Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Chceme sázet na zkušenější hráče, říká šéf Junioru Strakonice Miroslav Říha

 
sobota, 17. července 2021, 18:19

Novou filozofii začali razit ve Strakonicích. Mnozí fanoušci jistě pamatují doby, kdy v okresním městě působily dva oddíly, Fezko a ČZ. Divize byla ve Strakonicích ještě před deseti lety samozřejmostí, ale ve čtvrtém největším městě Jihočeského kraje se hrála řadu sezon i Česká fotbalová liga. Mužský fotbal před několika roky ve Strakonicích zanikl a do krajského přeboru, který se zde hraje v současnosti, se klub několik let probíjel z nejnižších okresních soutěží pod názvem FK Junior, který do té doby zastřešoval jen mládež.

Strakonický klub vzorně pracuje s mládeží a staví na vlastních odchovancích. Momentálně se zdá, že krajský přebor je pro město s pozoruhodnou fotbalovou minulostí strop, to však chtějí nyní ve Strakonicích změnit. „Máme mladý tým, jehož věkový průměr se pohybuje okolo jednadvaceti let. Ti lepší často odcházejí do okolních mužstev, pro které vlastně hráče vychováváme. U nás tak zůstávají vesměs málo zkušení fotbalisté a proto máme problém se v krajském přeboru výrazněji prosadit,“ objasňuje nynější situaci strakonického fotbalu předseda klubu Miroslav Říha.

Proto ve Strakonicích hodlají vytvořit natolik kvalitní zázemí, aby talentovaní odchovanci našli v klubu uplatnění a neměli důvod odcházet jinam. Z toho důvodu došlo ve vedení klubu a především v hráčském kádru k výrazným změnám.

Letní přípravu zahájili Strakoničtí 7. července a na prvním tréninku se sešla dvacítka hráčů, přičemž osm fotbalistů se z nejrůznějších důvodů omluvilo. Z nových tváří byli přítomni Jakub Kozlík, Roman Zahrádka, Ion Butnaru, David Žáček, Jakub Masopust a Petr Rojík. Dalšími posilami, které však na úvodním tréninku chyběly, jsou Jan Landa, Martin Rozhoň, Karel Krejčí a Ondřej Chalupa.

„Chceme nyní sázet na zkušenější hráče, z nichž mnozí prošli vyššími soutěžemi. To je příklad třeba Zahrádky nebo Rozhoně, kteří hráli divizi za Čížovou. Celkem jsme přivedli dvanáct zkušených borců. Ne všichni budou hrát za A mužstvo, někteří z nich posílí naše béčko, které hraje I. B třídu,“ vysvětluje krok vedení klubu jeho šéf.

Kolik toho stihne Pavel Horváth?

Říha vytahuje z rukávu ještě jedno zajímavé jméno. Strakonicím by měl v nové sezoně pomoci i Pavel Horváth, bývalý reprezentant a současný asistent Michala Bílka ve Viktorii Plzeň. „Bude součástí kádru, rozhodně ale nebude k dispozici v každém utkání. Je to časově vytížený člověk, přesto ale věříme, že v pár zápasech by mohl za nás nastoupit,“ přál by si Miroslav Říha.

Na Křemelce mají nyní ambice hrát v krajském přeboru výraznější roli. Podle předsedy Junioru by se mohli v nadcházejícím ročníku pohybovat do pátého místa a do tří let by si Říha představoval u Otavy postup do divize.

„Probíhají na toto téma diskuze a názory na naše kroky jsou pochopitelně různé. My ale opravdu hodláme nyní vsázet spíš na zkušenější fotbalisty. Nic to ovšem nemění na tom, že mladé hráče budeme dál do sestavy zapracovávat. Z tohoto důvodu posilujeme i naše béčko, které nově povede Luděk Cimrhanzl starší. To je trenér s jednou z nejvyšších licencí. Trenérsky posilujeme také náš dorost,“ obhajuje nový přístup klubu Miroslav Říha a dodává, že „devatenáctku“ vede nově Jaroslav Vondrášek.

Předseda si rovněž pochvaluje podporu strakonického městského úřadu, díky níž je možné ve Strakonicích budovat kvalitní zázemí pro fotbalisty. „Už dlouho jsme takovou podporu ze strany města neměli,“ dodává.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle