Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FK Borek vystoupil z okresního stínu a v B třídě předčil očekávání

 
pátek, 17. února 2023, 08:52

Borek – Letos tomu bude dvacet let, co se na Borku otevřel zcela nový fotbalový areál. Vloni si místní fotbalisté vybojovali premiérový postup do I. B třídy a v krajské soutěži si na podzim vedli velice zdatně. Borek dokázal ve skupině D jako jediný porazit vedoucí Novou Včelnici a sám přezimuje na výborném druhém místě. Úspěšný podzim jsme rozebrali s trenérem Stanislavem Bryxem.

Jak hodnotíte vaše umístění po podzimu?
Umístění hodnotíme kladně, je to pro nás velké překvapení. Soutěž je totiž daleko těžší a složitější než okresní přebor. Už z tabulky je patrné, že ve skupině D hraje minimálně šest týmů o čelo tabulky.

S jakými plány jste do krajské soutěže šli?
Naší prioritou bylo soutěž zachránit. Měli jsme cíl pohybovat se do poloviny tabulky a jsme rádi, že se nám podzim takhle povedl. Po podzimu máme výborně našlápnuto a kluci jsou nyní nažhavení poprat se o špici tabulky.

Myslíte třeba i na postup do I. A třídy?
Postupu bychom se určitě nebránili, I. A třídu bychom si chtěli vyzkoušet. Bude však záležet na mnoha okolnostech. Nejdůležitější je, aby nám vydrželo zdraví.

Jak jste spokojen se stavem kádru?
Už na začátku podzimu jsme z Nemanic získali na hostování defenzivního hráče Marka Severu. Nyní se vrací Libor Horejš, který hrál v Katovicích divizi. Dále se nám uzdravili David Hájek a Ondřej Vaník, takže na jaře bychom měli být kompletní. K dispozici máme zhruba osmnáctičlenný kádr, takže kluci musí o místo v sestavě bojovat, což je jedině dobře. 

Co říkáte na samotnou soutěž?
Za nejsilnější jsme vždycky považovali skupinu A, kde hrají týmy z Českobudějovicka. Přiznám se, že jsme nečekali, že D skupina bude takhle našlapaná. Mužstva jako Neplachov, Slavonice, Buk nebo Kardašova Řečice jsou velice kvalitní. Plno týmů je ze spádové oblasti Jindřichova Hradce, kde je rovněž spousta kvalitních fotbalistů. Proto má také naše skupina velice solidní úroveň.

Nezmínil jste Novou Včelnici, která přezimuje na prvním místě…
Ta do toho výčtu patří samozřejmě také. Měli jsme štěstí, že na Novou Včelnici jsme narazili hned v prvním kole. Byl to vyrovnaný zápas a už ve dvacáté minutě jsme klidně mohli prohrávat 0:2. Soupeř ale šance neproměnil a jak už to někdy bývá, i v tomto případě platilo pravidlo nedáš, dostaneš. Byla to vlastně jediná porážka Nové Včelnice za celý podzim.

Výkon v zápase s Novou Včelnici byl jedním z těch nejvydařenějších?
Vstup do soutěže se nám povedl, avšak těch vydařených zápasů, kdy kluci nechali na hřišti všechno a vyhráli, bylo víc. Některé výsledky vypadaly jednoznačně, byly to ale těžké zápasy a často se bojovalo až do konce.

Co je hlavní devízou Borku?
Máme skvělou partu a dobrá atmosféra panuje i v kabině. Chvilku trvalo, než jsme tým poskládali, kluci si ale vzájemně sedli. Mezi hráči funguje symbióza a vzájemně se respektuji. Kluci dělají přesně to, co po nich chci, a každý zápas poctivě odmakají.

O které hráče se nejvíc opíráte?
V týmu je řada hráčů, kteří mají zkušenosti z vyšších soutěží. Třeba kapitán Martin Leština hrál i první ligu. Někteří z nich hráli třetí ligu, divizi nebo krajský přebor. Jmenoval bych bratry Horejšovi, Jaroslava Houšku či  Honzu Čermína, Martina Kocinu, Slávu Baščevana nebo Davida Hájka. Těch opor je víc a nerad bych na někoho zapomněl. Tým je vhodně poskládaný, nechybí v něm zkušenost ani mladší hráči, kteří menší zkušenosti dokážou nahradit běhavostí a bojovností. Každý má své úkoly, někdo tvoří hru, jiný je pracant a další dává góly. Každý člen kabiny je pro tým důležitý a nerad bych někoho vyzdvihoval.

Jak bude vypadat vaše zimní příprava?
Hráči doposud trénovali individuálně. Za úkol měli udělat si hrubou přípravu a nabrat objemy v podobě naběhaných kilometrů. Společná příprava odstartuje příští týden. Čeká nás dohromady deset tréninků a odehrajeme také tři přátelské zápasy. Zahrajeme si s Prachaticemi, proti Sezimovu Ústí a generálkou bude duel s Roudným. Budeme se připravovat v Hluboké nad Vltavou na umělé trávě. Pauza byla dlouhá a už se těšíme, až se sejdeme. Měsíc a půl do prvního mistrovského zápasu je ale ještě dlouhá doba.

S jakými cíli půjdete do jarních odvet?
Jaro bude otevřené, neboť šest manšaftů má na to, aby se popralo o špičku. I my se budeme snažit udržet co nejdéle na špici a pokusíme se o zázrak v podobě postupu. Případný posun výš však bude záležet na mnoha okolnostech. Především na zdraví hráčů, jak už jsem zmínil, a potom i na tom pověstném štěstíčku.

Postup a lepší zápasy by si jistě zasloužil i krásný areál na Borku…
Zázemí máme parádní a jsme rádi, že se Borek po dvaceti letech posunul do 1. B třídy. Vybudovali jsme si po podzimu dobrou pozici, nyní ale musíme počítat s tím, že se na nás každý dobře připraví a jako nováčka nás nepodcení. Stejně tak nepodceníme ani my naše soupeře. Na postavení v tabulce nekoukáme a ke každému utkání přistupujeme stejně zodpovědně.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto FK Borek
 


 
Reklama