Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Předseda krajského fotbalu Jan Jílek reaguje na slova olešnického kouče

 
středa, 30. září 2020, 08:50

České Budějovice - Předseda Jč. KFS Jan Jílek odpovídá na vyjádření olešnického trenéra Romana Chlumeckého a uvádí věci na pravou míru.

„O víkendu jsem si přečetl velice emotivně koncipovaný článek Romana Chlumeckého (zde) a musím se přiznat, že na jedné straně dokáži pochopit jeho „naštvanost“, ale na druhé nejsem schopen přijmout kritiku, která je ve všech ohledech neopodstatněná a nesprávná. Roman Chlumecký se ohrazuje a napadá svaz (zřejmě Jihočeský krajský fotbalový svaz, dále jen JKFS) a rozhodnutí komise STK ohledně nařízení termínů zápasů, které má sehrát oddíl FK Olešník kvůli karanténním opatřením COVID-19 a v dalších pro mě naprosto nepochopitelných věcech. Po přečtení článku mi to připadalo, jakoby přišel do fotbalu včera nebo se v Olešníku zastavil čas. Podotýkám, že Romana Chlumeckého respektuji jako hráče, trenéra i člověka.

Nikdo z nás nemá radost z toho, jak dopadají na celou společnost a v našem případě na amatérský sport opatření spojená s COVID-19. Toliko na úvod.

Ale popořadě.

To, že všechny amatérské soutěže začaly v termínu 22. - 23. 8. 2020, tedy o týden déle než bylo obvyklé, nebylo rozhodnutí JKFS, ale opatření, kterým se řídily všechny amatérské soutěže v Čechách. Toto bylo na společných schůzkách předsedů a sekretářů KFS komunikováno s vedením FAČR a zde bych se tedy poprvé ohradil proti tomu, že my jako JKFS jsme příčinou toho, že jsme začali termínově „pozdě“.

Dále ohledně nařízení zápasů. Před zahájením soutěží byl svolán Výkonným výborem KFS na 13. 8. 2020 do malého divadelního sálu Metropolu aktiv všech funkcionářů oddílů JKFS za tím účelem, abychom je seznámili s Přílohou č. 6 Soutěžního řádu FAČR, kde jsou řešena pravidla proti šíření nemoci COVID-19.

Na tomto aktivu (mimochodem valnou většinou oddílů byl velice kvitován) byl i zástupce oddílu FK Olešník a je mi tedy líto, že tam zřejmě nefunguje přenos informací v rámci klubu, jelikož pak by bylo jasné, co říká norma – karanténu nemůže uložit JKFS nebo STK, ale příslušný orgán státní správy, což je hygienická stranice.  Dále se v paragrafu 4 této přílohy, která se týká odložení utkání, říká, že:

1. Pro případ odložení schváleného termínu soutěžního utkání podle odstavce 1 (což je karanténa) jsou členské kluby povinny dohodnout se na novém termínu utkání, a to do tří dnů po původním termínu utkání; nový termín musí být sjednán nejpozději do čtyř týdnů od původního termínu utkání, u věkových kategorií žáků a mladších do šesti týdnů. Nově dohodnutý termín utkání podléhá schválení řídícím orgánem soutěže. „Proto nemohl být akceptován termín 17. listopadu…“

2. Nesplní-li členské kluby svoji povinnost podle odstavce 2, případně pokud řídící orgán soutěže dohodnutý termín neschválí, nařídí řídící orgán soutěže termín nového utkání ve shora uvedených lhůtách podle svého uvážení.

Tudíž z uvedeného je patrné, že STK konala naprosto v souladu s touto normou. A tuto Přílohu schválil VV FAČR, nikoli JKFS. To jen na vysvětlenou.

Je nám líto, že jste se nebyli schopni termínově dohodnout v souladu se Soutěžním řádem a že se Vám to takto sešlo. Dále bych rád podotkl, že s p. Eiblem řeším denně několik telefonátů ohledně karanténního stavu, situace se mění každým dnem, komunikujeme spolu několikrát během víkendu, a když se k tomu přidá takového počasí, kdy se odkládají utkání i mimo pandemii, je to úloha, která je nezáviděníhodná a velice složitá. A to se vesměs vždy snažíme maximálně vyhovět a dát prostor k dohodám.

Proto se velmi ohrazuji proti takovýmto lichým nařčením a nepravdám, které vyplývají z neznalosti řádů a směrnic.

A nakonec jedna malá poznámka ke štulpnám, ponožkám, kopačkám a pronájmu umělé trávy: Vůbec nerozumím narážce na pronájem umělé trávy. STK tu není proto, aby vytvářela technické podmínky klubům pro sehrání soutěžních utkání, ale aby zajistila řádný průběh a regulérnost soutěží. Hrací plochy, kterou jsou určené k sehrání utkání, byly STK řádně schváleny a je na oddílech, jak je využijí (nikoli na svazu). Musel jsem se usmát, jak opět funguje obecné vědomí toho, kdo za co může a zodpovídá. Barevnost stulpen a ponožek je zakotvena v Pravidlech fotbalu, nikoli nařízení JKFS, a to je již staré více než 5 let a nevím, kdo snad kormě Romana Chlumeckého s tím má aktuálně problém. Nemám nic proti tomu, v jakých kopačkách hraje Radim Pouzar, a myslím si, že ani do budoucna nic mít nebudu, ale pokud se jedná o nerespektování směrnic, která jsou poplatná od UEFA po IV. třídu, tak s tím mít problém jako čelní představitel JKFS budu. Proto směřovat veškeré zlo k vedení fotbalového svazu v této míře neznalosti a absenci informací mi v současné složité době připadá přinejmenším velice nešťastné.

Jan Jílek – předseda JKFS

Napsal(a) Redakce | Foto archiv JF