Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sedlec přepisuje historii, poprvé si zahraje I. A třídu

 
úterý, 27. června 2017, 09:07

Malá vesnička nedaleko Českých Budějovic u hlavní silnice na Písek má necelých 500 obyvatel a ve fotbale dlouhá léta nic neznamenala. Od 70. let, kdy byl zdejší tým založen, až do roku 2002 hrál Sedlec vždy pouze nejnižší soutěž Českobudějovicka, tedy IV. třídu. Ovšem právě na přelomu tisíciletí nastal, i díky novému krásnému stadionku, velký sedlecký fotbalový vzestup, který se po čtyřech postupech momentálně zastavil ve druhé nejvyšší krajské soutěži.

Sezona 2016-17 byla v historii klubu jednoznačně nejúspěšnější. 66 bodů a jen 2 porážky v celé sezoně I. B třídy znamenaly jasný postup, navíc stvrzený závěrečnou výhrou nad největším tabulkovým rivalem z Lažiště.

„Sezona se opravdu nad očekávání vydařila. Před začátkem jsme byli přeřazeni do skupiny B a většinu soupeřů jsme tak vůbec neznali. Nedalo se příliš odhadovat, kde bychom se mohli pohybovat. Hned ve druhém kole jsme dostali facku ve Volyni, kde jsme prohráli 1:3, ale pak jsme se semkli a 17 zápasů v řadě jsme nepoznali porážku. Navíc doma jsme, až na jeden zpackaný zápas se Sousedovicemi, jen a jen vyhrávali, to byl hlavní klíč k úspěchu,“ shrnuje nejlepší střelec týmu Tomáš Kučera, který nastřílel v sezoně 16 branek, ale odehrál kvůli zranění jen 15 zápasů. „A to je podle mého další důvod našeho úspěchu. Každý hráč minimálně jednou chyběl, ale vždy ho dokázali nahradit jiní. Ukázalo se, že nejsme mužstvo několika individualit, ale že umíme zabrat jeden za druhého,“ ví Kučera.

Sedlecký tým je poměrně překvapivě tvořen z velké části místními hráči, veteráni Kozel s Václavem Šindelářem, stejně jako trenér Stanislav Šindelář, pamatují i sedlecké bitvy v nejnižší soutěži. Bláha, Kučera, Zíka nebo Reitinger nastupovali za Sedlec i ve III. třídě. „Bez jádra kluků ze Sedlece a okolí by podle mého parta v kabině tak dobře nefungovala. Ale na druhou stranu je nutné zdůraznit, že bez zkušených posil odjinud jako jsou Tůma, Koch nebo Chromý by na krajské úrovni hrát také nešlo,“ uznává Kučera.

Ke klíčovým postavám v sedleckém týmu patřili v sezoně brankář Hanzal (9 vychytaných nul), bratři Peškové, neúnavný Zíka i zmiňované přespolní posily. V ofenzívě se pak nejvíce dařilo Kučerovi (16 gólů + 4 asistence), Šindelářovi (12 + 5) a Chromému (4+11) se Staňkem (7+8). „Neměli jsme to postavené na jednotlivcích, vždyť se mezi střelce zapsalo hned 13 fotbalistů. Ale ofenzívu jsme měli solidní už pár sezon dozadu, klíčové letos bylo, že se výrazně zpevnila obranná řada a dostali jsme nejméně gólů. Je to i vizitka brankáře Fandy Hanzala, který podle mého názoru výrazně převyšoval úroveň I. B třídy a například bod v důležitém zápase ve Čkyni jde vyloženě za ním,“ chválí zlivského odchovance, který má zkušenosti i z divize v Jankově, Kučera.

První historická účast v I. A třídě neznamená pro Sedlec výrazné změny v kádru. „Myslím si, že kouč přivede maximálně 2-3 hráče, aby se trochu zvýšila konkurence. Hrát by ale měli zejména ti, kteří si soutěž vykopali. Nikdo z klíčových fotbalistů by snad neměl odejít,“ odhaluje Kučera. „Je hlavně neskutečné, že ještě nedávno pralesní Sedlec bude hrát stejnou soutěž jako ex-ligové celky Prachatic nebo Strakonic. Osobně si pamatuju ještě bitvy s Neplachovem nebo s B týmy Lokotky nebo Týna, s jejichž áčky se teď potkáme. Jsem opravdu pyšný na to, co jsme dokázali,“ doplňuje pětatřicetiletý útočník, který za 10 sezon v sedleckém dresu nastřílel už 170 branek. Další by měl se svými spoluhráči dávat už v I. A třídě. „Vůbec se té soutěže neobávám. Už jsem ji několik sezon hrál, stejně jako většina dalších kluků v týmu. Máme hodně zkušený mančaft s průměrem přes 30 let, a protože šikovní mladíci jsou všude nedostatkovým zbožím, určitě to zvládneme. Rozhodně nikomu neodevzdáme body lacino a budeme kousat,“ uzavírá s úsměvem Kučera.

Kádr SK Sedlec v sezoně 2016-17:

Hanzal (22 zápasů, 0 gólů + 1 nahrávka), Benda (6, 0+0) – Bašar (9, 0+2), Bláha (20, 3+1), Hovorka (9, 0+1), Koch (22, 8+2), Kozel (20, 0+0), Krejčí (1, 0+0), Michalec (14, 0+3), Martin Pešek (24, 2+1), Tůma (21, 6+5) – Borovka (10, 2+2), Chromý (20, 4+11), Pekař (19, 3+2), Milan Pešek (24, 6+5), Peterka (4, 0+0), Reitinger (4, 0+0), Špán (13, 1+2), Zíka (24, 1+3) – Kroupa (11, 0+0), Kučera (15, 16+4), Staněk (25, 7+8), Šindelář (21, 12+5). Trenér: Stanislav Šindelář.

 
 
Napsal(a) SK Sedlec | Foto Petr Vlasák