Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kanonádu Protivína ve druhé půli řídil běloruský tank Hrynevich

 
pátek, 30. srpna 2019, 23:14

První hattrick v krajském přeboru obstaral Aliaksandr Hrynevich z Běloruska. Zároveň se stal prvním zahraničním hráčem, který byl redakcí Jihočeského fotbalu vyhlášen Mužem kola.

Letní posila Protivína ovládá češtinu jen částečně, takže jsme si museli tentokrát vypomoct jinak. O hvězdě kola jsme hovořili s předsedou FK Protivín Václavem Křišťálem.

Poprvé se 26letý Bělorus, který pracuje s partou krajanů u tamního podnikatele v lese poblíž nedalekých Skal, objevil v Protivíně už na jaře. „Chodil s námi trénovat. Přivedl ho Ihar Barbotkin, který u nás hrál vloni a teď je zpátky ve Skalách, kde hraje celkem šest Bělorusů. Hned 1. července jsme Hryneviche mohli zaregistrovat, ale táhlo se to a vše se vyřídilo až po prvním odehraném kole,“ prozradil protivínský šéf Křišťál, že si zahraniční posila musela na první start počkat o něco déle.

Hrynevich naskočil do protivínské sestavy po přestávce společně s mladičkým Patrikem Hrachovcem a oba náhradníci podle trenérových slov vnesli do hry chuť a pohyb. Kapitulující obranu Sezimova Ústí pokořil hrdina zápasu ve třech případech. „Na hřiště vtrhl jako velká voda. První gól dal po náběhu a přihrávce Míry Vorla, kterou uklidil pod břevno. Před druhou trefou dostal přihrávku od Bečváře deset metrů za půlkou, přesprintoval beky, obešel i gólmana a zvýšil už na 6:1. Při třetí si narazili s Kasíkem před vápnem, brankář Kasíkovu střelu jen vyrazil a odražený míč uklidil do brány,“ popsal Hrynevichovy zásahy v rozmezí od 57. do 84. minuty.

Podle statistiky Světové zdravotnické organizace z roku 2017 je Bělorusko zemí s první nejvyšší konzumací alkoholu na světě. U Hryneviche to ale neplatí. „Alkohol nepije. Do piva si leje malinovku,“ oklepal se Křišťál. Do kabiny zapadl bez problémů. Zaplatí si i za první góly. „Pokladníci Martin Fiala a Mírou Vorlem mu určitě něco naúčtovali,“ smál se.

V Bělorusku je v současnosti nejpoužívanějším jazykem ruština, která má stejně jako běloruština úřední status. „Mluví zatím jen lámanou češtinou, rusky pochopí, o přihrávku si říct umí, fotbalový věci chápe,“ uvedl Křišťál k posile, kterou zdobí rychlost a výbušnost.

Každý den není posvícení, přesvědčil se o tom i  Hrynevich. „Druhý den se mu za béčko už nedařilo. Běžel třikrát sám na bránu, jednou trefil břevno a dvakrát to dal vedle. Prohráli jsme 1:2 a všechny náboje asi vystřílel. Třeba si něco nechal zítra do Tábora,“ věřil před utkáním s béčkem Táborska, že bude mít rychlonohý Bělorus znovu nabito.

Keňan Buko se dostává do formy

Cesty osudu jsou někdy nevyzpytatelné. Platí to i na druhou protivínskou posilu ze zahraničí. Pochází z východoafrické Keni a žil v Londýně, kde se seznámil s budoucí manželkou Helenou. Přesídlili do malebného Protivína, koupili si rodinný domek a chtějí se tu usadit natrvalo. O své rodné zemi besedoval v zimě se školáky na místní základce.

Čtyřiatřicetiletý Abawata Leroy Buko, který se také teprve pořádně učí česky, se pomalu zabydluje v základní jedenáctce. Přišel vloni na podzim a původně se rozkoukával v béčku. Na jaře si připsal pouze čtyři starty za A-tým v krajském přeboru, ale teď se zlepšuje zápas od zápasu.

„Přidal na tvrdosti, kterou předtím nevyhledával a spíš se osobním soubojům vyhýbal. U tří gólů asistoval a v Olešníku dal svůj první gól a k tomu vystřihl nádherné salto. Škoda, že tam nebyl Honza Škrle. To se jen tak nevidí,“ vyprávěl Křišťál o akrobatickém kousku šikovného Afričana. Snad tedy nějaká salta ještě uvidíme.

 
 
Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle