Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Katovice stvrdily druhé místo, pád neodvrátilo Roudné. Divoká přestřelka v závěru na Hluboké

 
neděle, 9. června 2019, 19:08

Přímá bitva o udržení v Dražicích určila prvního sestupujícího. Poražené Roudné nesmazalo poločasovou ztrátu a minimálně na rok si zahraje v I. A třídě. Katovice dvěma góly po hodině hry porazily Č. Krumlov a osmým vítězstvím v řadě si pojistily druhé místo. Třetí Lom zdolal zásluhou hattricku Davida Neužila Jankov, Milevsko pokazilo končící Želči domácí rozlučku s krajským přeborem a na trávníku loňského mistra získalo všechny body. Protivín se rozešel smírně s Osekem, hosté dotahovali v 90. minutě z penalty. V neděli Třeboň porazila Divišovým gólem na konci střetnutí Rudolfov 1:0, Olešník pod taktovkou kanonýra Radima Štose úřadoval v Blatné a šestigólová přestřelka v poslední půlhodině mezi Hlubokou a Čimelicemi skončila smírně. V ohrožení stále zůstává před úplným závěrem soutěže ještě pět mužstev, protože sestup postihne poslední trojici a může i o jednoho navíc.

Dražice udržely naději

Minulý ročník se Dražice zachránily v posledním kole výhrou v Olešníku (3:0) a také letos se o jejich osudu rozhodne v závěrečném epilogu sezony. V klíčovém střetnutí posledního s předposledním se rozhodlo o výsledku již v prvním poločase. Roudné plánovalo po dvou předchozích výhrách zabodovat naplno i do třetice, ale naděje vzaly za své po půl hodině, kdy se nevyvarovalo tradičních chyb v obraně. Nejprve Kromka vystihl malou domů brankáři Š. Hošnovi a Hojdar dorážel do prázdné branky. Pak se po trestném kopu z půlky odrazil míč k J. Štecherovi, prosmýkl se kolem soupeře a prostřelil Hošnu podruhé.

V závěru poločasu měl snížení na hlavě po Hálově trestňáku úplně volný Cahyna, ale zblízka netrefil. Malšané přidali na obrátkách, hrozili ze standardek zahrávaných Hálou a do hry je vrátila kontaktní trefa šikovného Goretkiho, jehož neustrážili v průniku ani tři domácí zadáci.  V 80. minutě hlavičkoval po centru osamocený Píša vedle Cimburkovy branky. Roudenští se snažili o remízu, která by jim ještě uchovala šance na udržení, ale závěrečný tlak a pětiminutové nastavení přečkaly Dražice bez úhony.

Katovice udeřily ze vzduchu

Ve famózní jízdě druhou polovinou jarní části pokračovali svěřenci Romana Malého i proti Č. Krumlov. Slavojáci se ale favorita nezalekli, hráli svůj útočný a kombinační fotbal. Od 23. minuty drželi zásluhou Ďurici slibný náskok. „Měli jsme převahu, avšak střelecké štěstí nás v první půli opustilo. Naopak Krumlov nám dal po brejku gól a ještě k tomu nastřelil spojnici. Kdyby dal druhou branku, měli bychom to hodně složité,“ uvědomoval si katovický předseda Tomáš Hajdušek st.

Druhý poločas měl obdobný scénář. Jen s tím rozdílem, že po hodině přišly dva údery Katovic a obrat skóre byl dokonán. V 61. minutě Chylíkův centr vrátil před branku Uher a Kadula zblízka hlavou nezaváhal. Za tři minuty nacentroval do ohně Kagui a Uher také hlavou prodloužil míč na zadní tyč. „I druhý poločas se odehrával v naší režii. Rychle jsme zápas otočili a zaslouženě jsme získali tři body,“ dodal Hajdušek. Na konci se nechal po druhé žluté kartě „vysypat“ hostující Persán a v příští derniéře s Třeboní (hraje se už v pátek) bude nuceně odpočívat.

Osek bojoval v Protivíně až do konce

V utkání dvou mužstev, která nemají starosti o záchranu, přineslo vcelku dobrý, vyrovnaný fotbal. Osek se hned z první nebezpečné situace v 8. minutě ujal vedení, když si na krásnou průnikovou přihrávku Říského naběhl Hosnédl a střelou od Hanusovy zadní tyče otevřel skóre. Pak několikrát zahrozili Protivínští, ale hostující obrana stačila vždy včas zasáhnout. Na vyrovnání došlo ve 27. minutě po faulu Jiřího Hájka na Bečváře, z penalty nezaváhal Uhlík. Velké šance měli Kasík a J. Vorel, jenže první slabě zakončoval a obránce stačil míč po obhození brankáře vykopnout, druhý běžel sám na Kozlíka, míč si však ukopl.

V čase od 60. do 70. minuty domácí sevřeli Osek do kleští. Jejich příležitosti však dokázala hostující obrana vždy zblokovat. A když už byla překonaná, pěknou střelu Z. Vorla zastavilo břevno. Až v 71. minutě se skóre měnilo. J. Vorel našel v náběhu Říhu, ten udělal kličku brankáři a skóroval. Protivín vedení ukolébalo, taktovku převzal Osek a i bez pěti hráčů základní sestavy převzal iniciativu. V 90. minutě postupoval střídající Mikulenka sám na obránce hostů, míč mu odskočil, obránce Oseka poslal ihned míč na šestnáctku Protivína, obrana propadla a musela v tísni faulovat. „Naše snaha a bojovnost byla odměněna v závěru, po faulu na Cardu proměnil penaltu Říský,“ uvedl trenér Oseka Jaroslav Voříšek (53), který byl zároveň druhý náhradníkem a závěrečných sedm minut strávil na trávníku.

Lomu vystřílel body Neužil

Dva hattricky byly k vidění v předposlední kole. O první se v sobotu na táborské Svépomoci postaral ostrostřelec Lomu David Neužil. V prvním poločase se jen zastřeloval (mj. trefil břevno) a samotná výhra 3:0 se nerodila vůbec lehce. Jankov kvůli velké marodce postrádal osm hráčů, dlouho vzdoroval, měl šance a konečné skóre je pro něj až příliš kruté.

Útočníka typu Neužila v Jankově postrádají, což jasně demonstrovala 52. minuta a obrovská příležitost Kollára, který zakončoval zblízka příliš slabě, aby nadělal Chylíkovi vážnější potíže. Následoval rychlý protiútok, po křídle frnkl Janů, zpětnou přihrávkou do vápna vyzval Neužila, proti jehož pohotové levačce neměl Komárek nárok. V závěru se Jankov tlačil dopředu, po vyrovnání volaly volej střídajícího Predigera, který nikým neatakován střílel nad, a povedená rána Fajtla z vápna, kterou musel Chylík vytěsnit na roh. Za chvilku chtěl hlavičkovat domů Lošek, minul míč a Neužil trestal přesným obloučkem. Dvě minuty před posledním hvizdem dokonal Neužil hattrick po asistenci dvorního nahrávače Janů.

Vzduchotechnikům zařídil body Marvan

Milevsko uhrálo v posledních čtyřech zápasech jen bod, takže k definitivě záchrany ještě muselo získat bod. Želeč překvapila minulým vítězstvím v Čimelicích a v případě tříbodového zisku by se udržela, byť v soutěži končí. Na obou stranách se našlo pár hráčů, kteří působili i v dresu soupeře. Došlo i na souboj bratrů Kosobudů, obránců Ondřeje a kapitána ZVVZ Jiřího.

Ve 28. minutě se dostal do úniku milevský Marvan, obránce Škrábek jej před šestnáctkou ze strany fauloval a sudí mu ukázal rovnou červenou kartu. Následný tečovaný trestný kop Komárka letěl mimo tyče Albrechtovy branky. Vzduchotechnici měli více než hodinu výhodu přesilovky. Zúročili ji hned v nástupu do druhého poločasu. Ve 47. minutě po Komárkově rohovém kopu zamířil přesně hlavou Jan Marvan. Domácí se i v deseti snažili o vyrovnání. Nejblíže k němu měli v 75. minutě střídající Pavličko, který se ocitl sám před brankářem, a chvilku po něm zakončoval těsně vedle Brůžek. V síti neskončil ani Pavličkův trestňák z hranice vápna. I přes závěrečný tlak Želečtí srovnat nedokázali. Sezonu zakončí v Oseku.

Diviš se loučil s Třeboní gólem

Rudolfov přijel do Třeboně bez Pouzara, který plnil funkcionářské povinnosti u nováčka Varta futsal ligy na grémiu klubů (PCO Dynamo zahájí v hale mistrovské Sparty Praha!), a od začátku vsadil na hlubokou defenzivu.  „Z naší strany to bylo o trpělivosti, první půlka dle toho dopadla bez gólů. Po přestávce se to trochu rozjelo, Šindelář střílel těsně vedle a náš Matoušek netrefil odkrytou branku,“ popsal dění na třeboňském trávníku trenér Jiskry Karel Kladenský.

Když už se pomalu schylovalo pro zachraňující se Rudolfov ke kýžené remíze (v posledním kole by mu tak stačil s Protivínem i bod), přišel rozhodující okamžik celého střetnutí. „Když už jsem byl přesvědčený, že si bod odvezeme, tak domácí potrestali naší nedůslednost při standardní situaci. Ale sportovně musím uznat, že si výhru za druhý poločas zasloužili,“ uvedl Jiří Hrbáč, kouč Rudolfova. Odražený míč po Vávrově trestném kopu poslal střídající Roman Diviš přesně pod břevno bezmocného Teringla. „Nakonec rozhodl symbolicky Diviš, kterému jsme poděkovali za sedmileté třeboňské působení. Odchází na Borek. Zvládli jsme další taktickou bitvu, což nás těší před našimi příznivci obzvlášť,“ byl Kladenský spokojený po třetí výhře v řadě, která jim zabezpečila konečnou čtvrtou příčku.

Blatná podlehla Olešníku, zůstává v nejistotě

Olešník i bez několika opor podtrhl suverénní výkony v soutěži výhrou 4:0 v Blatné. Znovu řádil nejlepší střelec soutěže Radim Štos, který zaznamenal druhý hattrick po sobě a tabulce kanonýrů vládne s 27 brankami. Předvedený výkon si chválil i trenér Roman Chlumecký, který byl tomto kole již třetím trenérem, který vyběhl pomoct svým svěřencům přímo na hřiště. V dresu Davida Lafaty (č. 21), jenž to koučoval ze střídačky, odehrál necelých 40 minut. „Vyhráli jsme zaslouženě. Střelecky se opět zaskvěl Radim Štos. Vzadu jsme uhráli nulu, spokojenost,“ sdělil Jihočeskému fotbalu kormidelník letošního mistra. A protože dnes hrálo i olešnické béčko, jež zpečetilo titul okresního přeborníka, na lavičce zbyli jen náhradní gólman Jan Studnička (střídal po půlhodině Rožbouda) a Lukáš Dudek (vypomohl v závěru).

Domácí nováček si marně dělal zálusk na skalp šampiona přeboru. „Olešník potvrdil i na našem hřišti, proč je prvním mužstvem v kraji. V tréninkovém tempu nám v obou poločasech vstřelil dvě branky a zaslouženě si tak odváží tři body. Naše nasazení a i produktivita byla tristní,“ mrzelo domácího asistenta Romana Remeše. Blatná se stále strachuje o setrvání v soutěži. „Chtěli jsme se vyhnout tomu, aby se o našem působení v KP v příštím ročníku rozhodovalo až v posledním zápase sezony, což se nám bohužel nepovedlo,“ litoval Remeš, že ukazatelem úspěchu či neúspěchu vcelku solidní sezony bude 90 minut u Malše.

Hluboká dotahovala v nastavení

Ještě v závěrečném kole se bude horečně bojovat o body. Jedním z týmů, které budou potřebovat bezpodmínečně zvítězit, bude Hluboká. Po dodatečném verdiktu disciplinárky přišla o dalšího hráče, obránce Karel Jonáš dostal za hrubý faul na Lafatu rok natvrdo, což asi nikdo nečekal. Hosté z Čimelic ještě neměli vyhráno a k záchraně jim scházel bod. 

Téměř šedesát minu se pod zámkem čekalo na gólové koření fotbalu. Pak se s nimi roztrhl pytel. Vše načal čimelický Hovorka v 57. minutě, který vnikl do vápna a prostřelil Šillera. Už za šest minut zase vedli domácí 2:1, když z penalty vyrovnal nejlepší hlubocký hráč Rubick a zblízka dorážel Křiváček. Obdobná přestřelka se opakovala v posledních pěti minutách. Během minuty zvrátili stav Rambous přesnou levačkou k tyči a opět pohotově hlavičkující Hovorka.  Hlubokou spasil premiérovou trefou střídající Tejko, který proběhl kolem obránců a křížnou střelou stanovil konečnou remízu 3:3. „Neskutečné chyby nás připravily o lepší výsledek,“ posteskl si hlubocký lodivod Libor Žák, jehož tým cestuje příště do Milevska.

 

Výsledky 29. kola krajského přeboru


Sokol Lom – SK Jankov 3:0 (0:0)

Branky: 53., 84. a 88. Neužil. Rozhodčí: Lovětínský - Toucha, Žemlička. Delegát: Chlaň. ŽK: 1:1 (Vysušil – Bürger). Diváků: 120.

TJ Dražice – Malše Roudné 2:1 (2:0)

Branky: 26. Hojdar, 35. J. Štecher - 59. Goretki. Rozhodčí: Krčín - Novotný, Krauskopf. Delegát: Brož. ŽK: 3:2 (Novotný, J. Štecher, Kromka – Goretki, Píša). Diváků: 100.

SK Otava Katovice – FK Slavoj Č. Krumlov 2:1 (0:1)

Branky: 61. Kadula, 64. Uher - 23. Ďurica. Rozhodčí: Přibyl - Polák, Kotalík. Delegát: Šnajder. ŽK: 2:2 (Chylík, Cibulka – Persán 2). ČK: 0:1 (89. Persán). Diváků: 242.

Sokol Želeč – FC ZVVZ Milevsko 0:1 (0:0)

Branka: 47. Marvan. Rozhodčí: Vican - Havlík, Herzog. Delegát: Vrzal. ŽK: 2:1 (Holub, Kukučka – Barda). ČK: 1:0 (28. Škrábek). Diváků: 70.

FK Protivín – TJ Osek 2:2 (1:1)

Branky: 28. (pen.) Uhlík, 70. Říha - 8. Hosnedl, 90. (pen.) Říský. Rozhodčí: Kroutl - Koranda, Peterka. Delegát: Eibl. ŽK: 2:3 (Uhlík, Zach – Jiří Hájek, Ježek, Kozlík). Diváků: 200.

Jiskra Třeboň - SK Rudolfov 1:0 (0:0)

Branka: 82. Diviš. Rozhodčí: Polák - Novotný, Kotalík. Delegát: Štuk. ŽK: 3:2 (Matoušek, Doležal, Diviš - Šindelář, Pexa). Diváků: 250.

TJ Blatná - FK Olešník 0:4 (0:1)

Branky: 7., 18. a 62. (pen.) Štos, 81. Dráb. Rozhodčí: Toucha - Žemlička, Krčín. Delegát: Pečenka. ŽK: 2:0 (Št. Říha, Šejvar). Diváků: 300.

TJ Hluboká /Vlt. - SK SIKO Čimelice 3:3 (0:0)

Branky: 61. (pen.) Rubick, 63. Křiváček, 90. (+2) Tejko – 57. a 86. Hovorka, 85. Rambous. Rozhodčí: Koranda - Klátil, Herzog. Delegát: Kučera. ŽK: 3:2 (Hájek, Kössl, Rubick – Rambous, Káš). Diváků: 150.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Michaela Mikešová, Petr Vlasák