Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ve Spartě končící David Lafata chystá rozlučku v Olešníku

 
pátek, 11. května 2018, 14:21

Odchovanec olešnického fotbalu už se těší na trávník mateřského klubu. Ve středu to oficiálně oznámil na klubovém webu Sparty Praha, že po sezoně definitivně ukončí profesionální kariéru. Rozlučka se uskuteční 8. června od 17 hod. v Olešníku exhibičním zápasem.

David Lafata je se 198 góly historicky nejlepším střelcem české nejvyšší soutěže. Do Sparty přišel v lednu 2013 z Jablonce. V rudém dresu dosud nastřílel 83 ligových gólů a v sezoně 2013/14 pomohl týmu k mistrovskému titulu, který vyšperkoval oceněním Fotbalista roku 2014 a získáním Zlatého míče ČR v roce 2015.

Šestatřicetiletý Lafata odmítl nabídku majitele Sparty Daniela Křetínského pokračovat na Letné a zavrhl i možnost působit pod trenérem Petrem Radou v Jablonci. Už nechtěl dojíždět. „Zahraji si za Olešník, kde už mi chystají modrobílý dres s číslem 21, a budu pracovat v jihočeské fotbalové akademii a na českobudějovickém gymnáziu, které jsem před léty vystudoval. Zůstanu u fotbalu a už se na to těším. Hlavně ale budu s rodinou, které to za ty roky dlužím,“ řekl médiím Lafata, který si za národní tým v letech 2006 až 2016 připsal 41 startů a vstřelil devět gólů.

Exhibice v Olešníku

Šestinásobný nejlepší prvoligový kanonýr bude velkou hvězdou jihočeského krajského přeboru. Fanouškům na jihu Čech se poprvé ukáže při své rozlučce v pátek 8. června. Na olešnickém hřišti se sejdou jeho bývalí spoluhráči ze Sparty a Jablonce. „Samotný exhibiční zápas začne v pět odpoledne, žádná další utkání před touhle exhibicí neplánujeme. Bude to pátek, čili pracovní den. Na hřišti by se měli objevit hráči, kteří jsou nějak spojeni s Davidovou kariérou. I proto si je vybírá sám a záleží jenom na něm, koho si pozve,“ řekl Jihočeskému fotbalu předseda FK Olešník Slavomír Vařák.

Vstupné bude věnováno dětské onkologii a předá se o poločase. A po samotném utkání se bude konat autogramiáda. Celou akci by měla moderovat Adéla Jirkalová, která má s podobnými akcemi zkušenosti. Kdo ze slavných spoluhráčů Davida Lafaty dorazí, je zatím ve hvězdách. „Nerad bych řekl nějaké jméno a na Davidově seznamu pak třeba nebude. V pondělí máme schůzku, takže se rozhodne příští týden. Pak je možné všechno upřesnit,“ doplnil Vařák.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle