Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Olešník vede už o 17 bodů, na druhou příčku poskočil Lom. V Dražicích zářil Kromka

 
neděle, 21. dubna 2019, 19:36

AKTUALIZOVÁNO - Na porážku s Lomem zareagovali Třeboňští nejlépe, jak to šlo. Ve 22. kole krajského přeboru venku porazili Katovice 2:1 a posunuli se na čtvrté místo tabulky před Osek, který utržil krutý debakl na půdě vedoucího Olešníka. Nováček Lom zdolal Protivín 2:1 a dostal se na druhé místo. Z prvního jarního vítězství se radovaly o záchranu usilující Blatná a Dražice, které zásluhou hattricku Jana Kromky ve druhé půli vyřídily Hlubokou. Na premiérovou výhru v odvetné části stále čekají exdivizní celky Č. Krumlova a Roudného. Bez gólů se v nedělní dohrávce rozešly Jankov s Rudolfovem.

Krumlov remízu s Čimelicemi rozhodně nebere, kvůli bídné koncovce ztratil dva body. „My prostě máme s finální fází hrozný problém, nemůžeme dát branky. Až to protrhneme, bude to dobré,“ řekl redakci trenér Českého Krumlova Václav Domin. Čimelice přijely na půdu Slavoje s taktikou dobře bránit a spoléhat na brejkové situace. Domácí lodivod si po zápase stěžoval na malou šíři kádru. „My o poločase prostřídáme hráče, ale neoživíme to, spíš to zhoršíme. Potěšil mě hlavně Michal Klivanda, který se vrátil po dlouho léčeném zranění a odehrál dobrý zápas," potěšil Domina Klivandův návrat.

Ve 30. minutě byl za faul vyloučen čimelický Michal Viták a do té doby měli domácí početní převahu. V samotném závěru poločasu fauloval čimelický hráč ve vápně jednoho z útočníků a nařízený pokutový kop domácí Kabele proměnil. Hosté se i v desíti snažili o vyrovnání. Hovorkův pokus skončil jen na tyči, ale v 78. minutě se na půlce hřiště dostal k míči Listopad a prošel až do šestnáctky, kde byl faulován, a penaltu proměnil Hovorka. Závěr utkání byl v režii domácích, ale tlak Čimeličtí ustáli. „Hráči i v oslabení ukázali morální sílu a nechali na hřišti všechno, patří jim za obětavý výkon velké uznání,“ poznamenal kouč Čimelic Rostislav Grossmann.

Důležitý zápas dvou mužstev namočených v sestupovém pásmu zvládly jasně lépe Dražice. Hlubokou několikrát podržel brankář Šiller, výsledek 3:0 je tak pro hostující tým trenéra Cipra ještě milosrdný. „Hned v první čtvrthodině měl Bareš dvakrát ideálně namazáno, ale gól nedal. V prvním poločase nám nebylo přáno, Hojdar ani Kromka svoje šance neproměnili a my jsme si trhali vlasy,“ řekl k první půli vedoucí Dražic Vlastimil Stuchlík, který si hodně oddychl, když obránce Hluboké Kössl neproměnil v samém závěru poločasu asi největší šanci Hluboké.

Z počínání kanonýra Jana Kromky po obrátce už ale museli mít domácí fandové velkou radost. Dražický kanonýr načal druhou stovku branek hodně rázně a v rozmezí 51. a 83. minuty zaznamenal hattrick. „Rozhodla větší vůle po vítězství. Hluboká měla ještě v závěru šanci korigovat, ale výsledek zůstal takový, jaký je,“ dodal Stuchlík. Dražice zvítězily po devíti porážkách v řadě a ve hře o záchranu si polepšily. Hluboká se po nedělní dohrávce propadla na předposlední místo a zadělala si na dramatický závěr jara.

Zmar Katovic dokonala zahozená penalta

Katovice nenavázaly na výkon z Rudolfova a Třeboni doma přenechaly tři body. Do vedení je mohl poslat z kraje zápasu Uher, ale sám před Skálou poslal míč vedle branky. I další šance domácí zahodili a přišel trest. Hosté z ničeho nic dali gól svátečním střelcem Doležalem. „Domácí potvrzovali, že jsou zřejmě nejlepším týmem v osobních soubojích. Snažili jsme se tomu čelit pozornou organizovanou hrou,“ uvedl třeboňský trenér Karel Kladenský.

Druhý poločas měli Katovičtí výraznou převahu, ale zakončení se jim stále nedařilo. Potom Repa z nadějné pozice nepřihrál, při následném protiútoku Hajdušek v pozici posledního uklouzl a Průcha z brejku zvýšil na 0:2. Naděje svitla Katovickým po brance Horejše. Ale zmar dokončil Hajdušek, který penaltu za ruku poslal jen do břevna. „Bohužel se opakoval scénář našich domácích zápasů. Jsme lepší, máme tlak, ale šance nedáme a soupeř naopak dá gól z ničeho nic,“ posteskl si šéf Katovic Tomáš Hajdušek st. „V závěru nás Katovice zmáčkly jako citron, snížily a pak nedaly penaltu. Celý zápas nás držel nad vodou brankář Jakub Skála, ostatní mu svým nasazením zdatně sekundovali,“ vyzdvihl hrdinu zápasu Kladenský.

Suverénní Olešník hostil čtvrtý Osek, ale utkání spíše připomínalo hru kočky s myší. „Zápas jsme měli od začátku pod kontrolou a bylo otázkou času, kdy dáme gól. S respektem k soupeři, po půli bylo po zápase. Vzadu s nulou a sedm branek, spokojenost,“ sdělil Jihočeskému fotbalu kormidelník lídra Roman Chlumecký.

Osecká obrana odolávala olešnickým nájezdů více než dvacet minut. Pak si vzal slovo nejpovolanější ze všech, historicky nejlepší kanonýr české ligy David Lafata. Po Grobárově trestném kopu dorážel míč z bezprostřední blízkosti. Za devět minut se prosadil kapitán Martin Šíma po rychlém kontru a ideální přihrávce Dudka na malé vápno a poločasový stav určil sám Lukáš Dudek, který zadělává na historický rekord soutěže. Skóroval již v osmém střetnutí po sobě! Olešničtí po přestávce nepolevili a soupeři přidali na cestu domů další čtyři branky. Dvougólový Lafata se s 18 zásahy osamostatnil na čele střelecké tabulky.

Z jasného zápasu v Blatné bylo drama

V pásmu ohrožených týmů Blatná zdolala Želeč 4:2 a po pěti duelech si konečně připsala výhru. „Vydařil se nám vstup do zápasu a po deseti minutách jsme vedli o dvě branky, což se nám letos ještě nepodařilo. Do poločasu jsme přidali ještě jednu branku a další tři tutovky skončily vedle brány,“ popsal průběh prvního dějství asistent trenéra Blatné Roman Remeš. Skóre otevřel už po šesti minutách obránce Kryštof Šejvar svým šestým gólem a je nejlépe střílejícím zadákem celého přeboru. Do přestávky zaznamenal dvě branky kapitán nováčka Michal Mišiak.

Želeč (už bez gólmana Blažka) ale za jasného stavu 0:3 nic nezabalila, domácí začala postupně přehrávat a utkání ještě zdramatizovala. Po Chlandově chybě snížil v 70. minutě kapitán Michal Brůžek. Za šest minut snížil na rozdíl jediného gólu Jan Švec. „Z klidného zápasu bylo pro nás rázem drama. V poslední čtvrthodině už hosté hráli vabank a neměli daleko k vyrovnání skóre. Jistotu zisku tří bodů jsme měli až po brejku do otevřené obrany Želče v poslední minutě zápasu,“ oddechl si Remeš po důležitém vítězství a pečetícím gólu obránce Sedláčka.

Konkurent Katovic v boji o druhé místo udolal na táborské Svépomoci statečně vzdorující Protivín a posunul se v tabulce za vedoucí Olešník. Na jaře nepokořený Lom nakročil za třetí výhrou po sobě ve 26. minutě brankou Lukáše Janů, který po „české uličce“ od Neužila jen nastřelil brankáře Hanuse, ale napodruhé už odražený míč poslal do sítě. Velkou příležitost měl zanedlouho exblatenský Kůst, ale zblízka nedal. Domácí byli i nadále iniciativnější, ale na protivínskou obranu vyzráli až osm minut po přestávce. Rychlou akci po ose Neužil – Janů zakončoval zblízka Jan Šimák.

Vypadalo to, že favorit směřuje k poklidnému zisku bodů.  Jenže už za dvě minuty nastala komplikace, když kapitán Jelen sestřelil v pokutovém území J. Vorla a Protivín získal výhodu penalty. Tu bezpečně proměnil zkušený Jan Moravec a vrátil hosty do hry. V 77. minutě si domácí oddechli, když vyrovnání z dorážky po trestném kopu neplatilo pro ofsajd. „Když jsme přidali druhý gól po krásné akci, zdálo se být rozhodnuto, ale opak byl pravdou. Za dvě minuty Protivín z penalty snížil a my se začali bát o výsledek. Hosté ucítili šanci, více se pustili do útočení a vytvořili si několik šancí. Nicméně stav už se nezměnil,“ řekl nám trenér Lomu Marek Císař. Protivín zakončí prodloužený víkend velikonoční dohrávkou s Č. Krumlovem.

Derby Jankova s Rudolfovem chyběla jiskra

Program 22. kola uzavřelo nedělní derby Jankova s Rudolfovem. Na oba celky jakoby dolehlo teplé počasí a sváteční velikonoční čas. Hrálo se velice podprůměrné utkání s minimem šancí na obou stranách. Během prvního poločasu se nepodařilo ani jednomu z hráčů trefit prostor branky, takže gólmani museli být ostražití jen při standardních situacích. Více jich měl Jankov, tu nejnebezpečnější Bürger těsně před poločasem, ale hlavičkoval vedle.

Ani druhý poločas gól nepřinesl. Nejblíže k němu měl hostující Šindelář po šílené malé domů od Šebelky, ale Komárek bývalého hráče Jankova vychytal. Na domácí straně měl největší možnost rozvlnit síť Šebelka, ale v 72. minutě branku v dobré pozici netrefil. V závěru neuspěl ani střílející Klíma ani nikdo z hostujících hráčů po rohovém kopu v 90. minutě.

Výsledky 22. kola krajského přeboru


Malše Roudné – FC ZVVZ Milevsko 2:3 (1:2)

Branky: 11. O. Otepka, 56. Píša - 20. a 74. Petr Dvořák, 44. Novotný. Rozhodčí: Kroutl - Koranda, Krauskopf. Delegát: Pečenka. ŽK: 3:0 (Cahyna, O. Otepka, J. Vogl). ČK: 2:0 (o přestávce O. Otepka, po utkání J. Vogl). Diváků: 120. Více zde.

TJ Blatná – Sokol Želeč 4:2 (3:0)

Branky: 10. a 39. Mišiak, 6. Šejvar, 90. Sedláček - 70. Brůžek, 76. Švec. Rozhodčí: Peterka - Macko, Krauskopf. Delegát: Brož. ŽK: 3:1 (Mišiak, Prokopec, Křivanec – Pavličko). Diváků: 200.

SK Otava Katovice – TJ Jiskra Třeboň 1:2 (0:1)

Branky: 80. Horejš - 30. Doležal, 70. Průcha. Rozhodčí: Kotalík - Novotný, Přibyl. Delegát: M. Urban. ŽK: 1:4 (Chylík – Kubata, Průcha, Lonsmín, Skála). Diváků: 289. V 83. min. nedal domácí Hajdušek penaltu.

FK Slavoj Č. Krumlov – SK SIKO Čimelice 1:1 (1:0)

Branky: 45. Kabele (pen.) - 78. Hovorka (pen.). Rozhodčí: Reisner - Vican, Lovětínský. Delegát: Vrzal. ŽK: 3:1 (Svoboda, Klivanda, Paráček – Řezáč). Diváků: 135.

Sokol Lom – FK Protivín 2:1 (1:0)

Branky: 26. Janů, 53. Šimák - 55. Moravec (pen.). Rozhodčí: Havlík - Herzog, Panský. Delegát: Štuk.  ŽK: 1:3 (Balogh – Moravec, R. Vojta, Mikulenka). Diváků: 140.

FK Olešník – TJ Osek 7:0 (3:0)

Branky: 22. a 75. Lafata, 39. a 89. Dudek, 61. a 71. Grobár, 28. Šíma. Rozhodčí: Krčín - Kroutl, Koranda. Delegát: Šnajder. Bez karet. Diváků: 150.

TJ Dražice – TJ Hluboká nad Vltavou 3:0 (0:0)

Branky: 51., 73. a 83. Kromka. Rozhodčí: Toucha - Polák, Kaštánek. Delegát: Řezáč. ŽK: 2:1 (Kouřil, D. Štecher – Kössl). Diváků: 120.

SK Jankov – SK Rudolfov 0:0

Rozhodčí: Novotný - Albert, Kotalík. Delegát: Hanzal. ŽK: 2:2 (Bürger, Fajtl – Kuna, Maxa). Diváků: 288.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Daniel Pekař, Michaela Mikešová