Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jarní fotbal má dohráno. FAČR ukončila nižší soutěže

 
úterý, 7. dubna 2020, 13:46

Praha – Očekávané se stalo skutkem. Letošní sezona amatérských soutěží zůstane kvůli pandemii koronaviru s definitivní platností nedohraná. Na úterním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor FAČR.

Podle nejvyšších zástupců FAČR by pokračování amatérských soutěží představovalo v současné době i nadcházejícím období nepřijatelné zdravotní riziko. Dalším klíčovým faktorem, proč ukázat rozehranému ročníku palec dolů, byla skutečnost, že dohrání soutěží není ani časově možné.

Ukončení mistrovských soutěží od ČFL a MSFL níže (včetně mládeže) znamená, že konečné pořadí zůstává k 8. dubnu 2020. Nikdo nesestupuje ani nepostupuje. V historických análech soutěží v Jihočeském kraji zůstanou jen podzimní tabulky s poznámkou nedohráno – jarní odvetná část se neodehrála kvůli pandemii koronaviru. Pozastavení soutěží nastalo od 12. března po vládou nařízeném nouzovém stavu.

Pravidla pro doplňování soutěží se použijí v souladu se Soutěžním řádem. Pro zachování prostupnosti amatérských a profesionálních soutěží pro soutěžní ročník 2020/2021 se pro losovací aktiv organizovaný ŘKČ A ŘKM stanoví nejzazší termín 15. srpna 2020.

Jarní přestupní termín pro amatéry (1. ledna – 31. března) se prodloužil do 31. května 2020.

„Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ uvedl v prohlášení předseda asociace Martin Malík.

Semifinálová a finálové utkání MOL Cup (původně 22. dubna a 20. května) se sehrají v nových termínech podle vývoje opatření orgánů státní správy, které podléhají i případné náhražkové turnaje či přátelská utkání.

Profesionální první a druhou ligu řídí Ligová fotbalová asociace, která se podle pokynů UEFA pokusí soutěže dohrát.

Napsal(a) Redakce | Foto Michaela Mikešová