Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Z tribuny rovnou na hřiště! Sudí Marek Peterka zaskočil ve druhé lize za zraněného kolegu

 
středa, 7. listopadu 2018, 13:49

Kuriózní situace nastala v nedělním šlágru druhé ligy mezi českobudějovickým Dynamem a Vysočinou Jihlava (2:0). Hlavní arbitr Emanuel Marek si poranil sval a v 50. minutě oznámil oběma týmům, že už nemůže dál pokračovat. Nečekanou druholigovou premiéru si odbyl zkušený rozhodčí krajského přeboru Marek Peterka (41 let) z Č. Budějovic. Není od zajímavosti, že rozhodčí „z publika“ seděl v čestné lóži přímo vedle autora následného rozhovoru. Oba se totiž dlouhé roky znají.

Člověk si říká, že ho po čtyřicítce už nic nepřekvapí. V tomhle případě to asi neplatilo, že?
Překvapení to bylo veliké, s něčím takovým se už asi nesetkám.

Zažil jsi někdy podobnou situaci?
S touto situací jsem se opravdu osobně ještě nesetkal. Ale to, že se kolegové prohodili a asistent šel pískat místo původně delegovaného rozhodčího se v posledních letech v KP kolegům kvůli zdravotnímu stavu stalo.

Když ti Martin Vozábal v poločase zvěstoval zprávu, abys byl připravený, že hlavní rozhodčí Marek je zraněný, spíše jsi to bral jako žert.
Kdo Martina zná, tak ví, že s takovými vtípky občas přijde, ale netušil jsem, že je Emanuel Marek zraněný a že ke kuriózní situaci může dojít. Vždyť jsi byl osobně našemu rozhovoru přítomen. V pravidlech je přesně popsaný postup, co dělat, když k této situaci dojde a podle pravidel se postupovalo. A nakonec jsem se ocitl na hřišti. Ke zranění podle Emanuela Marka došlo okolo 36. minuty. Poločas dopískal, na začátku druhé půle to zkusil, ale v 50. minutě mu ve svalu prý znovu píchlo a pokračovat již nemohl. O zdravotním stavu rozhodčího Martin věděl, protože byl rozhodčí o poločase ošetřován domácím lékařským a masérským týmem. Tímto mu přeji brzké uzdravení a všem třem hodně štěstí v další kariéře.

Kdo ti půjčil výstroj?
Stulpny a trenky byly Emanuela Marka, dres Jaroslava Kubra a velikost kopaček trefil a půjčil kustod Dynama Radek Procházka.

Před tak velkou návštěvou jsi ještě nepískal. Klepala se kolena?
Před tolika lidmi jsem nikdy nepískal ani nemával, ale kolena se mi neklepala, na to ani nebyl čas. Ale je pravda, že soustředění bylo veliké, protože s přibývajícím časem si člověk uvědomoval zodpovědnost, aby v doposud výborně řízeném utkání nic nepokazil.

Překvapilo tě, že u tak důležitého zápasu o postup není delegován čtvrtý rozhodčí?
Já šel na utkání jako divák, že tam není čtvrtý rozhodčí, jsem nevěděl. O delegacích rozhoduje komise rozhodčích a je plně v její kompetenci obsazení na jednotlivá utkání.

Naštěstí k žádné problematické situaci v tvém prostoru nedošlo.
To potěší každého rozhodčího, když se mu složité situace vyhnou anebo je dobře vyřeší, ale nic složitého k řešení jsem opravdu neměl.

Co na tvůj výkon říkal delegát? Jak jste zápas zhodnotili s rozhodčími?
Jelikož jsem opravdu nemusel nic složitého řešit, tak toho k hodnocení na mou osobu moc nebylo. Nastalou situaci delegát Michal Beneš s Petrem Blažejem, který se posunul na pozici hlavního rozhodčího, detailně rozebrali, protože pro něho to jistě nebylo lehké, ale utkání dovedl do konce velmi zkušeně a zcela profesionálně. Potěšilo mě, že přibližně stejná hodnocení s námi mají delegáti svazu i v rámci KP.

Mimořádný zážitek byl ještě umocněn tím, že zápas sledoval jak tvůj syn, tak i otec, kterého jsi vzal po delší době na fotbal. Načasování tedy nemělo chybu.
Se synem, pokud nepískám nebo s přípravkou nehrajeme utkání, jsme pravidelnými návštěvníky, ale je pravda, že otec je spíše nepravidelným návštěvníkem. Věřím, že kdyby se povedlo postoupit do 1. ligy, tak by chodil častěji. Zážitek to byl asi pro syna, když mě viděl najednou během deseti minut na hřišti.

Pískáš už delší dobu. V krajském přeboru patříš mezi ty nejzkušenější. Byl právě tohle největší moment rozhodcovské kariéry?
KP pískám již skoro dvacet let, ale liga je liga. Zážitek perfektní, určitě nejdůležitější zápas, byť pouze 40 minut.

Otázka na závěr. Budeš teď chodit na Dynamo pravidelně? Kdyby náhodou…
Na Dynamo budu chodit dále a doufám v postup do 1. ligy, ale tam už jsou 4 rozhodčí nasazovaný automaticky...

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle