Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Olešník a Třeboň nadělovaly půltucty. Dva hříšníci nedohráli

 
neděle, 8. srpna 2021, 17:07

Jihočeský kraj – Zápasy v Olešníku a Sezimově Ústí zahájily další ročník nejvyšší krajské soutěže. Kruté výprasky utržily sezimovoústecký Sokol a Týn, který obdržel tři góly v závěrečné desetiminutovce. Milevsko i v desíti vyhrálo v Blatné, nečekalo se ani vítězství Protivína v Čimelicích a velkým překvapením je ztráta Oseka na půdě Prachatic. Krumlovští předvedli svou kvalitu s Jankovem a potvrdili, že budou znovu patřit do špičky soutěže.

Byť sousedské derby skončilo pro Olympii hrozivým skóre 6:0, tak jednoznačné to na trávníku zase nebylo. Olešničtí si proti pozorné obraně soupeře dlouho nemohli prosadit a vytvořit kloudnou možnost. Až ve 45. minutě se pískala penalta, kterou domácí Szó proměnil. „Doufal jsem, že bychom mohli s výsledkem ještě něco udělat a pokusit se o vyrovnání, ale během pěti minut jsme obdrželi dvě branky a bylo po zápase. Myslím si, že výsledek je pro nás velice krutý,“ komentoval hořkou porážku týnský kouč Václav Mareš. Hra Týna se pak sesypala jako domeček z karet. V posledních 15 minutách úplně rezignoval a inkasoval další tři góly. Zahráli si i domácí veteráni Tomáš Řehoř a 46letý Zbyněk Rys, který naskočil v závěru a završil na půltucet, na kterém se střelecky podíleli Toth, Štěch, Dudek a Šíma.

Béčko Táborska hostilo na Soukeníku Rudolfov a přálo si napoprvé uspět. Po závěrečném hvizdu si oba soupeři rozdělili po bodu. „Myslím, že remíza odpovídá průběhu utkání, ale bohužel pro nás je to v domácím prostředí ztráta,“ zmínil domácí trenér Miroslav Jelen, který se na poslední půlhodinu zapojil do hry po zranění kapitána Máchy. Z velké převahy v prvním dějství Táborští nic nevytěžili, hosté je potrestali Sládkem po zaváhání brankáře Cízlera. „Druhý poločas byl vyrovnaný a nám se podařilo srovnat z penalty, i Rudolfov si vypracoval šance, při kterých nás naopak brankář podržel,“ doplnil Jelen. Vyrovnání zařídil proměněnou penaltou nejlepší hráč domácích Schramhauser. 

Oslabení vzduchotechnici přijeli do Blatné v poslepované sestavě. Další ránu utržili po čtvrt hodině. „Marvan vyfasoval hodně přísnou červenou kartu a přibyli i další zranění hráči,“ mrzelo trenéra Milevska Miroslava Strnada. Do kompletní sestavy měli daleko i Blatenští. „Kvůli zdravotním potížím ještě nemohli naskočit Kůst, Šimůnek, Jícha a chyběl i Sedláček,“ sdělil trenérský navrátilec Jaroslav Voříšek. Podle jeho slov předvedli jeho svěřenci v aktuální situaci a složení týmu maximum. Nezkušenost domácích mladíků se projevila ve 4. minutě, kdy ztrestal školáckou chybu Kortan. Po přestávce hrozili oslabení hosté rychlými kontry a z jednoho se trefil Bártík. Domácí dokázali po pěkné akci a zakončení Levého snížit. Přes šance na obou stranách se stav nezměnil. „Hosté byli o branku lepší a zaslouženě i přes početní oslabení zvítězili,“ uznal sportovně domácí lodivod.

Čimelice celý první poločas dobývali protivínskou branku, měli jednoznačnou převahu, dobře kombinovali, jen se střelbou byli na štíru. Vypracovali si minimálně tři vyložené šance, ale hosty držel gólman Hanus. Po přestávce se dění na hřišti změnilo, hosté postupně vyrovnávali hru, domácí ztráceli tempo. Rozhodující momenty nastaly v rozmezí 70. – 80. minuty. Protivínským se poprvé podařilo dotáhnout svůj brejk do konce - Hrachovcovu prudkou přihrávku si našel Jiskra a přízemní střelou přes celou branku otevřel skóre. Pak domácí brankář Javorský vyrazil ránu J. Vorla, ale následně se červenal. Vysoký míč mu vypadl z rukavic, dobíhající Hrachovec trestal. Domácí dokázali pěknou střelou z přímého kopu snížit Štěpánem Říhou, ale Protivínští si už závěr okresního derby pohlídali.

Na Městský stadion v Prachaticích se po sloučení se sousedním FK Lažiště znovu vrátil krajský přebor. Domácí Tatran přivítal na startu sezony jednoho z favoritů soutěže. Na posílený Osek se prachatičtí fotbalisté vytáhli a dobře připravili. A jak správně předpovídal v tipovačce Jiří Hrbáč, získali všechny body. Už v 10. minutě hosté zbytečně ztratili míč na půlce a rychlý kontr zakončil zblízka Marek Sedláček a překonal bezmocného gólmana Zdeňka Křížka. Velkou možnost zazdil po úniku Huška Iliev. Skóre se změnilo deset minut po výměně stran, když písecký host Pecka parádně přehodil Křížka. Osek se vrátil zpátky do zápasu za deset minut korekcí střídajícího Hosnedla. Pak několikrát zahrozil ze standardek, ale na dobře fungující obranu domácích nevyzrál. Překvapení dokonal devět minut před závěrečným hvizdem střídající Babka a uzavřel na 3:1 pro Tatran, jehož trenéři dobře namíchali sestavu.

Drtivou porážku musel spolknout na domácí trávníku Za řekou sezimovoústecký Sokol. 22letý Filip Radosta, odchovanec Břilic, se po návratu z Rakouska stal jediným hráčem prvního kola, který se prosadil dvakrát. Stihl to za poločas, navíc z postu krajního záložníka. Po příchodu z kabin úřadovali na hřišti hráči v červených dresech. Hromádka nastřelil tyč, odpor domácích zlomily góly v rychlém sledu od Průchy (hlavou po TK) a Matouška (střelou z vápna). Za stavu 0:4 se poroučel do šatny brankář Vanýsek, když v šestnáctce poslal k zemi Průchu, který ho obral o míč. Do branky si stoupl hráč Pavelka a proti penaltě P. Tůmy neměl nárok. A podruhé kapituloval od dorážejícího Týnavského, jemuž asistoval opět Průcha.

Krumlovští byli v nejsledovanějším duelu kola s Jankovem (270 diváků) velkým favoritem a ve 14. minutě po výstavním gólu Kabeleho z 25 metrů do šibenice šli do vedení.  Za necelých deset minut získali slavojáci výhodu pokutového kopu, když Lošek fauloval Strapka, a Kuna zadělal na dvougólový náskok. Hosté se pak už k ničemu nedostali, naopak domácí stvrdili výhru Strapkem. „Jsem rád, že jsme se vyvarovali zbytečných chyb, které nás trápily v přípravě, a dohráli zápas s nulou, i když proti nám stál kvalitní soupeř,“ chválil si krumlovský kormidelník Václav Domin, který ocenil výkon celého týmu.

V prvním utkání tohoto ročníku byl začátek zápasu z pohledu Strakonických výborný a v 7. minutě předvedli rychlou akci, když Nosek vysunul Krejčího za obranu hostí a ten přesnou střelou ke vzdálenější tyči dal na 1:0. Minutu nato měl na noze druhý gól Šimek, avšak gólman vyrazil se štěstím nohou na roh. Dražice zahrozily Hořejším a na konci první půle zahrávaly dva trestné kopy ze stejného místa. Ten druhý skončil po Turkově hlavičce za zády a Lízala – 1:1. Druhý poločas byl do 75. minuty vyrovnaný, na obou stranách se střídaly náznaky šancí. Posledních 15 minut bylo v režii domácích, ale dobře bránící hosté nás do gólovek nepustili. Červenou kartu viděl na hostující střídačce zdravotník Marek Ursacher.

Výsledky 1. kola krajského přeboru

FK Olešník - FK Olympie Týn n/Vlt. 6:0 (1:0)

Góly: 45. (pen.) Szó, 50. Toth, 52. Štěch, 81. Dudek, 85. Šíma, 88. Rys.
Rozhodčí: Kollmann - Mach, Albert. Delegát: Němeček. ŽK: 0:1 (Dumbrovský). Diváků: 100.

FC MAS Táborsko B - SK Rudolfov 1:1 (0:1)

Góly: 67. (pen.) Schramhauser - 18. Sládek.
Rozhodčí: Kaštánek - Němec, Brom. Delegát: Kučera. ŽK: 0:2 (Keřka, Hajný). Diváků: 120.

SK SIKO Čimelice - FK Protivín 1:2 (0:0)

Góly: 77. Š. Říha - 70. Jiskra, 73. Hrachovec.
Rozhodčí: Albert - Mach, Kollmann. Delegát: Brož. ŽK: 1:2 (Maršík – Bečvář, Hrachovec). Diváků: 100.

TJ Blatná - FC ZVVZ Milevsko 1:2 (0:1)

Góly: 63. Levý - 4. Kortan, 53. Bártík.
Rozhodčí: Krčín - Klátil, Kaštánek. Delegát: Šnajder. ŽK: 2:2 (Prokopec, Čadek – Bártík, Málek). ČK: 0:1 (16. Marvan). Diváků: 250.

Sokol Sezimovo Ústí - TJ Jiskra Třeboň 0:6 (0:2)

Góly: 20. a 39. Radosta, 53. Průcha, 56. Matoušek, 75. (pen.) P. Tůma, 83. Týnavský.
Rozhodčí: Žemlička - Dunovský, Vican. Delegát: Šafránek. Bez ŽK: ČK: 1:0 (74. brankář Vanýsek). Diváků: 60.

FK Slavoj Č. Krumlov - SK Jankov 3:0 (2:0)

Góly: 14. Kabele, 24. (pen.), Kuna, 62. Strapek.
Rozhodčí: Hrkal - Polák, Přibyl. Delegát: Bicek. ŽK: 3:2 (Růžička, Gelnar, Svoboda – Klíma, Lošek). Diváků: 270.

FK Tatran Prachatice - TJ Osek 3:1 (1:0)

Góly: 10. M. Sedláček, 55. Pecka, 81. Babka - 65. Hosnedl.
Rozhodčí: Votava - Panský, Lepič. Delegát: Albrecht. ŽK: 3:1 (Jakub Rauscher, Sova, Jar. Rauscher – J. Říský). Diváků: 120.

FK Junior Strakonice - TJ Dražice 1:1 (1:1)

Góly: 7. Krejčí – 42. Turek.
Rozhodčí: Němec - Peterka, Žurek. Delegát: Vrzal. ŽK: 2:1 (Funda, Mir. Říha – Bareš). ČK: 0:1 (70. M. Ursacher, zdravotník). Diváků: 131.

Napsal(a) Redakce | Foto Petr Vlasák, Daniel Pekař, Jan Klein