Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Boj o sestup se dramatizuje, Roudné přehrálo Rudolfov. Třeboň dlouho trápila Olešník

 
neděle, 5. května 2019, 18:41

AKTUALIZOVÁNO - V sobotu byla na programu všechna utkání 24. kola KP. Dlouho byl na pokraji první jarní porážky Olešník, jehož spasil v závěru střídající žolík Štos. První jarní výhru vybojovalo s Rudolfovem poslední Roudné a přiblížilo se dalším ohroženým celkům. Venku překvapily Osek, který loupil v Čimelicích gólem kanonýra Říského v 90. minutě, a Protivín zabodoval naplno v Jankově. V nervózním střetnutí Blatné s Dražicemi se zrodila remíza, domácí obdrželi 9 žlutých dvě červené karty. Body si rozdělily i Č. Krumlovem s Milevskem. Hluboká statečně vzdorovala Lomu. Střelecká pohoda se vrátila Katovickým, odnesla to Želeč.

Zasloužené body pro Roudné

Roudné balancuje na hraně pádu do I. A třídy. Osm zápasů po sobě nevyhrálo a v derby s rivalem z Rudolfova mělo jednu z posledních šancí, jak se dotáhnout na další kandidáty sestupu (při aktuálním postavení Táborska B v divizi by z KP sestupovaly 2 týmy).  Malšané z převahy v první půli nic nevytěžili, Rudolfov udeřil z rychlého protiútoku Kovačičínem, ale vstup do druhého dějství hrubě nezvládl. Nejprve Cahyna dorážkou srovnal a v 54. minutě Píša po rohu strhl vedení na stranu domácích. Rudolfov i bez zraněného Pouzara odpověděl za dvě minuty Maxou a začínalo se odznovu.

Rozhodnutí padlo deset minut před koncem, kdy se podruhé trefil domácí kapitán Píša a zajistil Roudnému zasloužené tři body. „Po celé utkání jsme měli víc ze hry. Za stavu 2:2 jsme vrhli všechny síly do útoku a podařilo se nám strhnout vítězství na naši stranu,“ řekl k derby domácí trenér Marcel Tomášek. Rudolfov se od chvostu tabulky neodtrhl. „Bohužel nám absolutně nevyšel začátek druhé půle. Roudné bylo určitě fotbalovější, ale ty góly jsme dostali kvůli naší nedisciplinovanosti. Dva padly ze standardních situací a jeden po chybě brankáře,“ zhodnotil derby zraněný Radim Pouzar, který zastával roli asistenta trenéra.

Neskutečný obrat Olešníka za dvě minuty!

Velký favorit byl už téměř na lopatkách. Čtyři minuty před koncem svítil na ukazateli skóre stav 0:1 a Olešníku hrozila první jarní ztráta. Jenže trenér Chlumecký měl při střídání šťastnou ruku, když v 78. minutě poslal na trávník Radima Štose a extýnským šutér se dvěma zásahy v rozmezí dvou minut stal domácím hrdinou. Ve střelecké tabulce si 29letý útočník polepšil na 18 gólů.

Olešník nakonec splnil povinnost a vyhrál podvanácté v řadě!  „Kvalitní utkání od obou mančaftů. První půle běhavá se šancemi na obou stranách. V druhé půli šla Třeboň do vedení po brejku zakončeném Průchou. Přešli jsme vzadu na tři a vsadili vše na ofenzívu. Odměnou nám byly dvě branky vstřelené Štosem po pěkných akcích,“ komentoval průběh Roman Chlumecký. Jeho protějšek Karel Kladenský prožíval velké zklamání. „První tutovku měl náš Franěk, pak jsme byli pod velkým tlakem, Lafata trefil tyč, půle skončila bez branek. Druhy poločas už byl vyrovnaný, dostali jsme se Průchou do vedení a vypadalo to dobře. Pět minut před koncem nám dal Štos v krátkém sledu dva góly a nemáme nic. Je to deprimující, ale jedeme na plný plyn dál,“ mrzelo třeboňského kouče, jehož tým se na jaře výrazně zvedl.

Protivín předvedl větší touhu po vítězství

Do zápasu vstupoval jako favorit domácí Jankov, ale roli favorita hrubě nezvládl. Hosté byli od počátku lepší a hned v 5. minutě trefili Z. Vorlem břevno. Největší možnost domácích v prvním poločase měl z vápna střílející Kroneisl, ale Hanušovu branku minul. Protivín i ve druhé půli předváděl výborný výkon a v 51. minutě se Zbyňkem Vorlem dostal do zaslouženého vedení. Tentýž hráč mohl vedení zvýšit v 73. minutě, jenže branku z malého vápna přestřelil. Přesto se hosté dočkali. V 79. minutě vyrazil Komárek Moravcovu střelu a Adam Kasík, bývalý hráč Jankova, se z dorážky nemýlil - 0:2.

Jankovští výsledek zkorigovali v 85. minutě překrásným „angličanem“ Vojtěcha Bürgera z přímého kopu. Na víc ale neměli. „Protivín nás předčil úplně ve všem. Více chtěl, více běhal, byl koncentrovaný, přesnější v kombinaci, vypracoval si zhruba čtyři gólovky, z nichž dvě proměnil. Absolutně zasloužené vítězství! U nás to byla taková hra na náhodu, jestli se něco někomu povede. Bohužel mimo nádherného trestňáku Vojty Bürgera se nepovedlo nic,“ uvedl Petr Maxa, činovník SK Jankov.

Osek v 90. minutě šokoval Čimelice!

Čimeličtí začali aktivněji, ale kromě několika rohových kopů si žádnou velkou šanci nevytvořili. Až ve 30. minutě střelu Převrátila brankář Kozlík vyrazil míč před sebe, ale z dorážky mířil Hovorka nad branku. Osek se pro změnu hrozil brejky. Druhý poločas opět začali lépe domácí a v 50. minutě po centru Převrátila z pravé strany se k míči dostal Řezáč a otevřel skóre. Šance pak měli Káš s Hovorkou, ale mířili nepřesně. V 58. minutě zahrozil Osek trestným kopem Hocha, Krt skvěle vyškrábl na roh. V 72. minutě už byl bezmocný proti střele Brabce.

Osek vyrovnání nastartovalo, začal být aktivnější. V samotném závěru pak přišla pohroma pro domácí. V 90. minutě zahrávali Osečtí přímý kop Hochem a na centr si nejvýše naskočil hlavičkující kanonýr Říský a svým osmnáctým gólem zařídil Oseku vítězství. Vzápětí se pískal konec… „Hosté nás potrestali za náš laxní přístup v úplném závěru ze standardní situace, kterou jsme nezodpovědně bránili. Takový je fotbal, zápas byl asi remízový, ale za chyby se platí, my jsme jich v tomto utkání udělali strašně moc,“ poznamenal čimelický kouč Rostislav Grossmann.

Uher se rozstřílel, Želeč neměla šanci

Z posledních tří domácích zápasů nasbíraly Katovice pouze bod. Nelichotivou bilanci chtěly ukončit proti Želči a po výsledku 5:2 se jim to povedlo dokonale. „Želeč hrála dobře, ale nám se zápas podařil. Uher se brzy trefil, potom přidal branku Požárek a když se prosadil Chylík z přímáku, bylo prakticky rozhodnuto. Želeč před koncem první půle snížila,“ popsal průběh prvního poločasu předseda Katovic Tomáš Hajdušek st.

Hráči domácí Otavy byli při chuti a ani po obrátce nepolevili. „Povedl se nám nástup do druhého poločasu a po brankách Miklase a Uhera jsme se konečně dočkali první domácí výhry. Jsme potěšení z návratu Jindry Kaduly na naše hřiště po asi patnácti letech,“ měl Hajdušek radost, že se nejznámější odchovanec klubu zapojil v posledních minutách do hry. Poslední slovo měl hostující kapitán Brůžek, který snížil na 2:5. Želeč prohrála potřetí za sebou a obdržela v těchto zápasech 13 gólů. Katovičtí mají opačné starosti a už se nemohou dočkat šlágru s lídrem soutěže. „Na středeční zápas s Olešníkem se moc těšíme a doufáme, že přijde hodně diváků,“ dodal Hajdušek, že očekávají rekordní návštěvu.

Blatná přišla o dva body a dva hráče

Blatná mohla po dvou výhrách se Želčí a na Hluboké udělat proti Dražicím další důležitý krok k záchraně v krajském přeboru. Po dvaceti minutách šly lacino do vedení Dražice. Po Veselého rohu obránce nehlídal přední tyč a gólman Chlanda si srazil míč do vlastní branky. Domácí dotáhli vzápětí po rohu a následné trmě vrmě dorážel za Bakova záda důrazný Nový. Brejky Blatné dělaly dražické obraně starosti. V nastavení chyboval na druhé straně brankář Baka, stál až moc venku a Čadek mu pohotově poslal míč do sítě. Když v 57. minutě zvýšil Jakub Nový po přesném Křivancově centru a pohotové rybičce, vypadalo to, že nováček nezadržitelně směřuje za dalším vítězstvím. Jenže hned po rozehrání se skluzující Nový bez cizího zavinění zranil a musel střídat.

Dražice se vrátily do hry pohotový zakončením Bareše a další komplikace nastaly domácím čtvrt hodiny do konce, kdy Sedláček fauloval unikajícího J. Štechera a musel předčasně do sprch. Na to reagoval i kapitán Mišiak a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Zřejmě tak na delší dobu zbytečně oslabil svůj tým. A na vrchol všeho Dražice Vlašinem z následného trestného kopu vyrovnaly na 3:3.  „Musíme pochválit naše hráče, že utkání dohráli bez dalšího vyloučení, protože už jich na hřišti nebylo moc, kteří by se nedali bezdůvodně vyloučit. Jistě se do konce utkání všichni nezúčastnění, co sledují průběžné výsledky, museli strachovat o to, že zase vyhrajeme. Děláme některým svými výkony a i výsledky asi dost velké vrásky na čele. Bereme slova soupeře a věříme tomu, že s takto tendenčně řízeným utkáním neměli nic společného,“ cítil křivdu blatenský asistent Roman Remeš.

Hluboká vzdorovala Lomu

Hluboká angažovala ve čtvrtek nového trenéra Libora Žáka, aby zastavila krizi a v závěru soutěže se odpoutala ze sestupové příčky. Nový impuls zafungoval, tým z podzámčí dlouho držel na táborské Svépomoci nadějný výsledek s druhým celkem tabulky a i po herní stránce se dokázal domácím vyrovnat. Lom si za stálé deště vytvořil klíčový náskok už v 15. minutě, kdy útočník David Neužil nádhernou trefou přímo z voleje překonal Šillera a vysloužil si potlesk diváků.

Hluboká se ale nezdávala a vytvořila si několik příležitostí k vyrovnání nepříznivého stavu. Tu největší měl v závěru na noze Kössl, ale místo zakončení si zkoušel vymodlit penaltu a byla z toho jen žlutá karta. Trest za neproměněné příležitosti přišel v nastavení, kdy proměnil penaltu za ruku střídající Tejka Jan Šimák a skóroval i ve čtvrtém po sobě jdoucím střetnutí. Lom prodloužil neporazitelnost na osm zápasů, brankář Laco Chylík udržel posedmé čisté konto. „Škoda neproměněných šancí. Utkání by spíše slušela remíza, ale předvedená hra byla dobrá, mužstvo má kvalitu a je na čem stavět,“ řekl Jihočeskému fotbalu na hlubocké střídačce debutující kouč Libor Žák.

Slavojáci podesáté nerozhodně

Pod krumlovským zámkem na sebe narazila mužstva, která nejčastěji uhrála nerozhodné výsledky. A podle očekávání se remízou také rozešla. Stejně jako na podzim skončil souboj Č. Krumlova s Milevskem totožným výsledkem 1:1. Domácí trenér Václav Domin mohl doma opět využít uzdraveného navrátilce Michala Klivandu a poprvé od vyloučení na Hluboké mohl postavit útočníka Tomáše Taubera.

Nebezpečnější byli Krumlovští, kteří si postupem času vytvořili mírnější převahu. První větší šanci měl Tauber, jehož střela za vápnem skončila těsně mimo. Po čtvrt hodině zkoušel Dvořákovu pozornost znovu Tauber. Ve 27. minutě mohl zblízka dorážet Ďurica, ale netrefil míč přesně a míč odvrátil z prázdné branky Sedlák. To Milevsko bylo maximálně produktivní. Z první větší příležitosti se po Sedlákově centru ujala Málkova nepříliš prudká hlavička, která proklouzla pod brankářem za čáru. Hosté pozorně bránili i po přestávce, marné dobývání milevské branky ukončil v 71. minutě Tauber, jenž zblízka uklidil ideální Strapkovu přihrávku. Spokojenější s bodem byli tentokrát hosté z Milevska.

Výsledky 24. kola krajského přeboru


Malše Roudné – SK Rudolfov 3:2 (0:1)

Branky: 54. a 80. Píša, 46. Cahyna – 25. Kovačičín, 56. Maxa. Rozhodčí: Macko – Havlík, Lovětínský. ŽK: 0:1 (Vo Son). Diváků: 200.

FK Olešník – Jiskra Třeboň 2:1 (0:0)

Branky: 86. a 87. Štos - 67. Průcha. Rozhodčí: Kroutl - Albert, Herzog. Delegát: Kučera. ŽK: 2:5 (Lafata, Dráb – Schneider, Kubata, Koktavý, Franěk, Růžička). Diváků: 150.

SK Otava Katovice – Sokol Želeč 5:2 (3:1)

Branky: 7. a 60. Uher, 24. Požárek, 31. Chylík, 56. Miklas - 41. Sokolt, 79. Brůžek. Rozhodčí: Toucha - Žemlička, Krauskopf. Delegát: Brož. ŽK: 1:1 (Požárek – Sokolt). Diváků: 174.

SK Jankov – FK Protivín 1:2 (0:0)

Branky: 85. Bürger - 51. Zb. Vorel, 79. Kasík. Rozhodčí: Havlík - Lovětínský, Kroutl. Delegát: Bicek. ŽK: 2:0 (Sedlic, Bürger). Diváků: 188.

TJ Blatná – TJ Dražice 3:3 (2:1)

Branky: 26. a 57. Nový, 45. Čadek - 23. vlastní (Chlanda), 65. Bareš, 77. Vlašin. Rozhodčí: Reisner - Kaštánek, Hoch. Delegát: Chlaň. ŽK: 9:1 (Mišiak 2, Prokopec, Št. Říha, Sedláček, Křivanec, Čadek, Sýkora, Machovský – J. Štecher). ČK: 2:0 (76. Sedláček a Mišiak). Diváků: 200.

Sokol Lom – TJ Hluboká /Vlt. 2:0 (1:0)

Branky: 15. Neužil, 90. Šimák (pen.). Rozhodčí: Koranda - Herzog, Albert. Delegát: Vrzal. ŽK: 4:5 (Jelen, Šimák, Kůst, Neužil – Rubick, Kadlec, Stráský, Kössl, Tejko). Diváků: 100. Hráno na Svépomoci v Táboře.

FK Slavoj Č. Krumlov – FC ZVVZ Milevsko 1:1 (0:1)

Branky: 71. Tauber - 32. Málek. Rozhodčí: Kotalík - Krčín, Mach. Delegát: Šnajder. ŽK: 4:2 (Persán, Svoboda, Klivanda, Kabele – Maršík, Petr). Diváků: 110.

SK SIKO Čimelice – TJ Osek 1:2 (0:0)

Branky: 50. Řezáč - 72. Brabec, 90. Říský. Rozhodčí: Novotný - Polák, Vican. Delegát: Hanzal. ŽK: 0:1 (Hoch). Diváků: 60.

Napsal(a) Redakce | Foto Petr Tibitanzl, Jan Škrle, Petr Vlasák, Michaela Mikešová