Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kanadští bratři trénují v Dynamu a hrají v Olešníku

 
pátek, 4. listopadu 2022, 11:39

Olešník - Kanadský mladík Eric Vida Normandeau přicestoval do Čech spolu se svým bratrem Alexem letos v lednu. „Dostali jsme příležitost být součástí Akademie SK Dynamo České Budějovice,“ rozkrývá mladý fotbalista z Ottawy okolnosti, za jakých se společně s bratrem objevil na jihu Čech. Nejprve přijeli pouze na zkoušku, od léta už Eric i Alex působí v jižních Čechách trvale. Herní praxi nabídl zámořským hráčům Olešník. Eric nastupuje v týmu účastníka krajského přeboru na postu obránce, zatímco Alex je brankář. Oba výrazně pomohli k poslední výhře Olešníku 8:1 na hřišti Oseku. Eric Vida Normandeau zaznamenal dva góly a stal se Mužem 13. kola krajského přeboru.

Jaké jsou vaše první dojmy?
Když to srovnám s Kanadou, tady je fotbal mnohem rychlejší a kvalitnější. Byl jsem ohromen celkovou rychlostí, rozhodováním a kvalitou hráčů, se kterými hraji.

Jak jste spokojeni s bratrem s bydlením?
Momentálně bydlíme na internátu, který je součástí školy na Hluboké. Máme tam k dispozici vše potřebné a celkem pohodlně se odsud dojíždí na tréninky do Českých Budějovic.

Jak vypadá váš běžný den?
Obvykle vstávám docela brzy, abych mohl cvičit, a pak se připravím do školy. Někdy kolem půl třetí odpoledne odjíždíme na trénink a zpět do školy se vracíme večer okolo čtvrt na sedm. Zbytek dne věnuji domácím úkolům a regeneraci.

Odkud pocházíte a na jaké úrovni jste hrál fotbal v Kanadě?
Jsem z kanadského hlavního města Ottawa. Hrál jsem na nejvyšší úrovni v provincii Ontário, kterou jsem i reprezentoval. Hrál jsem levého obránce.

Fotbal jste hrál odmala, nebo jste začínal s jinými sporty?
S fotbalem jsem začal ve třech letech a dělal jsem zároveň i jiné sporty. Dál jsem pokračoval s fotbalem a hraji ho dodnes. Věnoval jsem se také bojovému umění, které mi pomáhalo vylepšit koordinaci a sílu v období mezi pátým a dvanáctým rokem věku. Fotbal přinášel stále více požadavků, tak jsem zůstal u něj.

Na prvním místě je v Kanadě, předpokládám, hokej. Na jakém místě je popularita fotbalu?
Fotbal v Kanadě se stále více rozvíjí. Právě teď se Kanada dostala na nadcházející mistrovství světa. Také MLS liga pomáhá fotbalu v rozvoji popularity a věřím, že za několik let překoná v oblíbenosti i hokej.

Trénujete pouze v Dynamu nebo i v Olešníku? Jak jste zapadl do týmu Olešníku a co říkáte úrovni zápasů?
Obvykle trénuji jednou týdně s Olešníkem, jinak každý den s Dynamem. Kluci z Olešníku mě a mého brara vzali mezi sebe a stále nás podporují. V mém prvním utkání za Olešník na Hluboké jsem byl příjemně překvapený jak kvalitou hráčů, tak i hry celkově. Jsem velice rád, že mohu za Olešník hrát a budu se snažit pomoci jak nejlépe budu schopen. Speciálně když vím, jakou podporu od kluků mám.

Jak trávíte volný čas?
Ve volném čase rád běhám, cvičím a samozřejmě hraju fotbal. Jsem aktivní a chci na sobě pracovat i mimo hřiště, abych byl připraven.

Co je pro vás tady nejtěžší?
Nejtěžší pro mě je samozřejmě jazyk. Stále se učím česky, ale někdy je opravdu velice obtížné porozumět. Takže se pořád snažím zdokonalovat mé komunikační schopnosti.

Ideální jedenáctka 13. kola krajského přeboru:

Filip Moudrý (Hluboká)

Nedvěd (Protivín), Lukáš Holub (Semice), Eric Vida Normandeau (Olešník), Matěj Otepka (Hluboká)

Jakub Hudeček (Týn), Filip Votava (J. Hradec), Činčura (Táborsko B), Jakub Toth (Olešník)

Filip Radosta (Třeboň), Matyáš Ott (Táborsko B)

 

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle