Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Šlágr o první místo vyhrála Želeč. Náskok zvýšila na devět bodů

 
sobota, 19. května 2018, 13:16

Sobotní dopoledne nabídlo u Vajgaru přímou bitvu o první místo v krajském přeboru. Želeč zajížděla na stadion druhého J. Hradce, který ztrácel na první příčku šest bodů. Duel měl hodně napovědět. Poslední čtyři kola do konce je blízko k historickému vítězství v krajském přeboru Želeč. Šlágr s Hradcem vyhrála 2:1. Domácí našli přemožitele po dlouhých a úctyhodných třinácti zápasech po sobě. A znovu jím byla Želeč.

Při pohledu na postavení obou soupeřů se daly předpovídat dva scénáře, podle kterých by mohlo utkání probíhat. Ten první předkládal možnost taktického tahání figurek po šachovnici s nepříliš zajímavým průběhem, druhý pak rovnocenný souboj dvou ofenzivních celků, odehrávající se v rytířské atmosféře.

Naštěstí pro fanoušky předvedli hráči na scéně hřiště druhý a zajímavější scénář. Soupeři šli do duelu s otevřeným hledím a bojovali čestně až do úplného konce. Pustili se do sebe od začátku a nedávali jeden druhému ani centimetr volného prostoru. Hra se rychle přelévala z jedné strany na druhou a kombinace na jeden dotek či dlouhé pasy se často střídaly.

Domácí se ve 13. minutě dopustila jedné chyby, která přinesla vedení hostů. Stoper Jindřichohradeckých netakticky vystoupil z pevné formace a po prodloužení dráhy balonu už neohlídal úspěšného lučištníka Michala Brůžka – 0:1.

Ovšem obrana domácí tvrze okamžitě ucpala všechny další škvíry a další průnik do svých pozic neumožnila. Naopak stále podnikala neustálé průniky a svoje schopnosti, musela opět s plným nasazením bránit svoje pozice. A na rozdíl od té domácí měla i štěstí, když střelec Toman trefil jednu z podpěrných tyčí brankové konstrukce. A navíc jeho pokus nestačil dokončit dorážkou Chalupský.

Princ kontroval po přestávce

Rytířský souboj pokračoval i po přestávce. Akce střídala akci a fotbalisti byli jako najednou jako hokejisti. Po faulu okamžitě vstávali a rychle se zapojovali do hry. Vida, že to chlapci také umí, opravdu jako v bitvě. Pořád bylo na co se dívat. A možná také proto se paní Štěstěna obrátila k domácím bojovníkům. Želečtí obránci si dovolili ten luxus, nechat jindřichohradeckého Vojtěcha Prince u zadní podpěry vstupní brány. Ten díky tomu srovnal skóre – 1:1.

Ale pořád nebylo všem zajímavostem konec. Jak už řečeno, pořád se bylo na co se dívat. Domácí gladiátoři sice nepodlehli sebeuspokojení a pořád střežili ostřížím okem své protivníky. Ale i tak jednou mrknuli, a toho okamžitě využil Novotný. A voji roli opět hrála brána a jedna z jejích tyčí. Želečský Radek Novotný měl dokonce tolik času, že si s ní zahrál kulečníkového buzara a pokořil domácí obranu podruhé, když se předtím nechal obalamutit T. Šenkýř – 1:2.

Jenže do konce rozhodující bitvy stále chybělo dvacet minut, což tentokrát byla spousta času pro předvedení fotbalového umu pro oba konkurenty. A jednotliví hráči ukazovali, že tohle řemeslo ovládají. A nakonec mohl tenhle rytířský souboj skončit remízou. Stalo se, že balon prošel vápnem hostů bez povšimnutí a volný Völfel na to nestačil zareagovat. Vlastně by stačilo, kdyby ho ten kulatý nesmysl trefil a bylo. Nestalo se. Do kvalitního střetnutí dobře zapadla i trojice rozhodčích.

Ohlasy z laviček

Marek Černoch, trenér J. Hradce: „Tak tohle byl naprosto nadprůměrný zápas krajského přeboru, bylo to jeho vyvrcholení.  Všichni šli do sebe naplno, ale naprosto čistě bez postranních úmyslů. Všichni hráči se bavili fotbalem určitě i fanoušci. Pro ně to musel být zážitek. Věděli jsme, že k nám přijede nejlepší tým KP, ale jeho pozici jsme mu chtěli trochu znepříjemnit. Bohužel nám to nevyšlo, doplatili jsme opět na naše chyby. Udělali jsme jich málo, ale i ty byly bez milosti potrestány. Byl to oboustranně otevřený fotbal, který se musel líbit. Mrzí nás, že jsme přerušili sérii neporazitelnosti, ale na druhou stranu to zařídil nejlepší tým soutěže. Takže nevěšet hlavu a otevřít novou podobnou sérii. A pořád Želeč zlobit.“

Roman Lukáč, trenér Želče: „Odehráli jsme, jak domácí, tak i my vynikající zápas plný osobních soubojů a kombinací na jeden dotek. Klobouk dolů před všemi, zvlášť před oběma obranami. Ty si užily svoje. Ani jedna z nich neměla pohodu. Mančaft Marka Černocha byl výborný soupeř, nedal nám nic zadarmo. My jsme tentokrát měli o trochu víc štěstí. Na plný pecky se jelo až do konce, byl to opravdu krásný zápas, důstojný dvou týmů ze špičky tabulky. Aspoň si to myslím.“


FK Jindřichův Hradec 1910 – Sokol Želeč 1:2 (0:1)

Branky: 58. Princ - 13. Brůžek, 71. Novotný. Rozhodčí: Kaštánek – P. Šafránek, Žemlička. Delegát: J. Šafránek. ŽK: 2:1 (Koutný, Votava – Šváb). Diváků: 150.

J. Hradec: Hejníček – Šmíd, Völfel, Beránek, Šenkýř – Kučera, Beneš (81. Králíček), Koutný, Votava – Toman, Chalupský (46. Princ). Trenér Marek Černoch.

Želeč: Blažek – Škrábek, Pavličko, Kosobud – Holub, Švec, Šváb, Kukučka (78. Fiala), Rabiňák (88. Kloc) – Brůžek (82. Bosnyak), Novotný. Trenér Roman Lukáč.

Nejlepší hráči: Koutný – Kosobud, Švec, Holub

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák