Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Nováčci překvapili. Lom vyloupil Roudné, Blatná odvezla bod z Čimelic

 
sobota, 11. srpna 2018, 19:30

Na šesti stadionech zahájil v sobotu odpoledne nový ročník krajského přeboru. Roli favorita splnil pouze Lafatův Olešník zásluhou střelecky disponovaného navrátilce Radima Štose, který vstřelil oba góly domácích proti Katovicím. Jakub Říský svou druhou brankou v přesilovce v 83. minutě s Hlubokou strhl vítězství na stranu Oseka. Bez gólů skončila dvě utkání. Úřadující mistr Želeč jen remizoval na Rudolfově a Čimelice nenašly zbraň na obranu Blatné. Překvapením je porážka exdivizního Roudného s nováčkem Lomem, který se rychle oklepal z gólu z 1. minuty a postupně otočil skóre na 3:2.

SOBOTNÍ VÝSLEDKY 1. KOLA KP


Malše Roudné – TJ Sokol Lom 2:3 (2:2)

Góly: 1. O. Ondřej, 23. Hála (pen.) – 16. a 49. Bosnyak, 31. Šimák. Rozhodčí: Reisner - Vican, Havlík. Delegát: Šnajder. ŽK: 6:2 (Hřebejk, O. Otepka, Cahyna, Hála, Píša, Hrouda – Jelen, Vysušil). Diváků: 150.

Roudné: Hřebejk – Kodras, Cahyna, Hrouda, Bartoš – Kadlec, Píša, O. Otepka, Hála, Neckář (59. Goretki) – Vlk (69. Votava). Trenér Marcel Tomášek.

Lom: Chylík – Kořenský, Vesecký, Vysušil, Jelen – Janů, Šimák (75. Kloc), Balogh (84. Kolací), Mařík (69. Trantýr) – Neužil, Bosnyak (87. Voneš). Trenér Libor Zeman.

Nejlepší hráči: Hřebejk – Bosnyak.

Běžela sotva 30. vteřina a domácí už vedli. Hosté přišli po rozehrávce o míč a Ondřej Otepka ho dovezl až do branky. Co do rychlosti, kandidát do knihy rekordů, což přesně ukáže záznam zápasu. Nově tvořený tým domácích ale gól spíš zmrazil. Navíc jejich defenzíva od počátku chybovala a zkušení hosté hned sahali po vyrovnání. Nebýt skvělého brankáře Hřebejka, nejlepšího hráče Malše, dočkali se ho dříve než v 16. min. po rohu a zakončení letní posily Jaroslava Bosnyaka.

Šest minut na to ale lomský Vysušil ve vápně fauloval a Jan Hála z penalty jistě vrátil svému týmu vedení. Ve 32. min. srovnal hlavou Jan Šimák po krásné kombinaci po křídle a centru do vápna, kde byl tento někdejší bundesligový hráč zcela zapomenutý. To domácí, po kolikáté už, nezachytili brejk sokolů, a ti ho potrestali.

Podobně padl i rozhodující gól po změně stran ve 49. minutě – rychlá akce středem, chyba stopera a Bosnyak zkušeně zakončuje. I když v tomto případě domácí reklamovali ofsajd... Velezkušení hosté si pak už výhru pohlídali. Malšanům nelze upřít snahu, ale mezi hráči, co kopali divizi, se nenašel žádný, který by tým vedl. A po zbylé omladině, včetně několika dorostenců, to chtít nelze.


FK Olešník – SK Otava Katovice 2:1 (1:0)

Góly: 10. a 66. Štos – 60. Uher. Rozhodčí: Peterka - Macko, Albert. Delegát: Pečenka. ŽK: 4:0 (Matoušek, Nygmet, Grobár, Nýdl). Diváků: 350.

Olešník: Matoušek – Brom, Nygmet, Kalášek, Nýdl – Dráb, Grobár (90. Heller), Lafata, Šíma (87. Fořter) – Štos (89. Tressl), Kouba (75. Vařák). Trenér: Ladislav Táborský.

Katovice: Švehla – Janoch, Horejš, Hajdušek, Hromíř – Schánělec (80. Koutský), Kagui (80. Michálek), Cibulka, Repa – Požárek, Uher. Trenér Roman Malý.

Nejlepší hráči: celý tým – Janoch.

Trenér Olešníka Ladislav Táborský postavil Davida Lafatu na střed zálohy a do útoku nasadil letní posilu Tomáše Koubu a navrátilce Radima Štose. Ten byl nakonec i rozhodujícím faktorem toho, že domácí si na úvod pohlídali tři body, protože vstřelil oba góly vítězů.

„Kluci dnes zahráli dobře. Přišlo nám šest nových hráčů, takže si to bude ještě sedat. Až se nám navíc vrátí Martin Šahajda a Dudek, budeme ještě silnější a Lafimu se na hřišti uleví, je teď na něj velký tlak,“ pochvaloval si Táborský výkon proti Katovicím.

Olešník šel do vedení v 10. minutě, Šímovu střelu gólman Švehla vyrazil, dorážku Radima Štose už ale lovil ze sítě – 1:0. Po hodině hry vyrovnal katovický Vladimír Uher na 1:1 a to ještě olešnický brankář Matoušek předtím chytil hostům prakticky jistou branku. Odpověď domácích ale byla blesková, Štos v 66. minutě prostřelil Švehlu podruhé a zajistil Olešníku tři body, které domácí trenér velmi kvitoval. „Katovice tam určitě měly šance. My jsme šli dvakrát sami na brankáře, ale rozhodně to nebyl snadný zápas. Troufám si říct, že by mu možná spíš slušela remíza.“


SIKO Čimelice – TJ Blatná 0:0

Rozhodčí: Přibyl – Polák, Kotalík. Delegát: Albrecht. ŽK: 2:2 (Zelenka, Viták – Čadek, Sýkora). Diváků: 300.

Čimelice: Přibyl – Pšenička, Řezáč, Listopad, Převrátil – Zelenka (87. Froněk), Říha (62. Viták), Nekl, Varhan (81. Pávec) – Řežábek, Hegenbart. Trenér Pavel Schorník.

Blatná: Šimůnek – Nový, Sýkora, Petrášek, Machovský (81. Míka) – Mikeš, Mišiak, Jícha (90.+1 Hlaváč), Šilhavý – Stulík, Čadek (73. Peleška). Trenér Michal Brabec.

Nejlepší hráči: Listopad, Pšenička, Převrátil – Petrášek, Nový, Šimůnek.

Čimelice na úvod sezóny pod novým trenérem Pavlem Schorníkem přivítaly nováčka z Blatné, který se do krajského přeboru vrátil po 18 letech, a oba týmy se prakticky celých devadesát minut jen rozkoukávaly. Tři stovky diváků viděly jedinou výraznější šanci v 78. minutě, střelu Karla Řezáče ale obrana Blatné vyhlavičkovala z prázdné brány.

„Byla to holomajzna. První poločas vlastně nenabídl vůbec nic, v tom druhém jsme se tlačili dopředu, ale do šancí jsme se nedostávali,“ popsal platonický tlak svého týmu domácí zpravodaj Josef Ťupa.

V závěru měli domácí velkou převahu. V 78. minutě zachraňoval na brankové čáře blatenský Nový za překonaným gólmanem Šimůnkem. Hodně smutný závěr duelu postihl čimelického obránce Pšeničku, který si v souboji poranil koleno a značně otřeseného ho sanitka odvezla do nemocnice. Se ziskem bodu byli jistě spokojenější hosté z Blatné.


TJ Osek – TJ Hluboká nad Vltavou 2:1 (1:1)

Góly: 17. a 83. Říský - 14. Kössl (pen.). Rozhodčí: Žemlička – Kaštánek, Sebera. Delegát: Bicek. ŽK: 3:6 (Hoch, Říský, J. Hájek – P. Hájek 2, Čermín, Kössl, Stráský, Turek). ČK: 0:1 (59. Hájek). Diváků: 120.

Osek: Budoš – Maroušek, Krejčí, Carda, Benda – Brabec (78. Čapek), Hoch, Kroupa, Hosnedl – Lávička (62. J. Hájek), Říský (89. Hřebíček). Trenér Jaroslav Voříšek.

Hluboká: Brůha – Kössl, Legdan, Čermín, Říha (74. Valenta) – Antoš, Rubick, Stráský (86. Turek), Maurer (86. T. Adam) – Kadlec (80. Křiváček), P. Hájek. Trenér František Cipro.

Nejlepší hráči: Říský, celý tým – Legdan.

Oseku se podruhé v tomto roce podařilo získat s Hlubokou na domácím hřišti tři body. Zatímco na jaře vyhrál hladce 5:0, v sobotu musel bojovat až do konce, soupeře z podzámčí zlomil druhým gólem nejlepšího domácího hráče Jakuba Říského. „Tentokrát to bylo daleko těžší utkání,“ podotkl osecký kouč Jaroslav Voříšek.

Přitom hosté nezačali vůbec špatně. Prezentovali se rychlým přechodem do útoku a dělali domácí obraně starosti. Ve 14. minutě získali po faulu Oseckých na Říhu výhodu penalty a novic Patrik Kössl se štěstím prostřelil Budoše. Jenže sotva se hosté doradovali, domácí za tři minuty srovnali manko po standardce Jakubem Říským, když vyhrál vzdušný souboj s brankářem Brůhou. V nastavení první půle trefili hosté tyč a dorážka z jasné pozice letěla vedle. „To byl důležitý moment, kdy při nás stálo štěstí,“ připomněl Voříšek.

V 59. minutě musel předčasně do sprch po druhé žluté kartě hostující Pavel Hájek, ale přesila o jednoho muže navíc na hřišti vidět nebyla. Vše rozhodla až 83. minuta. Jakub Říský se před vápnem obtočil kolem obránce a přesnou ranou zavěsil. V závěru ještě běželi dva domácí hráči sami na brankáře, ale skóre se již nezměnilo. „Těší nás, že jsme na začátku soutěže získali s kvalitním soupeřem tři body,“ dodal Voříšek po vítězství 2:1.


SK Rudolfov – Sokol Želeč 0:0

Rozhodčí: Klátil - Lovětínský, Herzog. Delegát: J. Šafránek. ŽK: 3:1 (Pouzar, Šindelář, Hrbáč – Brůžek). Diváků: 105.

Rudolfov: Teringl – Hrbáč, Hajný, Novotný, Š. Prokeš (82. Žoček) – Kuna (46. Vejvar), Maxa, Šindelář, Vo Son (90. Janák) – Sládek (61. Tyrpák), Pouzar. Trenér Otakar Matouš.

Želeč: Blažek – Škrábek, Pavličko, Kosobud – Šváb, Kukučka, Šindelář (61. Froněk), Fiala (87. M. Prokeš), Holub – Brůžek, Sokolt. Trenér Roman Lukáč.

Nejlepší hráči: Maxa, Hrbáč, Novotný – Blažek, Kukučka, Šváb.

V úvodním podzimním kole krajského přeboru přivítali fotbalisté Rudolfova na svém hřišti obhájce krajského titulu ze Želče. Utkání nabídlo minimum šancí a nakonec bezbrankovou remízu, která odpovídala průběhu zápasu.

V jeho úvodu uctili hráči a diváci minutou ticha bývalého hráče a dlouholetého funkcionáře (řadu let zastával funkci sekretáře) domácího klubu Bohumíra Novotného, známého pod přezdívkou Brambor. Zemřel v pátek ve věku nedožitých 87 let. Poslední rozloučení s letitým činovníkem Rudolfova se koná ve středu 15. srpna od 10.30 hod. v obřadní síni krematoria sv. Otýlie v Č. Budějovicích

První poločas příliš vzruchu nenabídl, obě mužstva hrála pozorně v obraně a první ostrý zákrok musel vytasit brankář Želče Blažek až ve 28. minutě, kdy ho po pěkném přiťuknutí od Pouzara protáhl Vo Son.

Ve druhé půli byli častěji u balónu hosté, ale kromě několika nebezpečných standardních akcí do šancí nedostávali. Tutovku měl naopak na kopačkách rudolfovský Štěpán Prokeš v 70. minutě. Postupoval sám na gólmana, Martin Blažek ho však skvěle vychytal stejně jako Vo Sona o deset minut později. Chvíli po neproměněné šanci domácího Romana Vo Sona trefili hosté tyč a zmařili tak svoji největší příležitost v utkání. Ve zbývajícím čase už se nic podstatného na hřišti neudálo a oba celky se spravedlivě o body podělily.

Co říkali trenéři Jihočeskému fotbalu po bezbrankové plichtě na Rudolfově

Otakar Matouš (Rudolfov): „Odehráli jsme kvalitní utkání proti kvalitnímu soupeři. Želeč ukázala, že ne náhodou vloni získala krajský titul. Kádr soupeře se téměř nezměnil a musím naše kluky pochválit, že vybojovali zasloužený bod. Škoda neproměněných šancí ve druhé půli. Na druhou stranu jsme ale mohli i inkasovat, poté co hosté trefili tyč, takže remízu považuji za spravedlivou.“

Roman Lukáč (Želeč): „Po tom průběhu utkání můžeme být s bodem spokojeni. Rudolfov posílil kádr, a myslím, že na jeho hřišti se bude těžko vyhrávat. V prvním poločase jsme předvedli několik dobrých brejků, chyběla nám ale kvalita ve vápně. V několika situacích nás také podržel brankář, takže remíza je myslím spravedlivá.

Napsal(a) Martin Wipplinger, Michal Průcha, Zdeněk Zuntych, Michal Havelka | Foto Jan Škrle, Miloslav Kusbach, Petr Vlasák