Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soutěž chceme udržet, ale hráči si musí sáhnout do svědomí, říká předseda Zdeněk Vitoušek

 
čtvrtek, 5. prosince 2019, 10:34

Jeden z historicky nejhorších podzimů mají za sebou fotbalisté TJ Slavoj Ledenice. V „D“ skupině I. B třídy skončili po 13 zápasech s bilancí dvou výher a jedné remízy na posledním místě. Předseda klubu Zdeněk Vitoušek v otevřené zpovědi hodnotí aktuální sezonu.

Co říkáte z pohledu vedení na nepovedený podzim?
Budu otevřený a místy až kritický. Podzim se mi pochopitelně nehodnotí dobře, i když je potřeba zohlednit několik faktorů. Kvůli rekonstrukci areálu jsme až na jeden zápas odehráli všechno venku, v první polovině podzimu jsme měli bohužel i strašně zraněných. V jeden moment bylo mimo hru až sedm lidí, co by normálně byli v základní sestavě. To nás ale neomlouvá a mohu říct, že po posledním zápase, kdy jsme měli s hráči před dokopnou sezení, nebyla atmosféra zrovna příjemná. Je důležité, aby si všichni uvědomili, co je potřeba pro Slavoj v současnosti udělat. Chceme krajskou soutěž udržet. To je naše priorita. A pokud to tak cítí i hráči, věřím, že posledním zápasem jim neskončil sportovní program, ale budou se individuálně připravovat až do startu přípravy. Pokud se na to někdo vykašle a přijde v lednu mimo formu, budeme to s ním interně řešit. Hráči od nás mají maximální servis a teď je čas ukázat, že si toho cení a chtějí bojovat za Slavoj. Chemie v týmu funguje, ale je potřeba přidat také pověstné srdíčko. A to mi u pár hráčů během podzimu chybělo. Sami si ale musí sáhnout do svědomí.

Před sezonou přišlo hodně nových fotbalistů. Povedly se posily?
Tady to rozdělím na dvě části. Kromě zkušeného Ondry Švarce a Kuby Čermáka, který je v ideálním fotbalovém věku, přišel v průběhu podzimu brankář Kuba Vítek a hlavně tři mlaďasové Tonda Šrajer, Honza Štrosser a Vašek Hinterhölz. Je jim sedmnáct, osmnáct a dvacet let. Potřebujeme kádr postupně omlazovat a cílem je, aby mladí postupně převzali roli tahounů.
Do sestavy se pravidelně dostal jen Tonda, který svoji úlohu na kraji zálohy dokázal na pár výjimek plnit. Honzovi nepomohl hned první zápas ve Studené, který se nám vůbec nepovedl a Honza poznal, že dospělý fotbal je úplně jiný. Pak přišlo nepříjemné zranění a přes zimu bude s trenéry pracovat na rychlosti i psychice. Vašek bohužel doplatil obecně nejvíce na naše špatné výsledky, protože pokud jsme prohrávali, potřebovali trenéři mít v sestavě ofenzivní hráče, kteří dokáží více udržet balon. Chtěli jsme, aby mladí hráli mnohem více zápasů, ale bohužel situace to trenérovi nedovolila. Nicméně je chci pochválit za tréninkovou morálku. Jejich čas ještě přijde. Jen je potřeba vydržet a poctivě makat.
Starší kluci zapadli dobře. Ondra bohužel nemohl být na všechny zápasy, ale o tom jsme věděli. Když nastoupil, byl v naší defenzivě posilou. Svými zkušenostmi nám pomáhá a jsem rád, že ho máme. To samé platí u Kuby Čermáka, který sice přišel z nižší soutěže, ale okamžitě se začlenil do základní sestavy. Je to poctivý a skromný kluk, který vynechal pouze jeden trénink. Odměnou mu byl výkon a gól proti Třeběticím.

A co zbytek kádru?
Jak jsem zmiňoval, tak u zbytku kádru se nejvíce projevila častá zranění. Kvůli záhadnému zánětu kolene byl dlouhou dobu mimo hru náš špílmachr Miroslav Kadlec, který když se tak nějak uzdravil a šel s riskem hrát, byl bohužel, ale pochopitelně daleko od ideální fyzické kondice. Kapitán Honza Pavlík si v Buku přetrhl v koleni vazy a takhle bych mohl pokračovat. Další hráči, jak jsem zmiňoval v první odpovědi, během podzimu několikrát upřednostnili jiné aktivity než fotbal, a to všechno se v součtu muselo projevit.

Na jaře by ale tedy mělo být lépe. Kdo má nyní problémy, tak má prakticky tři až čtyři měsíce na rekonvalescenci.
I proto nejsme ze současné situace ještě úplně zklamaní. Víme, že tým má sílu, aby v I. B třídě hrál o úplně jiné příčky. Musí nám ale trochu přát i okolnosti. Například zpátky po dlouhém pobytu v USA je Matěj Volf, který by normálně také patřil pravděpodobně do základní sestavy. Máme po několika letech zpět také Frantu Benháka, který je špičkový fotbalista. Když budeme kompletní a vše umocníme tím, že na jaře bychom měli hrát kromě Třebětic všechny zápasy doma, body budeme sbírat. Jsem o tom přesvědčený.

Kdy budete vědět, jestli vám týmy znovu kývnou na změnu pořadatelství?
Tohle je v kompetenci vedoucího týmu. Michal Hladík na podzim týmům vysvětlil situaci, že je u nás rekonstrukce a potřebujeme takto pomoci se změnou pořadatelství pro podzim a jaro. Kromě Třebětic nám všichni vyšli vstříc a patří jim za to velké poděkování. Až bude znám rozpis jarní části, bude týmy Michal znovu obvolávat, takže během ledna budeme vědět více.

Proč vám Třebětice nevyšly vstříc?
To se musíte zeptat jich. Ale vtipné bylo, že když se hrálo poslední podzimní kolo v provizorních podmínkách u nás, tak se nás jejich fanoušci ptali, proč se nehraje v Třeběticích. Když jsme jim řekli, že zamítnutí bylo z jejich strany, tak se sami divili.

Co se vlastně v areálu dělalo?
Práce jsou už konečně hotové. Máme instalovanou kompletně zcela novou umělou závlahu hřiště, kterou jsme hodně potřebovali. Vedení městyse Ledenice a panu starostovi patří veliké poděkování. Postavil se i zcela nový tartanový ovál na 400 metrů, který nahradil trávu, plevel a škváru kolem hřiště. Areál tak bude více využitelný a tartanový ovál jistě využijí i další sportovní oddíly a škola.

Bude se ještě něco rekonstruovat?
Ve výhledu je ještě rekonstrukce a přístavba současných kabin. Není to úplně aktuální věc, že by se v roce 2020 stavělo, ale zároveň bojujeme o to, aby se to stihlo v rozumném horizontu. Současné vedení městyse se snaží obec hodně renovovat a je to vidět. Interní i externí rekonstrukcí už například prošla sokolovna.

Postavení v tabulce je na Ledenice nezvyklé. Klub se spíše pohyboval v horní části tabulky. Nebyla během podzimu ve hře i změna trenéra?
Ano, bavili jsme se i o této možnosti. Vedení klubu samozřejmě hledalo cesty, jak docílit lepších výsledků. Jedna z nich mohla být i zmiňovaná změna trenéra, ale Standa Jindra dělá svoji práci dobře a jsme s ním spokojeni. Proto jak rychle tato myšlenka přišla, tak rychle jsme jí zase opustili. Vzhledem ke všem okolnostem, které jsem už zmiňoval, jsme došli k závěru, že trenér na špatné výsledky nemá až takový vliv. Naopak máme přes zimu ve vedení za cíl dotáhnout ke Standovi pravého asistenta, který by mu byl k dispozici na trénincích i zápasech.

A co hráčský kádr? Jakých dozná v zimě změn?
Troufnu si tvrdit, že žádných. Posílení týmu řešíme průběžně a máme pár jmen vytipovaných, ale je to otázka spíš až na letní pauzu. I kvůli tomu, jakou soutěž budeme hrát. Nikdo z hráčů nám ani neoznámil, že by chtěl odejít, takže počítáme, že na jaře půjdeme do bojů o záchranu se současným týmem. Maximálně se může stát, že v zimě přijde jeden hráč, ale je to méně pravděpodobná varianta. Protože pokud by měl někdo dorazit, tak by to musel být hráč, který ihned půjde do základní sestavy.

Chystáte na jarní část nějaké novinky?
Ano. Už v utkání s Třeběticemi jsme fanouškům nabídli malý zápasový bulletin Slavoják. Budeme v něm na jaře určitě pokračovat. Máme vizi, že chceme mít některé věci jinak než kluby na naší úrovni. Vzhledem k rekonstrukci areálu máme v současnosti v tisku nové bannery, hotové už máme například rohové praporky s logem a nové vlajky. Připravujeme také spuštění drobného fanshopu, který v případě zájmu budeme rozšiřovat. Zatím půjdou do prodeje čtyři věci a podle zájmu bychom časem chtěli mít fanshop v počtu šesti až deseti kusů. V současnosti máme s logem odznáček na kabát a přívěšek na klíče, z oblíbených věcí jsme šli tematicky během zimy do zimních kulichů s bambulí a fanouškovských pletených šál.

Zmiňoval jste brand. Není to obvyklé, aby amatérský klub měl svoje grafické barvy a prvky. Typické je pouze logo.
Opět se budu opakovat, ale je to právě o tom, že chceme věci zkusit dělat jinak než jiní na naší úrovni. Proto před současnou sezonou přišel tzv. rebranding, který nám pomohl se od jiných odlišit. Nějaké grafické věci jsme dělali už v minulosti, ale ne v takto velké formě.

To je opravdu neobvyklé. A co další novinky?
Silní jsme i na mediálním poli, protože chceme být vidět. Proto přemýšlíme nad novým webem, který by byl hodný naší aktivity. To je ale už otázka dalších peněz a další věci jsou závislé i na tom, jestli se nám podaří soutěž udržet a jestli naši současní partneři budou i v další sezoně znovu na naší straně. Letos jsme s nimi rozjeli zcela nové spolupráce a v rámci barterů kromě dalších věcí pro ně na jaře připravujeme sportovní odpoledne, aby si s hráči mohli zahrát fotbálek a pak popovídat. Je potřeba našim sponzorům poděkovat a zároveň chceme, aby poznali, že máme hlavy na krku a spolupráce si hodně ceníme. Tím, že nás někdo podpoří, to pro nás nekončí. Zároveň se pokusíme získat i nové partnery, kteří budou mít o ledenický sport zájem.

Říkal jste, že si to nepřipouštíte, ale co kdyby klub opravdu sestoupil?
Tak budeme na jaře jezdit do Borovan a fandit domácím, aby udrželi okresní přebor. V tom případě by se po letech opět hrálo derby, na které chodilo i několik stovek diváků. Pro nás by to bylo samozřejmě hodně smutné a nedovedu nyní říct, co by bylo s kádrem. To by museli říct sami hráči. Sestupem bychom ale určitě fotbal v Ledenicích nezabalili. Šel by do útlumu, ale cílem by byl v nějakém horizontu návrat do kraje.

Napsal(a) Michal Heřman | Tisková zpráva | Foto Michal Heřman