Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Okresní derby vyhrála Želeč, N. Včelnice potřetí doma vítězně

 
sobota, 7. října 2017, 20:55

V odpoledních zápasech krajského přeboru si novovčelnický nováček zajistil góly střídajícího Zdeňka Didka s Protivínem třetí domácí vítězství po sobě. První Želeč po dvou předchozích zaváháních porazila v derby bohatém na góly Dražice. Druhý Olešník marně hledal recept na obranu Čimelic, to domácí SIKO udeřilo hned třikrát. Poslední Dačice nestačily na posílenou rezervu Táborska, která se po hattricku Vojtěcha Kostky posunula na třetí příčku.

Sobotní odpolední zápasy 9. kola krajského přeboru


TJ Nová Včelnice - FK Protivín 2:0 (0:0)

Branky: 56. a 73. Didek. Rozhodčí: Tupý - Peterka, Klátil. Delegát: Chlaň. ŽK: 0:3 (Hála, Uhlík, Rothbauer). Diváků: 231.

N. Včelnice: Holický – Vaš, Jaroš, Blažek, O. Šlapanský – Průša, Tuček (46. Didek), L. Šlapanský, V. Hornát, Mareš – Pacholík. Trenér Radek Vajda.

Protivín: Hanus – Rothbauer, Uhlík, Hála, Zach – R. Vojta (86. Mikulenka), Zb. Vorel, Moravec, Kinkor – Fiala (63. Vojík), J. Vorel. Trenér Juraj Kobetič.

Nejlepší hráči: celý tým, Didek – J. Vorel

Nováček přistoupil k utkání s favoritem velice zodpovědně a aktivně. Hned v 6. minutě se mohl prosadit Pacholík, ale trefil pouze gólmana Hanuse. Déle drželi míč na svých kopačkách, tlačili se dopředu, ale přitom nezapomínali na zadní kolečka. Obrana pracovala spolehlivě, takže se spoluhráči mohli více upnout na ofenzivu. Protivín, jemuž scházel Prášil, je znám svým bleskurychlým přechodem do útoku. Jenže tentokrát jim domácí žádnou skulinku nepootevřeli. Přesto si po jedné ze standardek vytvořili příležitost, ale nic z toho nebylo, stejně jako při šancích Nové Včelnice.

Po přestávce domácí přeskupili síly a místo pěti záložníků přešli na systém 4-4-2. Do hry se dostal Didek, který delší dobu chyběl. A stal se tím žolíkem, který rozhodl celý zápas. Jenže ještě předtím musel řešit ošemetnou situaci gólman Holický, když po trestném kopu mířil balon po hlavičce jednoho z hostů do jeho klece. Bravurně nebezpečí zneškodnil.

Pak už přišel první zásah Zdeňka Didka. Využil centru Pacholíka a Hanus byl bez šance – 1:0. Asistent střelce první branky se pak mohl proslavit sám, ale opět své možnosti trestuhodně zahazoval. Běžel sám na gólmana, ale jeho branku přestřelil. Protivín také nezahálel, ale proti kompaktní obraně domácích se tentokrát nedokázal prosadit. Naštěstí pro Novou Včelnici ho zastoupil opět Didek. Mareš zahrával roh, odražený míč se znovu k němu vrátil a další centr už s pomocí tyče umístil do sítě podruhé – 2:0.

Potom se několikrát dostal ke slovu Pacholík, ale ani jednou neuspěl. Například když Hanus špatně vykopl, míč se dostal právě k němu, ale střelu zastavila tyč. „Musím dnes pochválit naši superobranu, která nebezpečnému a rychlému soupeři moc nedovolila. A taky Didka, který se po čase vrátil do sestavy. S Pacholíkem vytvořil výbornou útočnou dvojici,“ uvedl Radek Vajda, trenér N. Včelnice.


Sokol Želeč - TJ Dražice 4:2 (3:2)

Branky: 17. Brůžek, 19. Rabiňák, 31. Kukučka, 49. Kosobud - 14. Stuchlík, 40. Hojdar (pen.). Rozhodčí: Kaštánek - Polák, Kotalík. Delegát: Hoch. ŽK: 1:2 (Kukučka – Veselý, Stuchlík). Diváků: 80.

Želeč: Blažek – Škrábek, Pavličko, Kosobud, Rabiňák (74. Bosnyak) - Holub, Brůžek (80. Kloc), Barteska (61. Fiala), Kukučka (86. Stránský), Šváb (90. Kordina) – Novotný. Trenér Roman Lukáč.

Dražice: Baka - Bareš, Horka, Hojdar, Sedlák – D. Štecher, Hořejší (77. Veřtát), Novotný, Stuchlík – Veselý (64. Páša), J. Štecher. Hrající trenér Marian Horka.

Nejlepší hráči: Šváb, Novotný – Baka

Domácí začali v okresním derby tradičně náporem. Od začátku měli častěji míč na svých kopačkách. Přesto šli překvapivě do vedení hosté Matyášem Stuchlíkem po jednom z brejků, když mu naservíroval míč před prázdnou branku unikající Veselý.

Domácí ale během pěti minut otočili skóre ve svůj prospěch. Převahu korunovali kapitánem Michalem Brůžkem, který se octil na zadní tyči zcela osamocen a propálil brankáře. A z dalšího domácího útoku se měnil stav znovu. Obránce Škrábek se vydal odvážně na výlet až do šestnáctky Dražic, Baka jeho pokus vyrazil a Jiří Rabiňák dorážel do prázdné branky.

Když po půl hodině zvýšil Tomáš Kukučka tvrdou ranou po sklepnutí Novotného na 3:1, zdálo se být rozhodnuto. Komplikace nastala ve 40. minutě, kdy upadl ve vápně hostující Veselý a k údivu všech se kopala penalta, kterou proměnil Michal Hojdar.

Do druhého poločasu domácí vlítli a zamkli hosty na jejich polovinu. Již v 49. minutě domácí zvýšili na 4:2 Ondřejem Kosobudem po krásné kombinaci. Od té chvíle existovalo na hřišti pouze jedno mužstvo. Hosté nestíhali, domácí si vytvářeli jednu šanci za druhou, ale žádná se již neujala. Derby skončilo zaslouženou výhrou Želče, po které nadále drží první místo v přeboru. (zp)


SK SIKO Čimelice - FK Olešník 3:0 (2:0)

Branky: 12. Viták, 40. Hegenbart, 59. Převrátil. Rozhodčí: Krčín - Hoch, Kroutl. Delegát: Vrzal. ŽK: 1:4 (Převrátil – Nygmet 2, Pomeje, Šíma). ČK: 0:1 (90. Nygmet). Diváků: 80.

Čimelice: Slavík – Pšenička, Listopad (73. Němec), Bednařík, Viták – Převrátil, Zelenka, Káš, Nekl (66. Suchan) – Nosek (85. Svojše) – Hegenbart. Trenér Tomáš Smrčina.

Olešník: Jirkal – Nýdl, M. Studnička (57. Votava), Nygmet, Dráb (76. Fořter) – Vařák, Rabiňák, Červenka, Šíma – Pomeje, Dudek. Trenér Ladislav Táborský.

Nejlepší hráči: Listopad, Převrátil, Viták - nikdo

Čimelice čtyřikrát po sobě nevyhrály, ale na druhý Olešník se dobře připravily a dokázaly eliminovat jeho útočnou sílu, která končila na pozorné obraně či brankáři Slavíkovi. Radost v domácím táboře propukla už po dvanácti minutách vyrovnaného prvního poločas, v němž oba celky předváděly pohlednou a kombinační hru.  Obránce Jiří Viták si naběhl na povedený Neklův centr a hlavou překonal Jirkala.

Hra se v dalších minutách odehrávala především mezi dvěma šestnáctkami. Žádnou vážnější situaci si ani jedno mužstvo nevytvořilo. Až nastala 40. minuta, kdy domácí získali výhodu trestného kopu. Ten rozehrál z půlky hřiště stoper Listopad, olešnická obrana nechala prostor před brankou Václavu Hegenbartovi a zkušený útočník nezaváhal.

Druhá půle probíhala podle stejného scénáře. K vidění bylo jen minimum šancí. Čimeličtí v 59. minutě se prosadili po další standardce. Radek Převrátil napálil trestný kop přímo na branku, Jirkal si sice na míč sáhl, ale gólu nezabránil. Další možnost měli v 62. minutě, ale faul na Noska Nekl z penalty nepotrestal. Těsně nad branku hlavičkovali hostující Dudek a po Převrátilově trestňáku Zelenka.

Utkání se pak už jen dohrávalo, Čimelice pozorně bránily a nepustily Olešník před Slavíkovu branku. V poslední minutě se za jasného stavu nechal zbytečně vyloučit hostující obránce Nygmet. „V prvním půli se hrál oboustranně pohledný fotbal. Nám se v ní podařilo vstřelit dva góly a to se nakonec ukázalo jako rozhodující. Dařilo se nám při standardkách, naše obrana nedovolila soupeři vytvořit si vážnější příležitost,“ zhodnotil zápas vedoucí čimelického mužstva Josef Ťupa.


Centropen Dačice - FC MAS Táborsko B 1:4 (0:1)

Branky: 51. Smejkal - 44., 55. a 66. Kostka, 50. Peterka. Rozhodčí: Koranda - Jarolím, Mach. Delegát: Bumba. ŽK: 0:2 (Škarda, Blecha). Diváků: 75.

Dačice: Zejda – Kněžínek, Nosek (89. Svoboda), Mašát (87. Máša), Vacuška – Jelínek (72. Křivánek), Celý, Točík, Jindra, Šimánek – Smejkal (74. Benda). Trenér Roman Bujdák.

Táborsko B: L. Novák – Škarda (90. Mareš), Mácha, Bong Won, Drs (90. Kubín) – Peterka, Blecha, Mysliveček, Kopřiva – M. Novák (46. Víteček), Kostka. Trenér Martin Štica.

Nejlepší hráči: Točík – Kostka, Blecha, Drs

Vzhledem k reprezentační pauze přijeli hosté do Dačic posíleni některými hráči širšího kádru A-týmu a s uzdraveným kapitánem Markem Novákem. Domácí se však nezalekli a v prvním poločase byli chvílemi aktivnější a vypracovali si velké šance. V první z nich se Smejkal zalekl velké příležitosti v malém vápně. Poté Točík skvěle poslal Jindru, který v tutové šanci zklamal. Dačičtí si vypracovali i kvantum přímých kopů z nadějné vzdálenosti, ale branku se jim vstřelit nepodařilo.

Zákonitě přišel trest krátce před poločasovou přestávkou v podobě gólu Táborska, které hrozilo rychlými protiútoky. Skóre zápasu otevřel po Blechově průniku před branku dorážející Vojtěch Kostka. Táborští před samotným gólem postupně nastřelili tři tyče, než míč skončil v síti.

Druhý poločas byl jasně v režii hostujícího celku, který diktoval tempo hry a zcela po zásluze se dostal jasného vedení. Za zmínku stojí druhý gól Táborska. Jan Peterka se nezachoval v duchu fair play při míči rozhodčího, na což jeho spoluhráči reagovali tak, že si ihned po výkopu sami nechali úmyslně dát gól od Štěpána Smejkala.

Zakrátko využili hosté otevřené obrany Centropenu, Blecha přihrál míč do křídla, nabíhající Drs ho předložil Kostkovi, který zblízka dorážel do prázdné branky. Po hodině nastřelil osamocený Peterka tyč Zejdovy branky a skóre definitivně uzavřel svým třetím gólem Vojtěch Kostka, když mu opětoval přihrávku Blecha a kličkou brankáři zkompletoval hattrick.


PSALI JSME V SOBOTU DOPOLEDNE
KP: Rudolfov doma propadl s Třeboní, domácí nemají z dopoledne ani bod



Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle