinenští Tomek se Šafránkem. "Čekali jsme, že to nebude jednoduché utkání, ale opak byl pravdou," prohlásll trenér Trhových Svinů Martin Písko.

Protivínu nevyšel domácí zápas s Týnem nad Vltavou a Olympie si odvezla všechny tři body. Domácím nefungovala defenzíva a tím pádem byl Protivín málo nebezpečný i ve hře dopředu. Protivínským nelze upřít snahu, domácí mužstvo ale srážely individuální chyby, které soupeř z Týna nad Vltavou dokázal trestat. Týn kraloval před oběma brankami a zaslouženě vyhrál. "Náš fotbal je momentálně mlácením prázdné slámy," dodal protivínský trenér Miroslav Říha. Ve druhém poločase Týn dokázal dvoubrankové vedení ještě navýšit, přestože hrál bez vyloučeného Račáka. "Výhry si cením, protože z Protivína se body nevozí," byl rád hostující kouč Václav Mareš.

Dražice šest zápasů po sobě nebodovaly a černou sérii chtěly ukončit před vlastními diváky s Třeboní. Sázely na standardní situace, ale s těmi si třeboňské obrana poradila a sama po dvaceti minutách udeřila Zavadilem. Další příležitosti však už neproměnila. „Druhý poločas byl podobný a bylo otázkou, kolik proměníme šancí,“ uvedl kouč Jiskry Karel Bicenc. Krátce po přestávce přidal druhou trefu Průcha a vítěznou pečeť přidal z pokutového kopu Hromádka. „Chválím defenzívu, odpracovala hodně vzdušných soubojů a soupeřovi toho tolik nedovolila,“ poznamenal Bicenc po zasloužené výhře 3:0, která posunula Třeboň na sedmou příčku.

Souboj o padáka začal pro Jankov šokem, když se hned z prvního útoku prosadil tečovanou střelou prachatický Jan Makoš. Jankov se mohl vrátit po faulu Jakuba Rauschera na Hanzlíka, ale v 8. minutě neproměnil pokutový kop Kupka. Nebezpečnější Tatran své vedení navýšil ve 23. minutě Tomášem Pravdou. A kdyby Kasík proměnil svou tutovku ve 34. minutě, mohlo být rozhodnuto. Jenže to bylo i tak, protože výkon zelenobílých ve druhém poločase zlepšení nedoznal. Naopak to byl stále Tatran, který byl nebezpečný a jednu z několika šancí využil v 68. minutě Adam Kasík. Jankovští se kromě penalty nezmohli zhola na nic. "Z naší strany jedna velká katastrofa. S těmito výkony musíme spadnout," neskrýval rozhořčení vedoucí poraženého týmu Petr Maxa.

Osek, který přijel do Jindřichova Hradce jen s desíti hráči do pole a dvěma gólmany, vydržel hrát s domácím favoritem více než hodinu hry vyrovnanou partii. Ve 32. minutě šli hosté po rohovém kopu a vydařené koncovce Martina Čapka dokonce do vedení. Jindřichohradečtí ale záhy vyrovnali Waníkem. Osek držel s domácími krok i ve druhém poločase. Jindřichův Hradec se ale postupně zlepšoval a góly Tomana a Mischnika nakonec zápas dovedl do vítězného konce. „V závěru nám docházely síly a soupeř vyhrál zaslouženě. Prali jsme se ale statečně,“ zhodnotil utkání trenér Oseku Luboš Vašica. 

Strakoničtí chtěli v duelu s Rudolfovem pokračovat ve vítězné sérii na domácím hřišti, jejich hra ale byla od počátku velmi pomalá a hlavně nepřesná. Ve 27. minutě trefil domácí Tom Bílý tyč. Mnohem přesnější koncovku předvedl o pár minut později hostující benjamínek Jiří Toman a Rudolfov vedl. Také hosté rozezněli těsně před odchodem do kabin tyčku. Domácí pokračovali v bezradném výkonu i ve druhém poločase, Rudolfov hrál naopak chytře a po zásluze si z Křemelky odvezl všechny tři body. Výhru hostů pojistil druhým gólem Ondřej Tlamsa. „Proti tomuto soupeři se nám nedaří a potvrdilo se to i tentokrát,“ posteskl si vedoucí strakonického mužstva Jiří Cibulka.  

Poslední duel kola se hrál v Milevsku, kam zavítalo béčko Táborska. Oba týmy své poslední zápasy vyhrály. Milevsko minulý víkend předvedlo dobrý výkon v Rudolfově a Táborsko si jednoznačně poradilo v derby s Dražicemi. Nový hlavní trenér táborské rezervy Pavel Vesecký nemohl využít pendly, neboť druholigové áčko hrálo ve stejnou dobu s Varnsdorfem. Duel vyzněl lépe pro domácí. Milevsko vedlo po gólech Adama Kotrby z 25. a z 55. minuty 2:0. Táborsko snížilo v 74. minutě z penalty, kterou proměnil David Neužil. Víc už ale hosté nezvládli a body tak zůstaly v Milevsku.

Výsledky 26. kola krajského přeboru:


FK Olešník – TJ Hluboká nad Vltavou 0:3 (0:2)

Góly: 24. a 35. (obě z pen.) a 83. Pecka. Rozhodčí: Cigáň – Vican, Boček. Delegát: Krauskopf. ŽK: 1:1 (Tomášek – Kadlec). Diváků: 150.


TJ Spartak Trhové Sviny – FC AL-KO Semice 5:0 (3:0)

Góly: 15. Gažák, 18. Kurali, 45. Hruška, 53. Tomek, 60. Šafránek. Rozhodčí: Dimitrov – Dunovský, Albert. Delegát: Vrchota. ŽK: 1:2 (Hruška – Zborník, Listopad). Diváků: 150.


FK Protivín – FK Olympie Týn nad Vltavou 0:3 (0:2)

Góly: 8. Šálený, 18. Štěpka, 60. Maxa. Rozhodčí: Barva – Kčín, Leiš. Delegát: Šnajder. ŽK: 2:3 (Vojta, Vorel – Račák, Hudeček, Dobal). ČK: 0:1 (45. Račák). Diváků: 60.


TJ Dražice – TJ Jiskra Třeboň 0:3 (0:1)

Góly: 23. Zavadil, 54. Průcha, 77. Hromádka (pen.). Rozhodčí: Kaštánek – Němec, Lepič. Delegát: Hanzal. ŽK: 1:3 (Štecher – Širhal, Průcha, Hromádka). Diváků: 50.


SK Jankov – FK Tatran Prachatice 0:3 (0:2)

Góly: 2. Makoš, 23. T. Pravda, 68. Kasík. Rozhodčí: Němec – Pravda, Dimitrov. Delegát: Vrchota. ŽK: 0:1 (Jakub Rauscher). Diváků: 158.


FK Jindřichův Hradec – TJ Osek 3:1 (1:1)

Góly: 36. Waník, 68. Toman, 74. Mischnik – 32. Martin Čapek. Rozhodčí: Vican – Boček, Cigáň. ŽK: 0:1 (Hoch). Diváků: 77.


FC ZVVZ Milevsko – FC Silon Táborsko B 2:1 (1:0)

Góly: 25. a 55. Kotrba - 74. Neužil (pen.). Rozhodčí: Ondřej – Tomaň, Kollárik. ŽK: 1:2 (Vakoč - Chotovinský, Neužil). Diváků: 100.


FK Junior Strakonice – SK Rudolfov 0:2 (0:1)

Góly: 31. Toman, 16. Tlamsa. Rozhodčí: Lepič – Kaštánek, Smola. ŽK: 1:2 (Bílý - Peiger, Šindelář). Diváků: 67.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák