Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Uzdravený kapitán Jakub Říský pomohl Oseku k první podzimní výhře

 
pátek, 11. listopadu 2022, 14:14

Osek - Na podzim zvládl kapitán Oseku Jakub Říský odehrát jen osm zápasů, přesto dokázal vstřelit úctyhodných pět gólů. I to svědčí o tom, jak je pro svůj tým nepostradatelný. V posledním utkání na hřišti Protivína se Jakub Říský trefil dvakrát a významnou měrou přispěl k prvnímu podzimnímu vítězství Oseku. Za jeho výkon jsme ho zvolili Mužem kola.

Jak jste přijali první výhru v sezóně?
Večer jsme trochu poseděli a oslavili to, byla to pro nás velká úleva. Po loňské úspěšné sezoně to byl pro nás nezvyk čekat na první vítězství až do čtrnáctého kola.

Pomůže vám odrazit se k lepším výkonům a výsledkům?
Doufám, že jsme to nyní zlomili. Nedařilo se nám a už jsme si ani moc nevěřili. Snad nám to pomůže k tomu, abychom zvládli poslední zápas a posunuli se v tabulce výš.

Co stálo za vaší výhrou v Protivíně?
Konečně jsme se sešli v silnějším složení. Vlastně nám chyběl už jen brankář Křížek, který je pracovně vytížený v Dynamu a na podzim stihl odchytat jen jeden zápas. A pak taky samozřejmě můj brácha David, který je zraněný. Až na tyhle dva jsme byli prakticky kompletní.

Mimochodem, jak to vypadá s návratem vašeho bratra na trávník?
Byl na operaci a v ruce má jeden šroub. Před čtrnácti dny byl ale na kontrole a vypadá to dobře. Už rehabilituje a postupně může začít lehce trénovat. Do zimní přípravy už by se měl David zapojit naplno.

Poměrně dlouho jste v sestavě Oseku chyběl i vy sám. Co bylo důvodem vaší absence?
Při utkání v Týně jsem si udělal něco s kolenem. Zdálo se, že to nebude nic vážného, tak jsem to v následujících dvou zápasech zkusil. Po zápase v Prachaticích ale koleno nateklo a musel jsem si dát pauzu. Nehrál jsem šest týdnů.

Nyní už jste zcela v pořádku?
Koleno ještě není stoprocentně doléčené, ale hrát se dá. Ten poslední podzimní zápas už zvládnu a pak nechám koleno odpočívat. Během zimní pauzy se dám určitě dohromady.

Čím to je, že Osek letos svojí výkonností za minulou sezónou tolik zaostává?
V minulé sezoně jsme hodně spoléhali právě na Zdeňka Křížka v bráně. Měli jsme v něm opravdu výborného gólmana. Kromě toho vypadli kvůli zranění další klíčoví hráči a museli jsme hodně improvizovat se sestavou. Působili jsme nesourodě a podle toho naše hra vypadala. Kádr máme jinak stejný jako vloni, ale ty absence se na našich výkonech podepsaly.

A co tréninky? Trenér Mráz moc spokojený s přístupem vás hráčů nebyl…
Je pravda, že tréninková morálka oproti loňsku trochu poklesla. Kvůli tomu vlastně taky trenér Mráz skončil, slabší docházka na tréninky mu vadila. Hodně z nás je ale přes týden pracovně mimo Osek a tak se pořádně sejdeme až v pátek.

Změnilo se něco po trenérské rošádě a příchodu pana Hocha?
Nevím, jestli se něco změnilo, ale v prvním zápase jsme remizovali se silnou Hlubokou a vypadalo to dobře. Pak jsme ale bohužel ztratili body ve slibně rozehraném zápase v Prachaticích. Tam jsme vedli 2:0, ale Tatran ve druhém poločase vyrovnal. To byl asi takový zlomový zápas, protože poté přišla ta série vysokých porážek.

Pokud v posledním kole porazíte Dražice, nebude vaše pozice po podzimu tak kritická a do jara se vám půjde přece jenom optimističtěji…
To je pravda. Po výhře nad Protivínem jsme se trochu dotáhli na manšafty před námi, a pokud bychom vyhráli i s Dražicemi, přiblížili bychom se na kontakt ke Strakonicím a Jankovu. Bude samozřejmě záležet i na tom, jak budou hrát oni. Každopádně nás čeká s Dražicemi důležitý zápas a budeme ho chtít zvládnout za tři body. Poslední výhra nás povzbudila.

Jak hodnotíte dosavadní průběh soutěže?
Soutěž se dost obměnila. Nováčkem je Hluboká, která hodně posílila o kvalitní nové hráče. Silný je i Jindřichův Hradec, který hraje nahoře. Také Semice a Trhové Sviny svým nováčkovským elánem přebor oživily. Naopak oslabily Prachatice či Jankov, odkud to mají hráči blízko do Rakouska. Už před sezónou tyto týmy hlásily, že jim pět nebo šest hráčů odejde. Nečekal jsem ale, že na tom budou Prachatice tak špatně, protože je to docela velké město, je tam dobrá základna a mají tedy z čeho čerpat.  

Ideální jedenáctka 14. kola krajského přeboru:

David Keřka (Rudolfov)

Eric Vida Normandeau (Olešník), Štěpán Prokeš (Rudolfov), Martin Carda (Osek), Marek Kodras (T. Sviny)

Filip Votava (J. Hradec), Jakub Martinec (Olešník), Dominik Kodras (T. Sviny), Roman Mischnik (J. Hradec)

Daniel Petřík (Milevsko), Jakub Říský (Osek)    

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle