Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hejtmanka Stráská a její náměstek Hroch zahajovali výstavu 100 let milevského fotbalu. Ta nabízí například i zlatou kopačku Jana Kollera

 
sobota, 19. září 2020, 20:34

Milevsko - Zlatá kopačka Jana Kollera. I takto cenný exponát nabízí návštěvníkům výstava 100 let milevského fotbalu. V sobotu 19. září ji ve zdejším muzeu spolu s dalšími hosty slavnostně zahájili hejtmanka Ivana Stráská a její náměstek Pavel Hroch.

Koller je nejslavnější hráč, který v FC ZVVZ Milevsko působil. A s 55 góly je tento bývalý reprezentant historicky nejlepším střelcem českého i československého národního týmu.

„Milevským fotbalem jsem prakticky odkojená. Můj tatínek totiž fotbalem doslova žil a vždy, když mě měl hlídat, tak jsem s ním už i v kočárku pravidelně skočila právě na zdejším hřišti. Když se pak budovalo nové hřiště a tribuna, to už jsem byla větší, tak jsem třeba chodila chlapům pro pivo. Mám na to krásné vzpomínky,“ uvedla Stráská s tím, že milevskému fotbalu přeje do další stovky hodně úspěchů, kvalitní hráče a pro věc zapálené trenéry, kteří dobře povedou nejen ty ostřílené mazáky, ale i fotbalový potěr.

Zlatou kopačku velikosti 50 získal jako nejlepší střelec belgické ligy

Ke gratulaci se připojil také Hroch. „Přeji zdejšímu fotbalu zejména kvalitní funkcionáře, řadu dobrých hráčů, a aby jim nechyběli ani nadšenci pro výchovu mládeže. Každou historii si je třeba připomínat, období 100 let je velmi dlouhá epocha a já si myslím, že pokud si ty úplné prvopočátky fotbalu v Milevsku připomínat nebudeme, tak by na ně mohly následné generace zapomenout, což by byla velká škoda,“ sdělil náměstek hejtmanky.

Autor výstavy Lukáš Panec z Milevského muzea pak považuje za nejcennější exponát právě zmiňovanou Kollerovu zlatou kopačku. „Získal ji jako nejlepší střelec belgické ligy v roce 2000. Je pozlacená a její velikost je 50. Přesně takto velké kopačky Honza Koller totiž obouval. Velice rád zároveň vzpomínám na moc pěknou spolupráci s ním, když jsme výstavu připravovali,“ uzavřel Panec.

Napsal(a) KÚ Jihočeského kraje | Tisková zpráva | Foto KÚ Jihočeského kraje