Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Olešník neslevil ani po zisku titulu, Blatná obrala Lom a Katovice si upevnily druhý flek

 
neděle, 19. května 2019, 17:44

AKTUALIZOVÁNO - Čerstvý mistr Olešník si v sobotním střetnutí proti Želči, což byl zároveň duel posledních šampionů kraje, připsal 22 výhru v sezoně. Druhé Katovice v ofenzivním střetnutí s Dražicemi potvrdily formu z předchozích kol a po další remíze třetího Lomu s Blatnou zvýšily odstup na dva body. V bitvě o záchranu si výrazně polepšily Čimelice s Protivínem, naopak situace posledního Roudného začíná být kritická. O další dvě sestupové příčky svedou tuhý boj Hluboká, Dražice, Rudolfov a Želeč. Pokud z divize sestoupí dva jihočeské kluby, jak tomu momentálně je (Táborsko B a J. Hradec), postihne pád z KP do I. A třídy poslední trojici. V neděli bodovala venku mužstva z konce tabulky. Rudolfov si odvezl bod z Milevska, Hluboká vyhrála derby v Jankově.

Roudné propáslo s Protivínem začátek

Po disciplinárním trestu brankáře Hřebejka (4 zápasy natvrdo) museli Roudenští nasadit mezi tyče sedmnáctiletého Šimona Hošnu, který nebojácným výkonem rozhodně nezklamal a předvedl několik dobrých zákroků. Do poslední třetiny jara vstoupil u Malše daleko lépe zkušenější tým Protivína. Už v 10. minutě vymíchal domácí obránce 20letý David Bečvář a přesnou ranou z vápna otevřel skóre. Hned po pěti minutách už to bylo 2:0 pro hosty, když se po náběhu z pravé strany trefil přesně kapitán Jaromír Vorel.

Hosté vycházeli ze zajištění obrany a jednoduchou kombinací přecházeli do rychlých protiútoků. Domácím chvilku trvalo než se oklepali po dvou rychlých direktech. Z otočky nastřelil kapitán Píša břevno a ještě větší možnost měl na noze D. Vogl, ale sám před brankářem pálil ukvapeně. Roudenským nevyšel ani vstup do druhé půle. Po sedmi minutách se krásnou ranou do šibenice prosadil podruhé Bečvář a bylo rozhodnuto. Stínem jinak poklidného střetnutí bylo nezaviněné zranění protivínského obránce Blažka a odvoz záchrankou do nemocnice.

Odpor Dražic zlomil Kadula

Podle očekávání si doma Katovice poradily s o záchranu bojujícími Dražicemi, předseda domácího mužstva Tomáš Hajdušek měl ale pro hosty jen slova chvály. „Dlouho nás držely v nejistotě. Tomáš Hajdušek dal sice v 6. minutě hlavou branku, ale soupeř kousal. Šance na dvě tři branky rozhodně měl,“ chválil Hajdušek, že soupeř nepřijel do Katovic hrát jen „zanďoura“ a hlavně Kromka vepředu domácí beky zlobil.

Přesto si favorit tři body poměrně pohodlně ve druhém poločase pohlídal. Velký klid vnesl do hry Jindřich Kadula, který ranou z první v 67. minutě zužitkoval Požárkovu nahrávku a zvýšil na 2:0. V závěrečných deseti minutách se ještě trefili Chylík s Koutským a zápas nakonec skončil výsledkem 4:0. „Domácí potvrdili svou kvalitu, vyhráli zaslouženě a v divizi by se asi neztratili. Jinak utkání klidně mohlo skončit 8:4. I my jsme měli vyložené šance a především ta Kromkova za stavu 0:1 mrzela,“ poznamenal dražický činovník František Ursacher.

 

Nováčci si opět rozdali po bodu

Překvapivá remíza se zrodila na Svépomoci v duelu mezi soupeři z opačných pólů tabulky, nováčky Lomem a Blatnou. „Povím vám k tomu tolik, že jsme jednoduše nedávali šance a že Blatná z víceméně ojedinělé šance z rohu nám dala gól do šatny, na který jsme po změně stran už nedokázali odpovědět,“ pronesl po závěrečném hvizdu domácí trenér Císař, kterého mrzí hlavně zahozené šance exblatenského Michala Kůsta, který se trefil jen ve 37. minutě a dostal favorita do vedení. Srovnání přišlo pro zachraňující se hosty ideálně těsně před poločasovým hvizdem – 1:1.

„Pak nám tam ještě jednou zvonilo břevno, přesto je mi jasné, že máme jen bod a tím pádem jsme dva ztratily,“ dodal Císař, který musel nastoupit od první minuty. Blatná opět musela šít sestavu horkou jehlou. „S tak poslepovanou sestavou jsme nehráli za dva roky, co u mužstva působíme, a na marodku nám po tomto zápase přibyl ještě Jícha. Domácí nebyli ale taky kompletní, proto se nám podařilo získat další cenný bod,“ poznamenal blatenský asistent trenéra Roman Remeš. Hosté nastřelili po obrátce tyč a velkou šanci Čadka skvěle zachránil brankář Chylík. „Remíza je z našeho pohledu ale spravedlivá,“ dodal Remeš, jehož tým má k udržení hodně blízko.

Krumlovští si poradili s Osekem

Zdálo by se, že Krumlov bude s domácím vítězstvím 2:0 nad Osekem spokojený, trenér Václav Domin ovšem po zápase opět žehral na bídnou koncovku své ofenzivy. „Ten výsledek mohl být klidně 6:0, ale zase nedáváme góly. Každopádně po dlouhé době jsme doma vyhráli, tak jsme rádi,“ řekl Jihočeskému fotbalu.

Do vedení Slavoj poslal ve 26. minutě Persán, který přehodil gólmana Budoše, a až těsně před koncem Dudák ve skluzu na zadní tyči přidal pojistku – 2:0. Osek byl nebezpečný pouze ze standardních situací a to na exdivizní mančaft nestačilo. „V utkání jsme udělali spoustu individuálních chyb, kterých domácí dokázali využít. Soupeř byl herně lepší a zaslouženě vyhrál,“ uvedl osecký kouč Jaroslav Voříšek, jenž musel po dvaceti minutách střídat stopera Carda, který pak v zadní řadě citelně scházel.

Na Listopadovu trefu Třeboň neodpověděla

Téměř definitivní záchranu si tříbodovým ziskem nad Třeboní zajistily Čimelice. Mladý tým Třeboně udolaly nejtěsnějším možným poměrem. „Bylo to velmi bojovné utkání plné osobních soubojů, fotbalové krásy moc nepobralo,“ hodnotil domácí trenér Rostislav Grossmann. „Domácí na nás vyrukovali s velkým důrazem, který byl občas za hranou. První půli jsme nevyužili tři možnosti po brejcích, což nás po přestávce mrzelo, protože soupeř dal po rohu hlavou rozhodující gól,“ sdělil nám kormidelník Třeboně Karel Kladenský.

Autorem jediného gólu utkání byl domácí kapitán Petr Listopad, který si po rohovém kopu Mezery naběhl k zadní tyči. „Pak přece jen šel náš výkon nahoru, utkání však bylo otevřené až do poslední minuty. My jsme pojistku v podobě druhého gólu nepřidali, a tak se hosté neustále snažili o vyrovnání,“ doplnil Grossmann. Třeboni se na jaře výsledkově daří a s prázdnou nechtěla odjet ani z Čimelic. Velkou překážkou jí byl čimelický brankář Karel Krt. „Do konce jsme se snažili o vyrovnání, ale zastavilo nás břevno a pak i domácí gólman. Kluky musím za nebojácný výkon pochválit,“ konstatoval Kladenský, jehož svěřenci vyšli v odvetách poprvé střelecky naprázdno.

Olešník si užíval na hřišti i v klubovně

Žádná kocovina po mistrovských oslavách na nového šampiona nedolehla. Souboj s posledním mistrem Želčí vzali Olešničtí se vší vážností a nastoupili v kompletní sestavě. „Zápas probíhal v mistrovské atmosféře,“ poznamenal kouč Roman Chlumecký. Šampion nemohl začít lépe. V čase 1:42 se odražený míč po Grobárově rohu dostal ke Štosovi a ten jej z hranice vápna poslal za Blažkova záda. Připsal si jubilejní 20. gól. Po půl hodině si dal smolného „vlastence“ po rohu David Pavličko, Muž minulého kola. Osmělovala se i Želeč a v pohledném střetnutí byly šance na obou stranách.

„Csaplárova past nesklapla a poločasové vedení 2:0 jsme navýšili hned po přestávce,“ uvedl marod Lukáš Dudek, který byl lídrem večerních oslav, probíhající v místní klubovně. Lafata přidal třetí gól, ale i hosté mohli dvakrát snížit. Uspěli až po výstavní střele Holuba, který se nerozpakoval napálit míč ze 30 metrů a Matoušek neměl šanci. „Vyhráli jsme zaslouženě, ale i Želeč se ukázala v dobré světle. Diváci se bavili,“ poznamenali v pozápasové telefonní tiskovce Lukáš Dudek s Michaelem Studničkou, který v samém závěru zahodil penaltu. Oslavu celého týmu si užívali. „Máme tu skvělou partu. A jak nám říká David Lafata, slavíme kompaktně,“ smáli se. Divize není podle hráčů na pořadu dne. „Divize se nebojíme, jak někdo říká, ale nechceme cestovat dálky po republice. Fotbal hrajeme pro radost a krajský přebor je k tomu ideální. Navíc nejsme prvním ani posledním vítězem, který nevzal postup,“ shodli se Dudek se Studničkou.

Pokažené oslavy rezignací na hru

Hluboká potřebovala nutně zvítězit a díky druhému poločasu se jí to povedlo. Byť je třeba říci, že tým Jankova jí to hrozně moc ulehčil. Domácí podali výkon hazardující se jménem klubu. V první půli tam ještě byly záblesky jakéhosi stylu, jakési představy domácího trenérského štábu, ale kromě Hüttnerova přímého kopu, který Šiller vyrazil, se do žádné šance nedostal.

A ve druhé půli přišla pro všechny domácí fandy rána do srdcí. Hráči absolutně rezignovali na hru a v podstatě soupeři všechny body darovali. V 52. minutě Legdanovu hlavičku Hučík vyrazil do svého spoluhráče Hüttnera, od kterého se balón odrazil do brány - 0:1. V 61. minutě dopravil balón do sítě Kadlec, jenže gól pro ofsajd neplatil. Avšak za další dvě minuty po Honnerově ruce proměnil pokutový kop Jiří Rubick a Hluboká vedla o dvě branky. Domácí sice ještě nastřelili břevno, ale jinak ke gólu měli na míle daleko. Šedesáté výročí klubu hráči svým výkonem totálně zazdili... (skj)

Teringla nepřekonali ani z penalty

Ve sbírání remíz je v letošním ročníku nejaktivnější trojice Č. Krumlov, Milevska a Rudolfov. Tu poslední přidali v nedělním utkání, v němž si vzduchotechnici rozdělili před hrstkou diváků po bodu s Rudolfovem po výsledku 0:0. Na kontě jich mají oba celky už 10.

Rudolfov nastoupil v Milevsku stále bez opor Pouzara, Šindeláře a Kuny a od začátku se soustředil na obranu. Vzduchotechnici, kteří jsou z nejhoršího venku, měli trvalý tlak, vytvořili se bezpočet šancí, ale výtečně chytajícího brankáře Tomáše Teringla nepřekonali ani z penalty za faul na Málka, kterou v nastavení první půle zahodil Barda. Skvělý Teringl vyrazil i jeho dorážku. Milevští nepustili Rudolfov prakticky k ničemu. Z poměrně velké územní převahy vytěžili pouze bod.

 

Výsledky 26. kola krajského přeboru


Malše Roudné – FK Protivín 0:3 (0:2)

Branky: 10. a 52. Bečvář, 15. J. Vorel. Rozhodčí: Krauskopf - Mach, Albert. Delegát: Kučera. ŽK: 4:3 (Tibitanzl, Zachař, Kadlec, Píša – Zach, Vojta, König). Diváků: 100.

SK SIKO Čimelice – Jiskra Třeboň 1:0 (0:0)

Branka: 49. Listopad. Rozhodčí: Přibyl - Polák, Novotný. Delegát: Janíček. ŽK: 3:6 (Hovorka, J. Viták, Bednařík – Kubata, Schneider, Koktavý, Vávra, Průcha, Doležal). Diváků: 100.

SK Otava Katovice – TJ Dražice 4:0 (1:0)

Branky: 6. Hajdušek, 67. Kadula, 81. Chylík, 89. Koutský. Rozhodčí: Havlík - Vican, Herzog. Delegát: Vrzal. ŽK: 0:1 (M. Stuchlík). Diváků: 223.

FK Slavoj Č. Krumlov – TJ Osek 2:0 (1:0)

Branky: 26. Persán, 82. Dudák. Rozhodčí: Kaštánek - Toucha, Peterka. Delegát: Chlaň.  ŽK: 1:2 (Ješina – Říský, Maroušek). Diváků: 105.

Sokol Lom – TJ Blatná 1:1 (1:1)

Branky: 37. Kůst - 45. Peleška. Rozhodčí: Klátil - Krčín, Kroutl. Delegát: Eibl. ŽK: 3:2 (Kloc, Jelen, Zeman – Peleška, Sýkora). Diváků: 120.

FK Olešník – Sokol Želeč 3:1 (2:0)

Branky: 2. Štos, 32. vlastní (Pavličko), 52. Lafata - 63. Holub. Rozhodčí: Žemlička - Hoch, Albert. Delegát: Hanzal. Bez karet. Diváků: 155. V 87. min. nedal domácí M. Studnička penaltu.

FC ZVVZ Milevsko – SK Rudolfov 0:0

Rozhodčí: Lovětínský - Reisner, Havlík. Delegát: Štuk. ŽK: 0:1 (Dvořák). Diváků: 50. Ve 45. min. nedal domácí Barda penaltu.

SK Jankov – TJ Hluboká n/Vlt. 0:2 (0:0)

Branky: 52. Vlastní (Hüttner), 63. (pen.) Rubick. Rozhodčí: Kotalík - Novotný, Koranda. Delegát: Němeček. ŽK: 2:5 (Dolejšek, Bürger - Hájek, Legdan, Rubick, Stráský, Kadlec). Diváků: 138.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Petr Tibitanzl, Petr Vlasák, Michaela Mikešová